Ostoba fajankókból az Eb leggólerősebb csapata

magyarország-portugália euro 2016
LYON, FRANCE - JUNE 22: Zoltan Gera of Hungary scores the opening goal during the UEFA EURO 2016 Group F match between Hungary and Portugal at Stade des Lumieres on June 22, 2016 in Lyon, France. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Eb előtt eljátszottunk a gondolattal, vajon hogyan történhetne meg az, hogy Magyarország aranyérmes lesz? Arra tippeltünk, hogy a csoportkör után négy pontunk lesz, de a válogatott még a legmerészebb álmainkat is túlszárnyalva, öt ponttal, csoportelsőként jutott tovább. Úgy tűnik, manapság már nem lehetünk elég optimisták, mert a Storck-csapat minden kiemelkedő eredmény után rá tud tenni még egy lapáttal.
Vágólapra másolva!

"Azt álmodtuk, hogy megnyerjük a foci-Eb-t" - írtuk a franciaországi torna rajtja előtt, és megpróbáltuk a lehető legoptimistább verziókat figyelembe véve megtippelni, hogy milyen úton-módon lenne lehetősége megnyerni a válogatottnak az aranyérmet. Erre az innsbrucki egyetem kutatói szerint 0,3 százalék mutatkozott az Eb előtt.

Olvasóink felemásan fogadták írásunkat,

amelyet úgy kezdtünk, hogy mi is csodának tartanánk a magyar Eb-győzelmet, de csodák igenis léteznek. Hiszen Puskásék kikaptak az 1954-es vb-döntőben, Dánia beugróként megnyerte az 1992-es Eb-t, a görögök 2004-ben felértek a csúcsra, a Leicester pedig tíz pont előnnyel idén megnyerte a Premier League-et.

Ha tíz évvel fiatalabb volna, Gerát most biztosan leigazolná egy BL-esélyes sztárklub Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill

"Két mérkőzés elég lesz, hogy kiderüljön, hol a helyünk. És így van ez jól.

Az sem értem, honnan veszi bárki a bátorságot, hogy Puskásékkal egy lapon említse őket" - írta az egyik kommentelő, akinek nem lett igaza, két meccs után négy ponttal a csoport első helyén állt a magyar válogatott.

"A magyar már csak ilyen, álmodik... Talán a csoportból továbbjutunk."
"Álmodik a nyomor. Remélem, a magyarok mihamarabb kiesnek!"
"Ja, kérem, ezek a kannás bor káros hatásai." Írták még mások.

Szalai a háromszoros túlerőt is lenyomta Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski

Nézzük hát, milyen volt a mi legoptimistább forgatókönyvünk!

A nyitómeccsünkről azt írtuk: Ausztriát 1-0-ra legyőzzük egy öngóllal. A valóság:

2-0-ra győztünk, ráadásul két szép góllal.

Aztán arra számítottunk, hogy Izlandtól kikapunk 1-0-ra - ezzel szemben 1-1-re végeztünk velük, úgy, hogy szinte végig nálunk volt a labda, és befújt a bíró az ellenfélnek egy véleményes büntetőt. Mondjuk, ezen a meccsen tényleg öngóllal tudott pontot szerezni a csapat, amely a hajrában ezerrel pörgött, és meg is érdemelte az egyenlítést.

Ronaldóék nem két meccsen szereztek hat, hanem három meccsen gyűjtöttek három pontot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azt jósoltuk, a portugáloknak hat pontjuk lesz a zárókör előtt, ezért Ronaldo nem is játszik ellenünk. Ezzel szemben az történt, hogy Ronaldóék háromszor is kiesésre álltak ellenünk, és épp a Real-ikon volt az, aki két góllal továbbjuttatta a csapatát. Ezek szerint

akkor is túl pesszimisták voltunk, amikor arra számítottunk, hogy Portugália szerzi majd meg a vezetést,

és a vége 1-1 lesz. Igen, az 1-1 nem ugyanaz, mint a 3-3, a Guardian például azt írja, hogy ez volt az Eb legjobb meccse. És amire még a világot rózsaszín szemüvegen át figyelők sem gondolhattak, hogy Storck az utolsó meccsen pár játékost - a sárga laposokat - még pihentethette is, hiszen már megvolt a továbbjutás. A vége? Csoportelsőség, Walesszel holtversenyben a legtöbb (6) lőtt góllal.

A legtöbb gólt szereztük Forrás: UEFA.com

Kíváncsian várjuk a folytatást, ami biztos, hogy a cikkünkben vázolt forgatókönyvvel ellentétben a nyolc közé kerülésért nem Szlovákiával, hanem Belgiummal meccselünk.