Doppingvaklárma miatt bukta el az Eb-t

francia német negyeddöntő, vb 2014 brazília
Germany's forward Miroslav Klose (L) and France's defender Mamadou Sakho compete for the ball during the quarter-final football match between France and Germany at The Maracana Stadium in Rio de Janeiro on July 4, 2014,during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT/POOL
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Mamadou Sakho több hónapos, doppingvétség miatti vesszőfutásának semmi értelme nem volt, az UEFA megszüntette az eljárást. Csak a védő közben bizonyára emiatt maradt ki a francia Eb-keretből.
Vágólapra másolva!

Megszüntette az UEFA fegyelmi bizottsága a Mamadou Sakho ellen doppingvétség által indított eljárást – írja a Guardian brit napilap internetes kiadása.

A Liverpool francia védője még márciusban, egy Manchester United elleni Európa Liga-meccs után akadt fenn a doppingvizsgálaton tiltott zsírégetővel. Letöltött egy 30 napos előzetes eltiltást, utána azonban engedélyezték, hogy játsszon, az UEFA ugyanis közben vizsgálatot indított, tisztázandó, hogy miért van a tiltólistán az adott szer.

Sakho (jobbra) a brazíliai vb-n alapember volt a francia csapatban Forrás: AFP/Francois Xavier Marit


A franciák szövetségi kapitánya azonban addigra már lemondott az Eb-részvételéről, pedig Raphael Varane és Jeremy Mathieu kiesésével biztos nem jött volna rosszul a tapasztalt Sakho. Didier Deschamps ekkor már nem tette ki a keretből az újoncként behívott Samuel Umtitit, egyébként jó megérzéssel, mert a Lyonból a Barcába igazoló tehetség remekül játszik az Eb-n.

Döntött a bizottság

A UEFA időközben választ talált arra, hogy van-e értelme a Sakho szervezetében talált zsírégető miatt eltiltással büntetni őt. A bizottság meghallgatta a játékost és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakértőit, aztán

megszüntette az eljárást.

Úgy tűnik tehát, hogy Sakhót teljesen feleslegesen hurcolták meg, és feltehetően az Eb-ről is emiatt maradt le. Csodáljuk a visszafogottságát, a Twitteren szombaton csak egy egyszerű köszönömöt mondott az őt támogatóknak.