Vágólapra másolva!
Még egyetlen versenyzőnk sem állt asztalhoz, az első győzelmet azonban kedden délután máris elkönyvelhettük a zágrábi asztalitenisz világbajnokságon: jövőre Budapesten rendezik az olimpiai világselejtezőt. S a napnak azáltal is pozitív lett a kicsengése, hogy versenyzőink nyolc meccsükből ötöt megnyertek.

Kedden délelőtt egy kisebb áramszünet zavarta meg a világbajnokság menetét, a csarnok elsötétült, és az éppen zajló labdameneteket újra kellett kezdeni mind a huszonnégy asztalon... Ám ez nem a szervezők bakija volt, néhány percre az egész városrészben elment az áram. Magyarok ekkor még nem játszottak, ám még mielőtt közülük bárki is asztalhoz állt volna, az első győzelmet máris elkönyvelhettük. Faragó Judit, a nemzetközi szövetség alelnöke hozta a jó hírt, miszerint eldőlt, hogy jövőre Budapest rendezheti meg az olimpiai világselejtezőt.

"Május 8-11 között a Körcsarnokban bonyolítjuk le a tornát, ami a kvalifikációs rendszerben az utolsó esélyt kínálja a pekingi részvétel kiharcolásához. A lányok közül ketten remélhetőleg addig már megszerzik a kvótát, s Budapesten összejöhet a harmadik hely is, így női csapatot is indíthatnánk Pekingben. A fiúknak igazából ez a budapesti verseny jelent esélyt arra, hogy kijussanak az olimpiára, és a hazai közönség előtt bízhatunk abban, hogy valamelyikük sikerrel jár" - fogalmazott Faragó Judit.

Válogatottunkból elsőként az idei belgrádi Eb-n ezüstérmes Tóth Krisztina, Póta Georgina kettős mutatkozott be, és a kilencedik helyen kiemelt magyar egység a 32 közé jutásért a papírformának megfelelően 4:0-ra intézte el a venezuelai Ezzeddine, Ramos duót. "Már épp itt volt az ideje, hogy meccset is játsszunk. Három napja Zágrábban vagyunk, de eddig csak ettünk, aludtunk és edzettünk, és ez így már nagyon unalmas volt" - huppant le a nézőtérre Póta, majd azért visszatért a megszokott koreográfiához, és elindult egy szendvicsért. A következő fordulót, a tajvani Cseng Csing, Li Cseng kettős elleni meccseket érintve még megjegyezte: "Ez már nagyon meleg lesz..."

Közben egy másik asztalnál a Lovas Petra, Pergel Szandra kettős is nyert, 4:1-re verte a lengyel Bak, Partyka duót. A 16 közé jutásért a német Wosik, Wu Jiaduo kettős legyőzése nagyon nagy fegyvertény lenne.

Férfi párosainknak már a 32 közé jutáshoz is nagy bravúrra lett volna szükségük, ami sajnos a Fazekas Péter, Pázsy Ferenc és a Jakab János, Zwickl Dániel összetételű egységnek sem jött össze. Előbbi a hetedik helyen kiemelt hongkongi Csung Juk, Leung Csu Jan kettőstől 4:0-ra, utóbbi a cseh Gavlas, Korbel duótól 4:2-re kapott ki. Korbel 22. a világranglistán, ami eleve jelezte az erőviszonyokat...

Zwicklnek hamarosan egyest is játszani kellett, mégpedig a kínai születésű, de spanyol színekben szereplő He Zhi We ellen, aki 46. a világranglistán, azaz éppen kilencven hellyel előtte áll. Ennek ellenére az első játszmát Zwickl nyerte, majd 2:1-re is vezetett, ám végül 4:2-re kikapott.

Forrás: [origo]

Tóth Krisztina és Póta Georgina

Az éjszakába nyúló programban még három vegyes párosunkért szoríthattunk, sikerrel. Elsőként Fazekas Péter és Lovas Petra vette az akadályt a svéd Persson, Pettersson duó ellen 4:2-re - az utolsó szettet 11-1-re nyerve -, de gyorsan tegyük hozzá, hogy ez a Persson nem az 1991-es egyéni világbajnok volt, aki egyébként még ezen a vb-n is játszik. Jakab János és Tóth Krisztina thaiföldi, Zwickl Dániel és Pergel Szandra cseh kettősön jutott túl, ugyancsak 4:2-vel. Zwicklnek igyekeznie kellett, mert ha kikapnak, akkor számára már kedden véget ért volna a világbajnokság. Így viszont a nap végére a magyar mérleg nyolc mérkőzésből öt győzelem és három vereség volt, s mindenki egyetérthetett abban, hogy ez kezdésnek nem rossz.