A franciák nem szeretnének úgy járni, mint négy éve

Franciaország-Albánia euro 2016 foci eb
MARSEILLE, FRANCE - JUNE 15: Olivier Giroud of France looks on during the UEFA EURO 2016 Group A match between France and Albania at Stade Velodrome on June 15, 2016 in Marseille, France. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ha pontot szerez Svájc ellen vasárnap, akkor biztosan csoportelsőként jut a 16 közé a házigazda francia válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Franciaország az előző, 2012-es Eb-n is az első helyről várta a csoportkör utolsó fordulóját, de mivel 2-0-ra kikapott Svédországtól, csak másodikként jutott tovább, így a negyeddöntőben a címvédő, az Európa-bajnokságot később ismét megnyerő Spanyolországgal találkozott, és 2-0-s vereséget szenvedett.

A mostani torna vendéglátóinak csapata százszázalékos mutatóval áll az A csoport élén, ennek ellenére

eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt.

A román együttes elleni nyitómérkőzésen (2-1) a 89. percben szerezte meg a győztes gólt, Albánia legjobbjaival szemben (2-0) pedig a 90. percben talált be először.

Didier Deschamps csoportelsőségre tör a csapatával Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A csoport rangadójának tartott vasárnapi meccsen a svájciak ellen döntetlen is elég a franciáknak az első hely megtartásához, ebben az esetben a C, a D vagy az E csoport harmadik helyezettjével találkoznának a nyolcaddöntőben.

Didier Deschamps szövetségi kapitány a jelek szerint mégsem az egy pont megszerzését határozza meg célként együttese számára. Erre utal, hogy

minden bizonnyal visszakerül a kezdőcsapatba Paul Pogba és Antoine Griezmann.

A románok ellen a Juventus és az Atlético Madrid támadójátékosa is kezdő volt, de az albánokkal vívott meccsen mindketten csak csereként léptek pályára.

Könnyen lehet, hogy N'Golo Kanté és Olivier Giroud nem kap szerepet vasárnap, mert sárga lapjuk miatt eltiltás veszélyezteti őket. Helyettük Yohan Cabaye és Andre-Pierre Gignac kerülhet a csapatba, Deschamps pedig várhatóan visszatér a 4-3-3-as formációhoz.

Giroud a sárga lapos eltiltás veszélye miatt nem biztos, hogy kezdő lesz Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A két válogatott eddig 37 alkalommal találkozott, a mérleg francia szempontból 16 győzelem, 9 döntetlen és 12 vereség. Legutóbb,

a 2014-es brazíliai világbajnokság csoportkörében 5-2-re Franciaország nyert.

Az Albániát 1-0-ra legyőző, de Romániával csak 1-1-es döntetlent játszó Svájcnak is megfelelne az egy pont a házigazda ellen, azzal ugyanis biztosítaná második helyezését a csoportban. Ennek ellenére a románok ellen gólt szerző Admir Mehmedi kijelentette, hogy a három pont megszerzése a céljuk Lille-ben.

"Meg akarjuk nyerni a meccset, ez egyértelmű.

- nyilatkozta. Az angol élvonalbeli Watford középpályása, Valon Behrami térdsérülés miatt valószínűleg nem játszhat.

Az ugyancsak vasárnap 21 órakor kezdődő Románia-Albánia találkozó sokkal több izgalmat ígér, ugyanis

mindkét együttesnek csak győzelem esetén van esélye a továbbjutásra.

Az albánok olasz szövetségi kapitánya, Gianni De Biasi úgy vélekedett, hogy a szilárd védekezésüket meg kell tartaniuk, de hatékonyabb támadójátékra van szükségük, hogy sikerrel járjanak a lyoni mérkőzésen.

Vajon tudja-e a helyes irányt Anghel Iordanescu, a románok kapitánya? Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Mason

"Hiszek a továbbjutásban. Úgy gondolom, ha képesek leszünk végre gólokat szerezni, begyűjtjük a három pontot, és ott leszünk az egyenes kieséses szakaszban" - nyilatkozta a 60 éves edző, aki elismerte, hogy játékosai időnként nem összpontosítottak megfelelően, és ezért komoly árat fizettek.

A románok csatára, a spanyol másodosztályú Córdoba csapatát erősítő Florin Andone hangsúlyozta, hogy győztes mentalitásra lesz szükségük vasárnap este.

"Nagyon nehéz dolgunk lesz, mert nagyon jó az albán csapat, játékosai sokat futnak és nagyon agresszívak. Tudjuk, hogy csak győzelem esetén van esélyünk a továbbjutásra, ezért száz százalékot fogunk nyújtani" - nyilatkozta.

Az albánok legtöbb válogatott mérkőzésüket éppen a románok ellen játszották, a mérleg az ő szempontjukból

2 győzelem, 3 döntetlen és 11 vereség,

ráadásul az egyik győzelmük 1946-ra, a másik pedig 1948-ra datálódik.

A csoport, 3. forduló:
Svájc-Franciaország, Lille, Stade Pierre Mauroy, 21.00, v.: Damir Skomina (szlovén)
A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami, Dzemaili, Xhaka - Shaqiri, Seferovic, Mehmedi
Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Griezmann, Gignac, Payet

A csoport, 3. forduló:
Románia-Albánia, Lyon, Stade de Lyon, 21.00, v.: Pavel Kralovec (cseh)
A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):
Románia: Tataruanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Prepelita, Hoban - Torje, Stanciu, Stancu - Alibec
Albánia: Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Lila, Xhaka, Kace, Abrashi, Lenjani - Sadiku

A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Franciaország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Románia 1, 4. Albánia 0.