A walesi csodaedző gondolni sem mert az Eb-elődöntőre

Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, foci
A combination made on July 4, 2016 shows two file pictures, one of Portugal's forward and captain Cristiano Ronaldo (R) in Lisbon on June 8, 2016 and the other of Wales' forward Gareth Bale on July 1, 2016 in Villeneuve-d'Ascq. Portugal faces Wales in the first Euro 2016 semi-final football match in Paris on July 6, 2016 in Lyon. / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA AND Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo vagy Gareth Bale? Portugália vagy Wales? Ez a nagy kérdés a labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében. A két futballválogatott még sohasem vívott tétmérkőzést egymással, Ronaldo lesz viszont az első futballista, aki három Eb-elődöntőben is pályára lép.
Vágólapra másolva!

A Real Madrid két klasszisa 2013 óta futballozik együtt, legutóbb 2011-ben, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszottak egymás ellen, amikor a walesi még a Tottenhamet erősítette. Azt a párharcot a Real nyerte, Ronaldo a 4-0-s első, valamint az 1-0-s második meccsen is egy gólt szerzett.

Válogatott mérkőzésen még nem találkozhattak, ugyanis a portugálok és a walesiek eddig mindössze háromszor játszottak egymás ellen: 1949-ben Portugália 3-2-re nyert, két évvel később pedig 2-1-re kikapott Cardiffban. A felek utoljára 2000 júniusában, Chavesben játszottak egymással, akkor Luis Figo, Sá Pinto és Nuno Capucho góljaival a dél-európai együttes győzött 3-0-ra. Mivel ezek barátságos mérkőzések voltak, a szerdai lesz a két válogatott első tétmeccse.

A walesiek az 1958-as világbajnokság után - ahol negyeddöntősök voltak - most szerepelnek másodszor nagy nemzetközi tornán. Ezzel szemben a portugáloknak 2000 óta ez lesz az ötödik elődöntőjük, ám a négy közül hármat (2000 és 2012 Eb, 2006 vb) elvesztettek, a 2004-es továbbjutásukat pedig később beárnyékolta, hogy hazai környezetben elveszítették az Európa-bajnoki finálét Görögországgal szemben.

Gareth Bale és Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Ha Ronaldo pályára lép Wales ellen, akkor ő lesz az első játékos, aki három Eb-elődöntőben (2004, 2012 és 2016) is pályára lépett. Ha pedig gólt is rúg, akkor csatlakozik Viktor Ponyegyelnyikhez és Valentin Ivanovhoz, eddig ők tudtak két elődöntőben (1960, 1964) is a kapuba találni.

Santos kapitány és a brit iskola

A 2014. szeptember 23-án kinevezett szövetségi kapitány, Fernando Santos irányításával a portugálok még nem vesztettek tétmérkőzést, ugyanakkor a franciaországi tornán úgy jutottak a négy közé, hogy egyetlen mérkőzést sem nyertek meg a rendes játékidőben. Az F csoportban Izlanddal 1-1-es, Ausztriával 0-0-s, Magyarországgal pedig 3-3-as döntetlent játszottak, és a harmadik helyen végeztek. A nyolcaddöntőben a horvátokat hosszabbítás után győzték le 1-0-ra, a negyeddöntőben pedig a lengyeleket 1-1-es rendes játékidő után tizenegyesekkel búcsúztatták.

Fernando Santos Forrás: AFP/Francisco Leong

„A történelem és a tradíció nagyon fontos az embereknek, és mi most abban a helyzetben vagyunk, hogy újabb fejezetet írjunk. Hatalmas lépést tehetünk a célunk megvalósulásáért, nehéz lesz, de bennünk van a tehetség arra, hogy döntőbe jussunk" – nyilatkozta Fernando Santos, a portugálok edzője.

„Wales nagyon jó, technikás csapat. De tudni kell, hogy nekem a brit iskola mennyire fontos szerepet játszott a pályafutásomban: 17 évesen a Benficánál rengeteget tanultam Jimmy Hagan edzőtől. Ellenfelünk hihetetlen sorozatot produkált, ráadásul legyőzte a legjobb európaiként rangsorolt belgákat 3-1-re. Nagyon csodálom kollégámat, Chris Colemant" – tette hozzá.

Egy sötét korszak szüleménye

Ezzel szemben a walesiek Szlovákiát 2-1-re, Oroszországot pedig 3-0-ra legyőzték a B csoportban, és bár Angliától 2-1-re kikaptak, az élen zártak. A nyolcaddöntőben 1-0-ra jobbnak bizonyultak Észak-Írországnál, majd a negyeddöntőben a kontinenstorna eddigi egyik legjobb mérkőzésén 3-1-re nyertek a világranglista második helyén álló Belgium ellen.

Chris Coleman Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

„Az Eb előtt sohasem gondoltam az elődöntőre. Látva a csoportunkat abban bíztam, hogy továbbjuthatunk. De a futballban bármi megtörténhet, és itt vagyunk. Nem számítunk esélyesnek, de hiszünk egymásban. És ezt az identitást visszük ki a pályára" – mondta Chris Coleman, Wales menedzsere.

„Egy győzelem utáni napsütötte délutánon mindig jó a csapatszellem. De a mi csapatszellemünk még azokon a sötét napokon született meg, amikor nem volt a helyzet ennyire rózsás. Hiába lennél a világ legjobb edzője, ha nincsenek olyan játékosaid, akik mindent megtesznek a pályán. Szerencsés ember vagyok."

Akadnak nagy hiányzók

Colemannek komoly gondot okoz, hogy csapata egyik legjobbja, Aaron Ramsey – aki az elmúlt négy mérkőzésen négy gólpasszt adott és egy gólt szerzett -, valamint Ben Davies eltiltás miatt nem játszhat az elődöntőben. A védelemben minden bizonnyal James Collins kap lehetőséget, a középpályán pedig Jonathan Williams lép pályára.

Aaron Ramsey nagyon fog hiányozni Forrás: AFP/Remy Gabalda

A másik oldalon William Carvalhónak kell kihagynia a meccset sárga lapok miatt, Pepe szereplése pedig kisebb combsérülése miatt kérdéses. Előbbit Danilo helyettesítheti, utóbbit pedig Ricardo Carvalho, de várhatóan a felépült Raphaël Guerreiro is visszakapja helyét a balbekk posztján.

A várható kezdőcsapatok:
Portugália: Rui Patrício - Cédric, Fonte, Ricardo Carvalho, Guerreiro - Danilo, João Mário, Adrien Silva, Sanches - Nani, Ronaldo
Wales: Hennessey - Chester, Ashley Williams, Collins - Gunter, Allen, Ledley, Jonathan Williams, Taylor - Bale, Robson-Kanu

A lyoni mérkőzés játékvezetője a svéd Jonas Eriksson lesz.