Szalai tényleg jó, Dzsudzsák lehetne aktívabb, Gerát miért dicsérik?

fbl Horizontal
Hungary's midfielder Balazs Dzsudzsak (L) and Hungary's forward Adam Szalai (3rd L) celebrate after their team drew 1-1 following the Euro 2016 group F football match between Iceland and Hungary at the Stade Velodrome in Marseille on June 18, 2016. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vágólapra másolva!
A portugálok elleni meccsre tovább fokozódik a hangulat. Elégedett és optimista szurkolók grasszáltak már egy nappal a magyar–portugál előtt a lyoni stadion környékén. Fóttól Nagykanizsán át Londonig képviseltették magukat a magyar szurkolók, akik abban mind egyetértettek, hogy a magyar válogatott kiváló, abban viszont már nem annyira, hogy ki is volt az eddigi meccsek legjobbja. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Vannak, akik bortúrával, mások tengerparti megállóval, megint mások az otthon hagyott jegyük újbóli megszerzésével teszik még izgalmasabbá a lyoni kirándulást, amelynek fénypontja és egyetlen igazi célja mi más is lehetne, mint a magyar válogatott Portugália elleni, harmadik Eb-csoportmeccse.

Kedden délután már Lyonban, a helyi Olympique gyönyörű új stadionjában tartott sajtótájékoztatót Bernd Storck és válogatottunk két játékosa. A Semjénházáról (és Nagykanizsáról, illetve Zalaegerszegről) érkezett tízfős csoport persze nem ezért parkolt be két kisbusszal a stadion elé, csak terepszemlét tartottak, hogy másnap – ha kocsival jönnek – hol tegyék le a vasat.

Megye I-ből az Eb-re

„Már ott voltunk Marseille-ben, de visszamentünk San Remóba, ott olcsóbb volt a szállás, és onnan jöttünk fel Lyonba pár napja” – mondja a csapat vezetője, aki nemcsak a válogatott sorsát viseli a szívén, otthon egy megye egyes csapatot is igyekszik támogatni.

„Amikor megvettük a jegyet, még az is csodaszámba ment volna, ha pontot fogunk. Kinevettem az ismerőseimet, akik a kieséses szakaszra foglaltak jegyeket a magyarok meccsére, erre föl most mi is gondolkozhatunk azon, hogy visszajöjjünk-e még egyszer” – mondja nevetve, és érezzük, hogy egy kicsit sem lenne ellenére, ha újra irányba kellene fordítani a kisbuszok orrát.

A fiúk okozta meglepetés mellett abban is teljes az egyetértés, hogy a csapatnak teljesen megérdemelten van négy pontja, mert jól játszik. „Szerintünk Nagy Ádám a csapat legjobbja, és Szalai sem rossz. Nem csak a gólja miatt mondjuk, tényleg sokat melózik. Dzsudzsák viszont lehetne egy kicsit aktívabb és veszélyesebb” – értékelik a csapatot a fiúk.

Dzsudzsáktól többet várnak, Szalaival elégedettek Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A dicséretből kijut Bernd Storcknak, aki a drukkercsoport meglátása szerint nemcsak remekül nyúl bele a meccsekbe „de olyan kincseket is talál, mint Kleinheisler. Nélküle nem is tudnánk a srácról.”

A beszélgetés során kiderült, hogy nem elveszett társaság a semjénházai brigád: Monacóban felavatták a Forma-1-es pályát – „mentünk egy gyors kört.” Az izlandi és a portugál meccs között pedig arra is jutott idő, hogy tegyenek egy kitérőt a Beaujolais borvidék pincéihez. „Nevezzük gasztro- és focitúrának” – mondják büszkeséggel a hangjukban.

A Fótról érkező Ádám és édesapja vasárnap indult el Ausztria és Svájc érintésével Lyonból. Nekik csak erre az egy meccsre van jegyük, de a csapatnak köszönhetően így is örömünnepre jöttek. „Óvatosan, de azért bíztunk benne, hogy a fiúk jól fognak szerepelni, és így is lett” – mondja Ádám. Édesapja még megtoldja azzal, hogy „úgy látszik, a csattanóra értünk ide”.

