Kiszámoltuk, a papírforma szerint ott vagyunk a nyolcaddöntőben

Stieber Zoltán; Dzsudzsák Balázs; Böde Dániel; Kádár Tamás; Juhász Roland
Marseille, 2016. június 18. Juhász Roland, Stieber Zoltán, Kádár Tamás, Böde Dániel és Dzsudzsák Balázs a Himnuszt éneklik a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzés után a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. A magyar labdarúgó-válogatott a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A portugálok legyőzésével, de már egy döntetlennel is megnyerhetné Eb-csoportját a magyar fociválogatott. Akkor leszünk csak csoportharmadikok, ha kikapunk a portugáloktól, Izland pedig megveri Ausztriát. Ez esetben szurkolnunk kell a török válogatottnak vagy a török–cseh döntetlennek és annak, hogy a világbajnok németek megverjék az északíreket. Ha ez a kettő bejön, már egészen biztosan nyolcaddöntősök vagyunk.
Vágólapra másolva!

Bernd Storck csapata az Izland elleni döntetlennel négy ponttal áll két forduló után, ezzel egészen biztosan eldőlt, hogy már nem leszünk csoportutolsók. Az esti meccsen Ausztria 0-0-t játszott Portugáliával, ez pedig azt jelenti, hogy az utolsó forduló előtt a magyar válogatott vezeti a csoportot.

F csoport:
1. Magyarország 4 pont
2. Portugália 2 pont
3. Izland 2 pont
4. Ausztria 1 pont

Az utolsó fordulóban: Portugália–Magyarország, Izland–Ausztria

A hat csoportból az első két helyezett és a négy legjobb harmadik jut a 16 közé. Még az első két hely valamelyike is meglehet, az utolsó fordulóban a portugálok bravúros legyőzésével vagy egy döntetlennel megnyernénk a csoportot. Ha viszont kikapunk, még akkor is továbbjuthatunk a második helyen, ehhez az kell, hogy Ausztria győzzön vagy csak egy pontot is szerezzen Izland ellen.

Az Izland elleni meccs után hallgatják a himnuszt a magyar játékosok Forrás: MTI/Illyés Tibor

De nézzük a legrosszabb forgatókönyvet: kikapunk Portugáliától, Izland pedig megveri Ausztriát, akkor a harmadik helyen végzünk a csoportban. A négy legjobb csoportharmadik is továbbmegy, ez esetben két olyan csapatot kell megelőznünk a hatból, amely a harmadik helyen zárta csoportját.

A legjobb harmadikok között azonos pontszám esetén a jobb gólkülönbség, majd a több rúgott gól dönt.

Nekünk most plusz kettő a gólkülönbségünk, ha kikapunk a portugáloktól, akkor ez biztosan változik, de remélhetőleg nem megy át mínuszba.

Vegyük sorba a csoportokat!

A csoport:
1. Franciaország 6 pont - már továbbjutott
2. Svájc 4 (2-1-es gólkülönbség)
3. Románia 1 (2-3)
4. Albánia 0 - már kiesett

Az utolsó fordulóban: Svájc–Franciaország, Románia–Albánia

A franciák másodiknál rosszabbak nem lehetnek, Svájcot akkor tudjuk megelőzni a harmadik helyen, ha úgy kap ki a franciáktól, hogy rosszabb lesz a gólkülönsége, mint nekünk a portugálok elleni esetleges vereség után. A románoknak mínusz egy a gólkülönbségük, de nem valószínű, hogy a számukra sorsdöntő meccsen ne nyernének Albánia ellen, ez esetben pedig ugyancsak négy pontjuk lenne és javítanának a gólkülönbségükön is. Mindenesetre a két megelőzendő csapatot ne feltétlenül ebben a csoportban keressük!

