A magyar futball visszatért

Magyarország-Belgium euro 2016 foci eb bemelegítés
Vágólapra másolva!
Mögöttünk áll az ország, letettük az alapokat, amire építkezni lehet, összefogással az ősszel induló vb-selejtezők is sikeresen megoldhatók – így lehet összefoglalni a magyar válogatott játékosainak reakcióját a Belgium elleni 4-0-s vereség után, amely azt jelentette, hogy búcsúztunk az Európa-bajnokságtól.
Vágólapra másolva!

A magyar játékosok közül Nagy Ádám jött ki az elsőként, és meg sem kellett szólalnia, az arcára volt írva, mennyire rosszul érzi magát a 4-0-s vereség miatt.

"Azért jöttem, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot, a kieséssel ezt már nem érhetjük el, úgyhogy csak azt tudom mondani, hogy csalódott vagyok.

próbáltunk kockáztatni, ennek pedig megvan ez a veszélye, hogy az ellenfél lekontráz minket" – magyarázta a Fradi középpályása, aki könnyen lehet, hogy külföldön folytatja.

Nagy Ádám szerint utolérhető az elit Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azokat is maguk mellé állították, akik nem hittek bennük

Közvetlenül a meccs előtt derült ki, hogy Kleinheisler László combizomsérülés miatt nem tudja vállalni a játékot, Nagy erről azt mondta, érezhető volt a csapattárs hiánya a középpályán, főleg egy ilyen energikus csapat ellen, mint a belga.

Megvoltak a lehetőségek Fotós: Polyák Attila - Origo

A 21 éves Nagy számára az az Eb tanulsága, hogy nem ledolgozhatatlan a magyar csapat hátránya az elithez képest. "Annyival vannak előrébb nálunk a legjobb csapatok, hogy a hétről hétre játszott meccseik nemzetközi színvonalúak. Nekünk az a legnagyobb siker, hogy

– magyarázta, hozzátéve, hogy pár nap múlva bár biztosan látni fogja az Eb-szereplés napos oldalát ő is.

Juhásznál a magyar szurkolók nyerték az Eb-t

Nagy Ádámnak még adódhat lehetősége, hogy nagy tornán szerepeljen a válogatottal, Juhász Rolandnak viszont elképzelhető, hogy ez volt az utolsó nagy dobása a nemzetközi színtéren. A Videoton védője szerint

a 0-4 nem tükrözte reálisan a mérkőzést,

amelynek a hajrájában belementünk egy ki-ki játékba, amiből az ellenfél jött ki jobban.

Juhász a vártnál többet játszott az Eb-n Fotó: Polyák Attila - Origo

Juhász ennek ellenére összességében pozitív élményekkel lett gazdagabb Franciaországban. "Örülök annak, hogy ez az Eb összehozta az országot, a szurkolóink szerintem magasan a legjobbak, megemelem a kalapom előttük. Nem tudom, mikor volt rá példa, hogy egy 0-4-es meccs után ünnepelnek minket.

Az már többször is kiderült, hogy a csapat mind a sikert, mind az ilyen mérkőzéseket a helyén kezeli, a győzelmek után sem szállunk el, a vereségekből pedig tanulni akarunk."

Juhászt kérdeztük az első gólról, amikor egy szabadrúgás után középen két ellenfél is üresen maradt, kívülről úgy tűnt, lesre akartuk állítani a belgákat, de a védő szerint erről szó sem volt, ilyenkor emberfogás helyett a területvédekezést alkalmazza a csapat, de most hiba csúszott ebbe. Juhász július 1-jén lesz 33 éves, és amikor a válogatottbeli folytatás került szóba, csak annyit mondott, kér pár hetet, hogy döntsön.

Összefogással a vébé is meglehet

Lovrencsics Gergő öt évvel fiatalabb Juhásznál, úgyhogy nincs oka elgondolkodni, hogy folytassa-e, szeptemberben már kezdődnek a vb-selejtezők, amit szerinte optimistán várhatunk, mert van csapatunk.

Lovrencsics sokat dolgozott a meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

"1-0-nál megvolt az esélyünk az egyenlítésre, és akkor nem lett volna ilyen csúfos a vége. Ki kell elemezni a hibáinkat, gondolok itt az első gólt megelőző pontrúgásra, illetve a meccs végén a kontrákra, és akkor még masszívabbak leszünk. Nagyon sok jó dolog történt velünk az Eb-n, és ha megmarad ez a most tapasztalt összefogás, akkor

– értékelt a szélső, akiről egyelőre csak azt tudni, hogy nem marad Lengyelországban, az új klubja még nincs meg.

Király már átélt hasonlót a Herthával

Szalai Ádám kisietett a csapatbuszhoz, Dzsudzsák Balázs csak két mondatra állt meg, és azt mondta, időre van szüksége, hogy leülepedjenek benne a történtek. A torna legidősebb játékosa, Király Gábor viszont megosztotta velünk a gondolatait. "Erre az Eb-re mindenki emlékezni fog, a játékosok, az edzők, a szurkolók, az újságírók, de az élet megy tovább, nekünk ebből tanulnunk és építkeznünk kell. És lökést kell adnia a tudatnak, hogy van mire építkezni."

Volt, akit vigasztalni kellett a vereség után Fotó: Polyák Attila - Origo

Király azt mondta, az egész pályafutása során hasonló élményeket élt át a klubjaival, mint most a válogatottal, a Herthával például kiscsapatként a 16 közé jutottak a BL-ben, a Crystal Palace-szal pedig hosszú évek után játszhatott a Premier League-ben. "Meg kell becsülni, amit elértünk, és ez egy jó alap lehet a következő lépcsőfokokhoz" – nyilatkozta Király, aki sejtelmesen csak annyit mondott, majd meglátjuk, amikor arról faggatták, számolhat-e vele a csapat az őszi selejtezőkön.

Storck szerint teljesen kihajtotta magát a csapat

Bernd Storck esetében viszont nem kérdés, hogy lesz folytatás, hiszen a szövetségi kapitány előbb kivezette a csapatot az Eb-re, majd ott mindenkit meglepve csoportelsőként juttatta fiait a 16 közé. A német edző szerint a csapat a belgák ellen is mindent kiadott magából,

a világranglista másodikja ellen ki lehet kapni,

főleg, hogy a végén a hátrányban már annyira fellazultunk hátul, hogy annak volt köszönhető az utolsó két gól.

Most még fáj Fotó: Polyák Attila - Origo

"Tettünk egy nagy lépést a még sikeresebb jövő felé. Sok tehetséges fiatal játékosunk van, és az a dolgunk, hogy folyamatosan fejlesszük őket, a klubokban és a válogatottnál is. Az Eb előtt jó dolgom volt, mert hosszú hetekig készülhetett együtt a csapat, de egy évközi meccs előtt csak napjaim vannak, akkor nem lehet olyan szintű munkát végezni.

– jelentette ki a hadvezér.

A csapat hétfőn délután indul haza Franciaországból, és úgy tudjuk, hétfő este valahol Budapesten lehet majd köszönteni a játékosokat és a stábot. Amint van információnk arról, hogy mikor és hol lesz a rendezvény, jelezzük olvasóinknak.