Ronaldo három perc alatt mindent eldöntött

Cristiano Ronaldo Portugália - Wales Európa Bajnoki elődöntő - Lyon Portugália 2-0-ra továbbjutott
Portugália - Wales Európa Bajnoki elődöntő - Lyon Portugália 2-0-ra továbbjutott
Vágólapra másolva!
50 percig semmi sem utalt arra, hogy akárcsak egy gól is esik a franciaországi Európa-bajnokság első elődöntőjében, aztán Cristiano Ronaldo fejese, majd Naninak adott asszisztja három perc alatt eldöntötte a Wales elleni csatát. Portugália 2004 után másodszor játszhat Eb-finálét, Ronaldo pedig az örök-góllövőlistán utolérte Michel Platinit.
Vágólapra másolva!

Eredmény, Eb-elődöntő:
Portugália – Wales 2-0 (0-0) – az élő közvetítés
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 55 679 néző
v.: Jonas Eriksson (svéd)
Portugália: Rui Patricio - C. Soares, B. Alves, Fonte, Guerreiro - Joao Mario, Danilo Pereira, Renato Sanches (A. Gomes, 74.), Adrien Silva (Moutinho, 79.) - Nani (Quaresma, 86.), C. Ronaldo
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Collins (J. Williams, 66.) - Gunter, Allen, Ledley (Vokes, 58.), King, Taylor - Bale, Robson-Kanu (Church, 63.)
gól: C. Ronaldo (50.), Nani (53.)
sárga lap: B. Alves (71.), C. Ronaldo (72.), illetve Allen (8.), Chester (62.), Bale (88.)

A két válogatott korábban még sohasem találkozott tétmérkőzésen: 1949-ben Portugália 3-2-re nyert, két évvel később pedig 2-1-re kikapott Cardiffban. A felek utoljára 2000 júniusában, Chavesben játszottak egymással, akkor Luis Figo, Sá Pinto és Nuno Capucho góljaival a dél-európai együttes győzött 3-0-ra.

Ezúttal azt előre lehetett tudni, hogy Ben Davies és Aaron Ramsey, illetve William Carvalho eltiltás miatt nem játszhat, de a portugálok még egy nagy veszteséget elkönyvelhettek, Pepe ugyanis sérülés miatt szintén nem vállalta a játékot.

Cristiano Ronaldo ezúttal remekül játszott Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Michael Regan

A védelem közepén ugyanakkor nem Ricardo Carvalho, hanem Bruno Alves jutott szóhoz, de Fernando Santos alaptaktikája, a 4-4-2-es felállás megmaradt.

A walesieknél is akadt egy kisebb meglepetés, az várható volt, hogy Chris Coleman kapitány Ramsey helyére James Collinst állítja majd, de a középpályán végül nem Jonathan Williams, hanem Andy King lépett pályára.

Visszafogott első félidő után...

A két csapat eddigi mérkőzései pörgős játékot ígértek, de úgy tűnt, a védekezés mindennél fontosabb. Így aztán a tömör középpályán rendszerint a hosszú indításokkal próbáltak túljutni a védők, de az egyébként szélső Ronaldo és Nani elöl képtelen volt bármi extrát nyújtani, a másik oldalon viszont Ramsey hiányát Bale azzal kompenzálta, hogy mélyen visszajött labdákért, de bármekkora sztár, azért arra ő sem képes, hogy a saját beadására középre érkezzen.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ami nagyon hiányzott a tömörülő középpálya és az impotens csatárjáték mellett, az a távoli lövés volt, egyedül Bale próbálkozott így, de azt a portugál kapus, Rui Patrício könnyedén fogta.

A 16. percben Joao Mario 13 méterről lőtt a jobb alsó sarok mellé, emellett két Bale- és egy Robson-Kanu-beadás érdemelt említést.

... jött három remek perc

Mivel egyik kapitány sem cserélt a szünetben, úgy gondoljuk, maradt volna ez a biztonsági játék, de Ronaldo tett róla, hogy kicsit felpörögjenek az események.

Az 50. percben egy kis szöglet után Guerreiro csavart középre tökéletesen, Ronaldo pedig mindenkit túlugorva védhetetlenül fejelt a hálóba (1-0).

Fel sem ocsúdhatott az ellenfél, máris jött a duplázás, Ronaldo 17 méteres gyenge lövését a lesről visszafelé mozgó Renato Sanches átlépte, Nani viszont közelről a hálóba sodorta (2-0).

Mutathatott bármilyen vagány játékot a walesi csapat az Eb során, azért Portugália ellen mínusz kettőről nem sok esélye maradt. Pedig Coleman mindent megpróbált, Ledley és Robson-Kanu helyére jött Vokes és Church, majd lekapta középső védőjét, Collinst, és helyére a középpályás Jonathan Williamst küldte csatába.

Ronaldo vs. Bale: az egyiknek sikerült, a másiknak nem Forrás: Origo

Ettől a játék nem javult fel, ellenben a lyukas védelem miatt minden portugál akció életveszéllyé vált, Danilo állt a legközelebb a harmadik gólhoz, de a Hennessey alatt átcsorgó labdára még vissza tudott vetődni a kapus.

Portugália győzelmét az utolsó fél órában semmi sem veszélyeztette, a válogatott 2004 után másodszor játszhat Európa-bajnoki döntőt. Ronaldo pedig a vasárnapi fináléban végleg Eb-isten lehet: egyelőre Michel Platinivel holtversenyben, kilenc találattal áll az örök-góllövőlista élén.