A legfontosabb poszton kell váltania Storcknak

Bese Barnabás, foci
Bese Barnabás, Gulácsi Péter
Vágólapra másolva!
Talán a legfontosabb pozíció lesz Izland ellen a jobbhátvédé, hiszen a magyar válogatott szombati ellenfele támadásai döntő többségét a bal oldalon vezeti. Fiola Attila sérülése óriási probléma, megpróbáljuk kitalálni, milyen lehetőségek állnak Bernd Storck rendelkezésére a helyzet megoldására. 
Vágólapra másolva!

Bernd Storck döntései, ha a közvélemény nem is mindig értett egyet velük, általában jónak bizonyultak, akár a belső középpályások összetételéről, akár a centerről volt szó. Most azonban minden korábbinál komolyabb gonddal néz szembe a kapitány: védelmének egyik alapembere, Fiola Attila megsérült, és nemcsak Izland, de valószínűleg Portugália ellen sem léphet pályára.

A magyar válogatott keretében természetesen van Fiolán kívül is jobbhátvéd, de ahogy a kapitányt ismerjük – és a pletykák is ezt támasztják alá – egyáltalán nem biztos, hogy Bese Barnabás kezd majd Izland ellen. Ez ugyanis talán a legfontosabb pozíció lesz szombaton:

Izland támadásai jelentős részét a bal oldalon, azaz a magyar jobbhátvéd oldalán vezeti

[bővebben az izlandiak várható taktikájáról itt írtunk.]

Bese Barnabás a poszt legnagyobb esélyese Forrás: MTI/EPA/JFK/EXPA

Bese Storck következő felfedezettje lehetne, ha ő kap bizalmat, de olyan hírek is érkeztek, hogy esetleg Lang Ádám húzódna ki a védelem jobb oldalára, sőt az MTI úgy tudja, Lovrencsics Gergő jobbhátvédként történő bevetése is szóba került. Körbejártuk a kérdést.

Csatárból lett jobbhátvéd

Bese Barnabás remek felépítésű, szélvészgyors játékos. Az MTK 22 éves jobbhátvédje azonban még kevesebb mint másfél éve szerepel védőként, korábban a korosztályos válogatottakban és a klubcsapatában is csatárként játszott. Ebben egyébként nincs egyedül a válogatottban, a középhátvéd Juhász Roland is csatárként kezdte, és a most védekező középpályásként brillírozó Gera Zoltán is támadóként lett válogatott játékos.

Storck az utolsó keretszűkítéskor azt mondta Beséről, sokoldalú játékos, de

elsősorban Fiola Attila esetleges sérülése vagy eltiltása esetén, helyettesként számít rá.

Hozzátette, azért viszi ki az Eb-re Besét, mert egyrészt az egész keret egyik leggyorsabb játékosa, másrészt igen fogékony a tanulásra, és már a közös edzőtáborozások alatt rengeteget fejlődött. Ezek alapján nem kérdés, hogy ő lesz a válogatott jobbvédje Izland ellen.

Bese Barnabást meglepte, hogy bekerült az Eb-keretbe Forrás: MTI/EPA/JFK/EXPA/

„Természetesen mindannyian drukkolunk, hogy lehetőséget kapjon – mondta az Origo érdeklődésére Bese klubedzője, Teodoru Vaszilisz, akit külföldi edzőtáborban értünk utol. – Azért azt látni kell, hogy az izlandiak erős, jó felépítésű játékosok, szinte mindannyian remekül fejelnek, ezért lehet, hogy a kapitány egy erősebb testalkatú játékosra voksol.”

Teodoru hozzátette, játékosa ellen szól a nemzetközi rutin hiánya, de az edző szerint Bese képes lenne megoldani a feladatot.

és nem okoz csalódást. Olyan gyors játékos, amilyen Barna, még az Európa-bajnokságon sem sok szaladgál” – magyarázta Teodoru.

A szélső lép vissza?

A magyar válogatott szélsői közül Lovrencsics Gergő védekezik a legjobban, és sajtóhírek szerint nem elképzelhetetlen, hogy

a kapitány a nemzetközileg rutinosabb szélsőt húzza vissza jobbhátvédnek.

A Lech Poznan szélsőjének erőssége, hogy jó ütemérzékkel szerel, és a sebességével sincs gond, de amennyire tudjuk, nem nagyon játszott még jobbhátvédet.

Más lenne a helyzet, ha a magyar válogatott csak úgy át tudna állni háromvédős játékra, ebben az esetben szárnyvédőként [wingback] már simán elképzelhető lenne Lovrencsics szerepeltetése, de vélhetően Storcknak esze ágában nincs megbontani a csapatunk erősségének számító négyvédős rendszert. Lovrencsics a Poznanban egyébként már játszott szárnyvédőt, például a Fiorentina elleni Európa Liga-meccsen.

Lovrencsics harcol az emberével a norvégok elleni pótselejtezőn Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A magyar csapat környékéről azt az információt kaptuk, hogy „egyelőre csak Storck tudja, hogy kezdünk”, de a válogatott edzését figyelemmel kísérők már biztosan tudják, ki lesz a jobbhátvéd. Ezért lehet árulkodó, hogy az MTI-re hivatkozva a Sport24 már ma délelőtt azt írta, Lovrencsics lép vissza a védelembe.

Mégis megbontja a védelmét Storck?

Sokan vélték úgy, hogy Lang Ádámból lesz jobbhátvéd Izland ellen, mi azonban úgy gondoljuk, ennek a legkisebb a valószínűsége. Egyetért velünk Lang egykori edzője, Horváth Ferenc is. „Volt a játékosom Győrben és Fehérváron is, és alattam egyszer sem játszott jobbhátvédet. Nem tudom, más edzők kipróbálták-e ott, de véleményem szerint

– mondta az Origónak Horváth.

„Lang gyors játékos, akit lábon nagyon nehéz átjátszani egy az egyben, ráadásul fizikailag is elég erős. Nagyon örülök, hogy stabil kezdő lett a válogatottban, de nem vagyok benne biztos, hogy jobbhátvédként is ugyanilyen magas színvonalú teljesítményre lenne képes. A legfontosabb ok azonban, amiért nem tenném ki középről, hogy akkor a védelem közepéről hiányozna.”

Lang jól játszott az osztrákok ellen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ian Walton

Horvát hozzátette, nagyon drukkol a csapatnak, de egy kicsit félti is a magyarokat a szombati esti mérkőzéstől. „Láttam többször ezt az izlandi csapatot, és azt kell mondjam, egyetértek Bernd Storckkal:

velük lesz a legnehezebb dolgunk.

Elég egyszerű, de nagyon hatékony játékot játszanak, amit alaposan begyakoroltak, és ha nem is világsztárok alkotják a csapatukat, kiváló játékosaik vannak.”

A magyar válogatott szombat délután 18 órától a marseille-i Vélodrome-ban játssza második csoportmérkőzését Izlanddal. Kövesse a csapatunk felkészülését, majd a mérkőzést is az Origón.