Vágólapra másolva!
Nőiasztalitenisz-csapatunk hétfőn délelőtt folytatta szenzációs menetelését a szentpétervári Európa-bajnokságon: a Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra összetételű együttes a nyolc között 3:0-ra nyert az osztrákok ellen, így már elődöntős, s mindenképpen érmes. A döntőbe jutásért délután a horvátok következnek.

Címvédő női csapatunk a hét végén a csoportjában 3:0-ra verte a fehéroroszokat, a franciákat és a spanyolokat is, ám a nyolc között az osztrákok jóval nehezebb ellenfélnek ígérkeztek, soraikban a világranglista 21. helyén álló Liu Jiával.

A honosított kínai az első párban meg is nyerte az első két játszmát Tóth Krisztina ellen, a harmadikban pedig 10-9-nél meccslabdája is volt, ám hatszoros Európa-bajnoknőnk óriási bravúrral megfordította a mérkőzést! Tóth a harmadik és a negyedik szettet is 12-10-nyerte, a mindent eldöntő ötödikben pedig hallatlanul okos játékkal 9-6-ra elhúzott, itt csuszája volt, és végül 1-6-ra felülkerekedett.

Ezután Póta Georgina az ugyancsak kínai születésű Li Qiangbing ellen lépett asztalhoz, és az első szett itt is az ellenfélé lett. Sőt, Li a másodikban 10-9-es vezetésénél egy pontra volt a 2:0-tól, de Póta nem zuhant össze, 12-10-zel kiegyenlítette az állást. A harmadik játszmát szűken megnyerte 11-9-re, majd a negyedikben valósággal lemosta az ellenfelét az asztalról. Az osztrák-kínai 9-0-s Póta-előnynél szerezte a becsületpontját.

Csapatunk így 2:0-s vezetésre tett szert, a harmadik párban pedig Lovas Petra megkímélt bennünket a további izgalmaktól, ha kicsit szenvedve is, de 3:1-re nyert Heine ellen, így a végeredmény: Magyarország-Ausztria 3:0! A Téglás Péter szövetségi kapitány által irányított együttes délután a horvátokkal találkozik a döntőbe jutásért. Az érem azonban már biztos, mivel a harmadik helyért nem játszanak az Eb-n.

Forrás: [origo]

Az érem már biztos, már csak a színe a kérdés

"Az osztrákokkal a közelmúltban háromszor találkoztunk, mind a háromszor mi nyertünk, de mivel a két csapat nagyjából hasonló játékerőt képvisel, tartottam tőle, hogy negyedszer már nem járunk sikerrel. De szerencsére nem igazolódtak be a félelmeim! A végén amúgy mondták is az osztrákok, felettébb bosszúsak, hogy megint összekerültek velünk, és most sem tudtak legyőzni bennünket" - nyilatkozta Póta Georgina.

"Liu Jia ellen így nyerni..., ez mindenképpen pályafutásom egyik legnagyobb győzelme! Liu Jia nagyon erős ellenfél, de én tulajdonképpen szeretek vele játszani, és nagyjából ötven-ötven százalékra állunk egymással. Most az volt a tervünk, hogy az első párban vele találkozzak. Sejtettük, hogy az osztrákok nem taktikáznak, mi viszont megcseréltük a beírást" - árulta el Tóth Krisztina.

Lovas Petra bevallotta, hogy igencsak izgult, amikor az ő mérkőzésén a negyedik szettben 9-9 volt az állás, mert ha ez a játszma elmegy, 2:2 után Heine vérszemet kaphatott volna, és ki tudja, utána mi történik. De ez szerencsére már csak költői kérdés.

A győztes találkozó után a lányok visszamentek a szállodájukba kicsit pihenni, mert magyar idő szerint 14 órakor már a döntőbe jutásáért játszanak a Boros Tamarával felálló horvátok ellen, akik a nyolc között 3:0-ra verték a cseheket.

Nők, negyeddöntő:
Magyarország - Ausztria 3:0
Tóth Krisztina - Liu Jia 3:2 (- 8, -7, 10, 10, 6)
Póta Georgina - Li Qiangbing 3:1 (-9, 10, 9, 1)
Lovas Petra - Heine 3:1 (9, 7, -5, 9)