Kassai megérti Ronaldo őrületét

fbl Horizontal
Hungarian referee Viktor Kassai gestures during the Euro 2016 group E football match between Italy and Sweden at the Stadium Municipal in Toulouse on June 17, 2016. / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
Vágólapra másolva!
A magyar játékvezető a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy a magyar bírói csapat az "elsőtől az utolsó sípszóig" ott lehetett a vasárnap zárult franciaországi Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

"Nagy büszkeség számomra, hogy majdnem száz bíróval kezdődött az Európa-bajnokság, és amikor már csak heten voltunk, akkor is volt magyar" – nyilatkozta a 40 éves játékvezető asszisztensei, Bognár Tamás, Farkas Ádám és Ring György, valamint Berzi Sándor, az MLSZ alelnökének társaságában.

Kassai Viktor határozottsága három meccset eredményezett az Eb-n Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Kassainak és csapatának három találkozó jutott az Eb-n, ők működtek közre a Franciaország–Románia nyitómérkőzésen (2-1), az Olaszország–Svédország csoporttalálkozón (1-0), illetve a német–olasz negyeddöntőben (1-1), amelyet tizenegyesekkel nyert meg a világbajnok.

A magyar játékvezetői csapat jó eséllyel pályázott a fináléra is,

végül azonban az angol Mark Clattenburg kapta a döntőt, Kassai pedig negyedik játékvezetőként, Ring György tartalékként működött közre.

Presztízsmeccsek

Kassai hangsúlyozta, a "pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is", hiszen a nyitómérkőzés, egy komoly csoporttalálkozó, és a legnagyobb presztízsű negyeddöntő jutott nekik, utóbbit követően még Ring György is megdicsérte, pedig kollégája, állítása szerint, szűkmarkúan bánik az ilyen szavakkal.

Az olaszok és a németek is hallgattak rá Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Berzi Sándor kiemelte, hogy kiválóan teljesített a magyar játékvezetői csapat – ezt az MLSZ és az elnökség nevében meg is köszönte –, pedig nem volt egyszerű feladatuk, hiszen június 1-jével több új szabály is életbe lépett a labdarúgásban, ezért

a legnagyobb kockázatú a nyitómérkőzés volt,

amely a játékvezetés szempontjából az egész tornát meghatározta. Berzi Sándor megjegyezte, a 2012-es, ukrán–lengyel közös rendezésű Eb-n elkövetett hiba után – az ukrán–angol találkozón a hazaiaknak nem adott meg Kassai egy gólt, mert az asszisztens, Vad II István nem vette észre, hogy a labda áthaladt a gólvonalon – visszajöttek a legmagasabb szintre.

Megérti az emberi Ronaldót

Franciaországban Kassainak nem kellett ehhez hasonló fajsúlyos döntést meghoznia, ugyanakkor egy érdekes feladattal is szembetalálta magát, amikor a döntő utolsó perceiben a sérülése miatt lecserélt Cristiano Ronaldo gyakorlatilag edzőként irányította csapattársait a partvonal mellől. "Azt gondolom, én sem tudnék ülni hasonló helyzetben.

– elevenítette fel a portugál–francia (1-0) finálé utolsó pillanatait Kassai.

A nyitómeccsen sem ijedt meg Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Az Eb-n nem volt kirívó játékvezetői hiba, Bognár Tamás megjegyezte, ez legfőképpen a játékosok hozzáállásán múlt, hiszen nem volt sok a reklamálás. Ring György hangsúlyozta, gyakorlatilag két éven keresztül készültek a kontinensviadalra, de megérte, mivel összességében pozitív volt a játékvezetés visszhangja.

Nekik is jutott a dicséretekből

Farkas Ádám megjegyezte, hogy ő még csak két éve nemzetközi játékvezető, így számára különösképpen nagy élmény volt belecsöppeni az Európa-bajnokság világába, hozzátette, számára is a német–olasz negyeddöntő jelentette a csúcspontot.

A magyar játékvezetői csapat – amely konkrét ítéletekről nem beszélhetett – elmondta, különleges élmény volt az Európa-bajnokság abból a szempontból is, hogy hazájuk válogatottja is érdekelt volt a tornán. Mint azt megjegyezték, az első mérkőzés előtt még nem igazán beszéltek a körülöttük lévők a magyarokról,

ám a torna előrehaladtával folyamatosan fogadták a dicséreteket és a gratulációkat.

Az olimpiai és Bajnokok Ligája-döntőben is bíráskodó Kassai leszögezte, nagy sikernek tartja, hogy harmadik Eb-jén dirigálhatott, és összességben nézve jó teljesítménnyel térhettek haza.