Belső középpályásaink mellett ők Kádár Tamást és Király Gábort is dicsérik, azt viszont nem értik, hogy az Izland ellen – meglátásuk szerint – rengeteg labdát eladó Gera Zoltánt miért dicséri mindenki. „Valakiről egyszer leírják, hogy mennyire jó, és aztán akármit csinál, mindig jó marad, akkor is, ha éppen gyengébb – bújt ki apából és fiából az Újpest-drukker. – De nem szeretnénk senkit sem bántani, igazából minden játékost szeretünk, és eddig hatalmasat játszott a csapat, különösen az agresszivitásuk tetszik.”

Nem értik, Gerát miért dicsérik Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski

A portugálok elleni meccs előtt még eldöntik, hogy csatlakoznak-e az újabb szurkolói vonuláshoz, ami szerdán délután 14 órakor indul a stadionhoz, az viszont biztos, hogy „a meccs után lesz egy kis iszogatás, akár így, akár úgy alakul, de bízunk benne, hogy a továbbjutásra koccinthatunk” – mondják.

Kevésbé nyugodtan érkezett a stadion egyik bejáratához Gyuri, Peti és Viki, akiknek kezdetben minden okuk megvolt az aggodalomra – majd az örömre. „Angliában élünk, onnan jöttünk, hogy szurkoljunk a csapatnak, de útközben jutott eszünkbe, hogy a legfontosabbat otthon hagytuk – a jegyeket.”

A repülőtéren nem tudták őket semmivel biztatni, de szerencsére volt annyi lélekjelenlétük, hogy ne hazafelé, hanem a stadionhoz vegyék az irányt. „Idejöttünk, megmutattuk a személyinket, és szó nélkül újranyomtatták a jegyeinket” – mondták megkönnyebbülten a stadion előtt.

Vikiék otthon hagyták a jegyeket, de azonnal nyomtattak nekik másikat Forrás: Origo

„Ezer éve szurkolok a csapatnak – mondja Peti. – Ha nem Angliában élnék, minden meccsen ott lennék.”

Őket legjobban a csapat harci kedve nyűgözi le, hogy „mindenki a szívét, lelkét kiteszi a pályára, és ezt nagyon jó látni”. Erre talán lehetett számítani a torna előtt, arra viszont már nem, hogy úgy landolnak majd Lyonban, hogy a csapat vezeti a csoportot.

– mondják.

A Budapestről kocsival érkező Zsolt és két barátja is felméri a terepet. A szóvivőként fellépő Zsolt megmondja, hogy ki a magyar csapat legjobbja: „Ki lenne? Hát a szurkolók! Persze, jó mindenki, ügyesek a fiúk a pályán, de az értük kiutazó nézők a legjobbak.”

Magyaricsék, András, az apa és fia, az ifjabb András, valamint lánya, Eszter sem csak a négy pont hatására ült kocsiba, az első adandó alkalommal regisztráltak a jegyekre.

„Álmunkban nem gondoltunk arra, hogy úgy jövünk ide, hogy vezetjük a csoportot. Arra gondoltunk, hogy valahogy csak szerzünk legalább egy gólt, vagy összekaparunk egy pontot, és reméltük, hogy nem szaladunk bele öt-hat gólos vereségekbe. Erre most arról beszélgetünk a többi drukkerrel, hogy kivel mire mennénk a nyolcaddöntőben. Tiszta őrület ez!” – mondja a családfő.

A Magyarics család Forrás: Origo

Voltak olyanok, akik már régen megvették a jegyüket a nyolcaddöntőre. Ők láthatják, például, az angolok elleni meccset. Nem lenne baj Rooneyék ellen? „Miért lenne? Nyerünk megint 6-3-ra” – mondja vidáman az ifjabb András.

A csapatból nem szívesen emelnek ki senkit, de ha valakit mégis ki kell, akkor legyen Nikolics és Kleinheisler, mondják a Videoton szurkolói pólójában sütkérező család tagjai.

– teszi hozzá Eszter, akinek nem vonjuk kétségbe a szakmai tudását, de gyanítjuk, ott azért másfajta szimpátia is van.

Éjszaka még a belvárosi forgatag kellős közepén is magyarokba botlottunk. Egy lány, akinek a nevét nem kérdeztük meg, mert az angol–magyar énekverseny elvonta a figyelmünket, azt mondta, hogy ők vasárnap jöttek, csak erre a meccsre, és álmában sem gondolta volna, hogy ilyen hangulat fogadja majd.

A magyar csapat tényleg az egész országot megmozgatja, és ha ma továbbjutunk – márpedig továbbjutunk –, akkor könnyen elképzelhető, hogy a következő meccs helyszíne két napra magyar várossá változik.

A cikk megjelenését támogatta a Magyar Telekom.