B csoport:
1. Anglia 4 pont (3-2)
2. Wales 3 (3-3)
3. Szlovákia 3 (3-3)
4. Oroszország 1 (2-3)

Az utolsó fordulóban: Szlovákia–Anglia és Oroszország–Wales

Ebből a csoportból már jóval nagyobb az esélyünk megelőzni a harmadikat, már csak azért is, mert egyetlen csapatnak sincs több pontja, mint nekünk. Ha bejön a papírforma, azaz az angolok megverik a szlovákokat, a walesiek pedig legyőzik az eddig nem sokat mutató oroszokat, akkor biztosan jobbak vagyunk a szlovákoknál. De ha az oroszok nyernek, nekünk az is jó lehet szlovák vereség esetén, ugyanis akkor négy ponttal másodikok lesznek, így az egyaránt három-három pontos Wales és Szlovákia párosnál is jobbak vagyunk. A nagyobb gond akkor van, ha a szlovákok megverik az angolokat, ugyanis akkor borul az egész csoport, de inkább bízzunk a papírformában!

Ha Wales és Anglia is nyer, azzal jól járunk Forrás: AFP/Denis Charlet

C csoport:
1. Németország 4 pont (2-0)
2. Lengyelország 4 (1-0)
3. Észak-Írország 3 (2-1)
4. Ukrajna 0 (0-4)

Az utolsó fordulóban: Németország–Észak-Írország, Ukrajna–Lengyelország

Innen hatalmas segítséget kaphatunk a világbajnok németektől. Löw csapata ugyanis még nem jutott tovább, és nagyon nehéz elképzelni, hogy az utolsó fordulóban nem győzi le Észak-Írországot, ebben az esetben ugyanis teljesen mindegy, hogy mi lesz az Ukrajna–Lengyelország meccsen, egészen biztosan nem előz meg bennünket innen senki a harmadik helyen. Ha az északírek hoznak egy pontot a németek ellen, és Ukrajna legyőzi a lengyeleket, akkor az északírek lesznek a harmadikok +1-es gólkülönbséggel, ez esetben nem szabad több góllal kikapnunk a portugáloktól. Azt az eshetőséget már nem is vesszük, hogy az északírek megverik a világbajnokot, akkor ugyanis szinte esélyünk sincs egyik harmadik ellen sem ebben a csoportban. Bízzunk itt is a papírformában!

Özilék nagy szívességet tehetnek nekünk Forrás: AFP/Miguel Medina

D csoport:
1. Spanyolország 6 pont (már továbbjutott)
2. Horvátország 4 (3-2)
3. Csehország 1 (2-3)
4. Törökország 0 (0-4)

Az utolsó fordulóban: Horvátország–Spanyolország, Csehország–Törökország

A legegyszerűbb képlet szerint a törökök megverik a cseheket, ez esetben a törökök három ponttal gyengébb csoportharmadikok nálunk. Mi van iksznél? Ugyanez, csak akkor a kétpontos cseheket előzzük meg. Ebben a csoportban tehát csak akkor kavarhatnak be nekünk, ha a csehek megverik a törököket, és akkor még ott a spanyol–horvát rangadó is. A horvátoknak legalább egy pont kell a biztos továbbjutáshoz, a spanyolok már a 16 között vannak.

Nagyon szurkolunk majd a törököknek a csehek ellen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/David Ramos

E csoport:
1. Olaszország 6 pont (már továbbjutott)
2. Belgium 3 (3-2)
3. Svédország 1 (0-1)
4. Írország 1 (1-4)

Az utolsó fordulóban: Olaszország–Írország, Svédország–Belgium

Semmi más nem kell itt sem, csak, hogy bejöjjön a papírforma, azaz az olaszok megverjék az íreket, a láthatóan magukra találó belgák pedig a svédeket, akik két meccsen egyszer sem találták el a kaput. Sőt, ha mindkét meccsen döntetlen születik, nekünk az is tökéletes, de ha az olaszok nyernek, és a svédek tudnak fogni egy pontot a belgákon, még azzal is jók vagyunk. Az olaszok elleni ír bravúrgyőzelemmel most nem számolunk.

Kit kaphatunk a nyolcaddöntőben?

Ha csoportharmadikként jutunk tovább, akkor még nem tudni. Ha „csak” másodikok leszünk, akkor a B csoport második helyezettjét, tehát a papírforma szerint Angliát, Walest vagy Szlovákiát kapjuk, utóbbi kettőnek nagyobb esélye van. Ha viszont megnyerjük a csoportot, akkor az E csoport második helyezettjével játszunk a nyolc közé jutásért, ez a papírforma szerint Belgium vagy Svédország lenne, egyik sem leányálom. Lehet, hogy jobb lenne nem megnyerni a csoportot?