Griezmann volt a franciák legjobb védője is

Németország-Franciaország euro 2016 foci eb elődöntő
MARSEILLE, FRANCE - JULY 07: Bastian Schweinsteiger of Germany and Dimitri Payet of France compete for the ball during the UEFA EURO semi final match between Germany and France at Stade Velodrome on July 7, 2016 in Marseille, France. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A statisztikák néha furcsa képet festenek egy mérkőzésről, nem véletlenül mondják sokan, hogy számokkal nem leírható egy focimeccs. Antoine Griezmann mindenesetre minden statisztika szerint világklasszis teljesítmény nyújtott. 
Vágólapra másolva!

Ha csak a statisztikákat böngésszük a Németország-Franciaország elődöntő után, a számok alapján kevesen tudnák pontosan megtippelni, mi lett a meccs végeredménye. Gyakorlatilag az összes lényeges mutatóban a németek voltak a jobbak.

Németország több, mint kétszer annyit passzolt, mint Franciaország

(643-302), és lényegesen hatékonyabb is volt az átadások terén (88 vs. 78 százalék). Hosszú passzokban, beadásokban és azok hatékonyságában is Joachim Löw csapata volt a jobb. A németeknél volt többet a labda (60%), ők nyerték a párharcok csaknem kétharmadát (61 vs. 39 százalék), és több szögletet is rúgtak. Toni Kroos látványosan sokat passzolt.

Ez alapján döntő fölényben voltak a németek, de azért van olyan statisztika, ami árnyalja a képet. A fejpárbajokat jobbára a franciák nyerték, és bár jobbára kontrákra rendezkedtek be (az első félidőben kényszerből, a másodikban tudatosan),

csaknem ugyanannyi lövést küldtek kapura (16), mint a németek (18),

ráadásul a kaput eltaláló kísérletekben döntetlenre hozták a meccset (10-10).

A kontrajátékból adódóan inkább középen próbálkoztak, csak 11 beadással próbálkoztak az egész meccsen, és

pontosan 0 pontos labdát küldtek a kapu elé.

Az is a franciák harcmodorából adódott, hogy egyszer sem voltak lesen. A németek próbálták széthúzni a francia védelmet, többször is levitték a labdát a szélekre, 23 beadásuknak 22 százaléka volt sikeres, ami nem is olyan rossz arány.

Griezmann a védekezésből is kivette a részét Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

Szerelésekben és labdaszerzésben szintén jobbak voltak a németek, az azonban nem meglepő, hogy felszabadításokban sokkal jobbak voltak a franciák (16-43). Hogy mekkorát dolgoztak a francia védők, azt egyénekre lebontva is láthatjuk: Koscielny (11), Umtiti (9), Sagna (7).

A franciák második félidei hőtérkép is mutatja, jobbára elégedettek voltak a meccs állásával.

A meccs hőse az UEFA szerint, a statisztikák alapján, és ránézésre is Antoine Griezmann volt. Az Atléti csatára 7 kapura lövéssel próbálkozott (ez majdnem a fele a franciák összes kísérletének), ebből négyszer pontos volt, adott két kulcspasszt és négy sikeres csele is volt.

A két góljával a meccset eldöntő csatár

a védekezésből is alaposan kivette a részét,

két szerelése és két labdaszerzése is volt, ezzel mindkét kategóriában csapata legjobbjai közé tartozott: csak Sissoko szerelt nála többször, labdalopása pedig senkinek nem volt több nála. Ahogy a térképen is látszik, Griezmann mindenhol ott volt:

Világklasszis teljesítményt nyújtott, ráadásul az Aranycipő felé is hatalmasat lépett, hat gólja legalább kétszer annyi, mint amennyi bármely más játékos szerzett a tornán. Griezmannról bővebben itt olvashat egy helyszíni tudósítást.