Címvédőhöz méltó törökverés

Spanyolország-Törökország euro 2016 foci eb Gól 1:0
NICE, FRANCE - JUNE 17: Alvaro Morata of Spain celebrates scoring his sides first goal during the UEFA EURO 2016 Group D match between Spain and Turkey at Allianz Riviera Stadium on June 17, 2016 in Nice, France. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A címvédő spanyol lett az első válogatott, amely egy meccsen három gólt tudott szerezni a franciaországi Európa-bajnokságon. Vicente del Bosque tanítványai könnyed 3-0-ra nyertek, és biztosan nyolcaddöntősök.
Vágólapra másolva!

Eredmény, Európa-bajnokság, D csoport, 2. forduló:
Spanyolország – Törökország 3-0 (2-0) – az élő közvetítés
Nizza, 33 409 néző
v.: Milorad Mazic (szerb)
Spanyolország: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba (Azpilicueta, 81.) - Fabregas (Koke, 71.), Busquets, Iniesta - Silva (Soriano, 64.), Morata, Nolito
Törökország: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Erkin - Tufan, Inan (Malli, 70.), Özyakup (Sahan, 62.) - Calhanoglu (Sahin, a szünetben), Yilmaz, Turan
gól: Morata (34., 48.), Nolito (37.)
sárga lap: Ramos (1.), illetve Yilmaz (9.), Tufan (41.)

A Csehország elleni 1-0-s győzelem után Törökország ellen már bebiztosíthatta továbbjutását a D csoportból a spanyol futballválogatott. A hazai sajtó nem véletlenül várta a biztos sikert, a statisztika szerint ugyanis eddig egyszer kapott ki az eurázsiai együttestől: még 1954-ben 1-0-ra.

A törökök az első meccsen sem voltak meggyőzőek, Horvátországtól ugyan csupán 1-0-ra kaptak ki, de Fatih Terim szövetségi kapitány nagyon dühös volt, és azt mondta, csalódott legnagyobb sztárjaiban, Arda Turanban és Hakan Calhanogluban.

Morata duplázott Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths

Ennek ellenére – klasszisok híján - mindketten a kezdőcsapatban kaptak helyet, a másik oldalon Vicente del Bosque ugyanazt a kezdő tizenegyet küldte pályára, mint négy nappal korábban.

Három perc, két gól

Nyomasztó spanyol fölényben telt a mérkőzés, a védelem jól állt a lábán, de nagy nyomást nem is kellett elszenvednie, a másik oldalon ugyanakkor Moratáék komoly zavart okoztak.

A 11. percben Jordi Alba centerezése Hakan Baltát érintve a kapufán csattant, majd a szöglet után Piqué fejelhetett senkitől sem zavartatva, de annyira meglepődött ezen, hogy suta mozdulattal a földre fejelte a labdát.

A másik oldalon Calhanoglu iparkodott, hogy ezúttal ne a rosszak között emlegessék, de két lökete közül egyik sem talált kaput.

A 29. percben Nolito lövése sem lett gól, így aztán öt perc múlva inkább asszisztban jeleskedett, tökéletes ívelését Morata csúsztatta a török kapu bal oldalába (1-0).

Az addig hellyel-közzel stabil lábakon álló török védelem megremegett, három perc múlva Fabregas középre emelését Topal Nolito elé bólintotta, aki fordulásból, kicsit eltörve a labdát a jobb sarokba lőtt (2-0).

Morata duplázott

A szünetben ugyan Terim megpróbálta kicsit átszervezni csapatát, de Nuri Sahin beállítása sem hozott áttörést, a 48. percben ugyanis már három volt a különbség: az Iniesta, Jordi Alba, Morata háromszögelés végén a Juventus csatára duplázott (3-0). Ezzel a spanyol lett az első válogatott, amely egy meccsen három gólt tudott szerezni az Eb-n.

A háromgólos különbség után leült a mérkőzés, a spanyol drukkerek jól érezték magukat így is, ollézásukba David Silva két lövéssel próbált belezavarni, majd egy török szurkoló is pályára rohant, hogy a biztonsági emberek se gémberedjenek el.

A vége 3-0 lett, a címvédő ezzel biztosan bejutott a nyolcaddöntőbe, és az utolsó körben a horvátokkal csoportdöntőt vívhat.