A franciák 45 perc alatt összetépték az izlandi mesekönyvet

fbl TOPSHOTS Horizontal
France's midfielder Paul Pogba heads France's second goal during the Euro 2016 quarter-final football match between France and Iceland at the Stade de France in Saint-Denis, near Paris, on July 3, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Franciaország véget vetett az izlandi tündérmesének az Európa-bajnokságon: a házigazda az első félidőben négy gólt lőve, könnyedén győzte le a becsülettel küzdő északiakat. A franciák Németországgal találkoznak a torna elődöntőjében. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, negyeddöntő
Franciaország-Izland 5-2 (4-0)- élő közvetítésünk

Saint-Denis, Stade de France, 76 833 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Giroud (12., 59.), Pogba (20.), Payet (43.), Griezmann (45.), illetve Sigthórsson (56.), Bjarnason (84.)
sárga lap: Umtiti (75.), illetve Bjarnason (58.)

Franciaország: Lloris - Sagna, Umtiti, Koscielny (Mangala, 72.), Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 80.) - Giroud (Gignac, 60.)

Izland: Halldórsson - Saevarsson, Árnason (Ingason, a szünetben), R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, A. Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (Gudjohnsen, 83.), Bödvarsson (Finnbogason, a szünetben)

Walesnek már sikerült, a brit kiscsapat Belgiumot kiejtve elődöntős az Eb-n, de a másik versenyben levő törpére, Izlandra még nagyobb feladat várt: a házigazda franciákkal néztek szembe a magyarok csoportjából induló északiak.

A telt házas Stade de France-ban is bátran kezdett Izland, az első lövést ők küldték a kapura, de a franciák első veszélyesebb támadásából egyből gól született. Blaise Matuidi parádés labdát tett a védők vonalában (vagy talán azon is túl) mozgó Oliver Giroud elé, aki betört a 16-oson belülre, és a balösszekötő helyéről Halldórsson lába között a kapuba bombázott.

Izlandot nem sokkolta a gól, korábban Portugália és Anglia is megszerezte a vezetést az északiak ellen, de pár percen belül már jóval komolyabbra fordult a helyzet. Bár maga Didier Deschamps mondta, hogy nem a fejpárbajokon fog eldőlni a mérkőzés, a franciák egy megnyert fejpárbajjal szerezték meg a második góljukat.

Paul Pogba felhőfejese Forrás: AFP/Franck Fife

Antoine Griezmann csavart át a hosszú oldalra egy szögletet jobbról, az Eb-n eddig elég visszafogottan teljesítő Paul Pogba tökéletes ütemben érkezett, és védhetetlen fejest küldött a kapu jobb felső sarkába.

Izland öt perccel később kis híján szépített, a félelmetes bedobások mestere, Gunnarson labdáját Sightórsson csúsztatta meg, a Barcelona friss szerzeménye, Umtiti azonban óriásit mentett a berobbanó Bödvarsson elől. A franciák aztán hosszú percekre eldugták a labdát, nem is nagyon próbálkoztak,

megelégedtek azzal, hogy náluk van a zsuga, az izlandiak pedig hasztalan üldözik,

és fárasztják magukat.

Mészárlás a félidő végén

Az első félidő végén Franciaország rövidre zárta az izlandi reményeket. A Pogbának szögletből gólpasszt adó Griezmann a 43. percben Payetnek készített le lövésre egy labdát, az Eb francia hőse tolt egyet rajta, 18 méterről a lábak között suhanó labdája a bal alsóba vágódott.

A 45. percben aztán a két gólpassznál járó Griezmann is beköszönt. Pogba 40 méteres, lapos passzát Giroud zseniális érzékkel lépte át, így az Atléti támadója egyedül mehetett a kapura, és remek mozdulattal löbbölte át a tehetetlen Halldórssont.

A szépségdíjas gól volt az Eb 100. találata, Griezmann gólját pedig nem kevesebb, mint 14 francia passz előzte meg.

Franciaország egy félidő alatt lerendezte az óriásölőt, ez volt az Európa-bajnokságok történetének első olyan első félideje, amikor egy csapat négy gólt szerzett.

Izland focizni akart egy jót

A második félidőre kettőt is cserélt Izland, és eltökélten ment előre, hogy legalább szépíteni tudjon. Néhány ígéretes támadás (és veszélyes francia ellentámadás) után ez össze is jött az 56. percben. Természetesen egy Gunnarsson-bedobásból indult a támadás, de a gólért az érdem a kapu elé remek labdát kanyarító Sigurdssoné és a remekül érkező Sightórssoné, aki a rövidbe pofozta a szépítést.

Mielőtt azonban nagyon reménykedni kezdhettek volna a több álomszerű eredményt is összehozó izlandiak, a franciák gyorsan lehűtötték a kedélyeket. Az izlandiak vélhetően belefáradtak az Eb-menetelésbe, mert

másodszor veszítettek kulcsfontosságú fejpárbajt a saját ötösükön:

ezúttal Payet labdájára érkezett remekül Giroud, az emberét lefejelte, a botrányosan kilépő Halldórssont pedig megelőzte, és a kapuba bólintott.

Izland továbbra sem adta fel, többször is felértek a francia kapu elé, voltak jó beadásaik is, de a franciák komoly vezetésük tudatában sem engedtek ki, és magabiztosan védekeztek, pedig már a németek elleni elődöntőt szem előtt tartva Deschamps sorra cserélte le a kulcsembereit. Kivéve Patrice Evrát, aki egy egyértelmű kezezése után csak imádkozhatott, hogy Kuipers ne adjon büntetőt, de a bíró megkönyörült rajta.

Az izlandi táboron nem látszott, mennyi az eredmény Fotó: Polyák Attila - Origo

A hajrában még beállt Eidur Gudjohnsen is, akit nagyon megünnepelt az izlandi tábor, majd egy perccel később újra felrobbant az északiakkal tömött lelátórész. A 84. percben Skulason tökéletes beadását elnézték a védők, a csereként beállt Bjarnason így könnyedén fejelhetett a bal alsóba.

Ezzel a góllal ez lett az Eb legtöbb gólt hozó meccse

– a magyar–portugált megelőzve. Legutóbb a 2000-es Eb-n volt hétgólos meccs, akkor a hollandok verték agyon Jugoszláviát (6-1).

A gól után támadásban maradt Izland, és Lloris kapus majdnem ajándékozott még egy gólt a lelkesen harcoló északiaknak, de végül ez is elmaradt, ahogy a franciák is elszórakozták az előttük adódó helyzeteket.

A mérkőzés legjobbjának Olivier Giroud-t választották.

Franciaország Németországgal találkozik az elődöntőben, a másik ágon Wales–Portugália összecsapást rendeznek.

A mérkőzés statisztikái