Csoportelsőként hihetetlen társaságban a magyar válogatott

Szalai Ádám magyar fociválogatott eb izland ünneplés
Marseille, 2016. június 18. Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Érdemes megnézni, kik vezetik a csoportjukat a foci-Eb-n. Nyilván ebből két kör után nem lehet messzemenő következtetést levonni, de ettől még egész jó érzés látni, milyen illusztris társaságba kerültek Guzmicsék. Eb-t és/vagy vb-t mindegyik mostani csoportelső nyert már, kivéve Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A világeseményeken a csoportkör kétharmadánál elvileg már kezdenek kialakulni a valós erőviszonyok. És tényleg, a hat csoportból ötben az a válogatott áll az élen, amelyet a múltja, a neve, a futballkultúrájának és a jelenlegi játékoskeretének az erőssége egyaránt erre a pozícióra predesztinál. Mondhatjuk úgy is, hogy mindenhol elmaradt eddig az igazán nagy meglepetés.

Vagy várjunk csak

Egyetlen kivétel van: az F csoport, ahol a magyar válogatott van az első helyen. Hogy ez mekkora dolog, jól mutatja a többi, jelen pillanatban éllovas csapat kiléte.

Az A csoportot a románokat 2-1-re, majd az albánokat 2-0-ra legyőző franciák vezetik. A házigazda nyert már Eb-t és vb-t is, előbbit 1984-ben és 2000-ben, utóbbit 1998-ban.

Griezmannék vezetik az A csoportot hat ponttal Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron


A B csoport első helyén Anglia áll négy ponttal, az 1966-os vb győztese Oroszországgal 1-1-et játszott, Walest pedig 2-1-re legyőzte. (Ha a magyar csapat végül második lesz a csoportjában, ennek a csoportnak a második helyezettje lesz az ellenfele a nyolc közé jutásért. Talán Wales, talán Szlovákia.)

A B csoport másodikját kaphatjuk, ha mi is másodikak leszünk - jön Wales vagy Szlovákia, netán Anglia? Forrás: AFP/Philippe Huguen


A C csoportot a németek vezetik négy ponttal, miután 2-0-ra legyőzték Ukrajnát, majd 0-0-ra végeztek Lengyelországgal. Joachim Löw csapata 2014-ben vb-aranyérmes lett, előtte 1954-ben – a döntőben a magyarokat legyőzve –, 1974-ben és 1990-ben ért a csúcsra Németország (illetve az NSZK). Eb-t háromszor nyert: 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban.

Utóbbi sikernek aktív részese volt a magyar válogatott mostani másodedzője, Andreas Möller.

A németeket - vagy a spanyolokat - akkor kaphatjuk, ha harmadikok leszünk a csoportban Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki


A spanyolok a D csoportban menetelnek a címvédés felé, a cseheket 1-0-ra, a törököket 3-0-ra győzték le. Spanyolország Eb-t 1964-ben, 2008-ban és 2012-ben nyert, vb-t 2010-ben.

A spanyolok eddig nem hibáztak Forrás: AFP/Boris Horvat


Az E csoportban a négyszeres világbajnok, egyszeres Eb-aranyérmes Olaszország áll az élen. Buffonék Belgiumot 2-0-ra győzték le, majd a svédek ellen 1-0-ra nyertek, így hat pontjuk van. (A második helyen a belgák állnak három ponttal – ha a magyar válogatott csoportelső lenne, akkor vélhetően őket kapná a nyolcaddöntőben.)

És mi a helyzet az F csoportban?

Az élen négy ponttal egy olyan csapat áll, amely 1974 óta nem járt Eb-n: Magyarország. Bernd Storck csapata egyedüliként tudott eddig győzni a csoport négy meccsén, 2-0-ra legyőzte Ausztriát és 1-1-et játszott Izlanddal. A záró körben jöhetnek Ronaldóék, akik már most nagyon készülnek.

Eddig minden várakozást felülmúltak Szalaiék Fotó: Polyák Attila - Origo


A magyar csapatnak ugyanúgy négy pontja van, mint a németnek. A különbség? Válogatottunk eddig több gólt szerzett, mint a jelenlegi világbajnok.

A mostani csoportelsők közül csak a magyar válogatottnak nincs még Eb- vagy vb-győzelme. 1938-ban és 1954-ben ezüstérmesek voltunk, az Eb-k legjobb eredményét pedig 1964-ben értük el a megszerzett bronzéremmel.