Társoldalunk:

Vikinggének és elfek segítik az izlandi válogatottat

2016.06.29. 12:47

Négy mérkőzés után is veretlen, és már a legjobb nyolc között jár az izlandi labdarúgó-válogatott, amely az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését szolgáltatva kiverte Angliát a nyolcaddöntőben. A Neue Zürcher Zeitung négy egykori klasszist kérdezett arról, mi a csapat titka. Kiderült, semmi különös, csupán megtérült a sportágba fektetett pénz, jobb edzőképzéssel jobb labdarúgókat sikerült kinevelni, és a svéd edző, Lars Lagerbäck fegyelmet tanított. De hogy jönnek ide a vikingek és a titokzatos törpék, az elfek?

„Ritkán látni olyan csapatszellemet, mint nálunk. A sikerünkben nincsen titok, és meglepetés. A fiúk sportosak, mentálisan iszonyú erősek, nagy akaratúak és a pozitív gondolkodásúak. A csapat agresszív, és olyan jól szervezett, hogy nehéz megtörni. Látta egy óra elteltével az angolok arcát? Csak a stressz és a szorongás volt látható rajtuk. Ez a siker nem egyszeri csoda, van jövőnk. A játékosaink többsége Skandináviában és Hollandiában játszik, egyre jobb az infrastruktúra” – idézte a Neue Zürcher Zeitung Arnór Gudjohnsent, az egyik leghíresebb, 73-szoros válogatott izlandi játékost, akinek fia, a korábbi Barcelona- és Chelsea-sztár Eidur most is tagja a válogatottnak.

Nyolc éve nem volt ilyen eufória

A jelenleg villanyszerelőként dolgozó korábbi 46-szoros válogatott izlandi csatár, Sigurdur Grétarsson szerint a titok egyszerű: „Hűvösek és közönyösek vagyunk, kiválóan védekezünk, és minden mérkőzésen szerzünk legalább egy gólt. A középső védők és a védekező középpályások a kulcsemberek. Korábban mindenki futott, mint az őrült, ez volt a mentalitásunk. De Lars Lagerbäcknek hála mostanra mindenki tudja, mi a dolga.”

Angliát 2-1-re verte Izland

Forrás: AFP/Paul Ellis

Szerinte Izland éghajlati adottságai nem kedveznek a futballnak, de egy kis pluszmunkával minden leküzdhető.

„Kis ország vagyunk nem a legideálisabb éghajlattal. Nekünk sok mindent másképp kell csinálnunk, mint a többi országnak. De képesek vagyunk az extra erőfeszítésre, szeretünk sokat és keményen dolgozni. Ezt szimbolizálja a mostani Eb-teljesítményünk is. A futball az elmúlt években egyre fontosabb szerepet kapott, hét végén az emberek a kocsmában ülnek, és a Premier League mérkőzéseit nézik. Most pedig konkrétan azt a válogatottat vertük ki, akiknek a játékosait hétről hétre csodáljuk. Erre a varázslatos nyárra még sokáig emlékezni fogunk, ilyen eufóriát nem tapasztalt az ország a kéziseink pekingi olimpiai bajnoki döntője óta.”

Megtérült a 15 éves befektetés

A 80-szoros válogatott védő, Gudni Bergsson 1988-94 között a Tottenhamben, 1995 és 2003 között a Boltonban futballozott, jelenleg ügyvédként dolgozik.

"Mintegy tizenöt évvel kezdtünk el többet invesztálni a futballba. Ennek eredményként mára sok fedett csarnokunk és műfüves pályánk lett, így egész évben lehet futballozni. Az edzőképzés feljavulásával jobb labdarúgókat tudunk kinevelni, a jelenlegi generáció nagyon erős, 70-80 profi játékosunk van már. Ehhez jött Lars Lagerbäck, aki megtanította a csapatot a szervezettségre és a fegyelemre. És lám, csodálatosan összeállt minden. Nagyon fontos volt, hogy az Eb-selejtezőkön legyőztük a hollandokat, mert ezzel elhittük, hogy nagy dolgokra is képesek vagyunk.”

Lars Lagerbäck, a nagy tanító

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dan Mullan

Elmondta, hogy Izlandon nagyon szeretik a sportot, de kézilabdában könnyebb sikert elérni. Viszont most Franciaországban akár olyan bravúr is összejöhet, mint 1992-ben a dánoknak, vagy 2004-ben a görögöknek.

„Ha elemezni szeretném az Eb-t, azt mondanám, vannak nálunk jóval tehetségesebb válogatottak. De alig akad olyan csapat, amely nálunk jobban ki tudná használni a képességeit. A mostani sikerre nem egyszer kicsúszott bravúrként kell tekinteni, sokkal inkább mérföldkőként. Fiatal a csapatunk, sokat tanulunk, és még be kell érnünk. Élvezni szeretnénk ezeket a szép nyári napokat, mert hamarosan itt a tél” – tette hozzá.

Nemcsak a német utánpótlás érett be

Eyjólfur Sverrisson egykoron a Besiktasban, a Stuttgartban és a Herthában futballozott, jelenleg az izlandi U21-es válogatott edzője.

„A jelenlegi csapatból nagyon sok játékos ott volt a 2011-es dániai U21-es Európa-bajnokságon, amelynek selejtezőjében, Reykjavíkban 4-1-re vertük a németeket. Abból a német együttesből néhányan világbajnokok voltak két éve, szóval éreztük, hogy nekünk is eljön még az esélyünk. A mostani Európa-bajnokság bebizonyította, hogy érdemes volt annyi erőfeszítést tennünk. A játékosaink jól ismerik egymást, barátok, szinte klubcsapatként dolgoznak együtt. Mindenki ismeri a másik erősségét és gyengeségét, a feladataik világosan meghatározottak. Izland az Eb azon kevés válogatottjainak egyike, amely képes is gazdálkodni az erényeivel: jól védekezünk és kiválóan kontrázunk. A legtöbb Eb-résztvevőnél nem látok hasonló, a játékosok egyéni képességeire épülő koncepciót” – mondta.

Szerinte az angolok alábecsülték őket, és ezt sikerült tökéletesen kihasználni. „Rettentő boldog voltam, amikor megláttam az angolok felállását. Annyi támadó játékost tettek a kezdőcsapatba, hogy tudtam, hogy lesz elég hely az ellentámadásokra.”

Forrás: Anadolu Agency/Evren Atalay

Úgy vélte, az izlandi sportolóknak mindig is megvolt a maga karakterük, a kemény tél a játékosokat is megkeményítette. Igazi harcosok vagyunk, a vikingek nyerő génjeit hordozzuk magunkban. És akkor még nem beszéltünk az izlandi törpékről, az elfekről. Ez titok, de elárulom: ők boldogságot hoznak nekünk.”

Kik azok az elfek?
A helyiek elképzelése szerint Izlandon 13 különböző elf (vagy törpe, vagy manó) él, akik az országot lakják, és 8-10 cm magasak. Egy 2006-os közvélemény-kutatás szerint az izlandiak 62 százaléka hisz abban, hogy lehetséges az elfek létezése. Legutóbb 2013 decemberében okozott gondot ez a hit: az Izlandi Legfelsőbb Bíróságnak fel kellett függesztenie egy útépítést, mert egy, az elfek érdekeit védő társaság fellebbezett a terv ellen, ugyanis az út építése megbolygathatja a sziklákban élő elfek nyugalmát.