Vágólapra másolva!
Elismerte bűnösségét és megbánta tettét, de nem tett vallomást a Budapest Környéki Törvényszéken kezdődött per első napján az a férfi, aki 2012 novemberében a vád szerint erős felindulásból megölte Budaörsön Marschalek Ákost, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) alelnökét, majd feladta magát.

Koszta János, a törvényszék szóvívője elmondta: a vádirat szerint a két férfi 2002-től folyamatosan együtt dolgozott, baráti, bizalmi kapcsolatban álltak egymással. A 43 éves dunavarsányi M. József barátja kérésére tulajdonosa és ügyvezetője lett több kft.-nek is, ám a cégeket ténylegesen a későbbi áldozat irányította, és a bankszámlák felett is ő rendelkezett.

Mindennek fejében az ígéret szerint M. József a remélt haszonból részesedésre számíthatott. Az volt a feladata, hogy főnökét különböző megbeszélésekre, találkozókra vigye gépkocsival, valamint a cégek működésével kapcsolatos iratokat írjon alá. Mindezért egy ideig havi 100 ezer forintot kapott bankszámlán munkabér címén, további 100 ezret pedig zsebbe, valamint esetenként kisebb összegeket költségei fedezésére.

A sértett is több kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt, és az egyik cége 2009-ben 144 millió forint erejéig hitelkeret-szerződést kötött egy bankkal. Mivel a pénz lehívásának feltételéül a bank jelzálogjogot kötött ki, a sértett megkérte a vádlottat, hogy dunavarsányi ingatlanját adja fedezetként. M. József vonakodva, némi "fenyegetés" hatására, hozzájárult a dologhoz - derül ki a vádiratból.

A két férfi kapcsolatában 2011-ben törés következett be, a sértett többször kifogásolta a vádlott munkavégzését, gyakran megalázóan beszélt vele az alkalmazottak előtt is. A befelé forduló M. József ezeket a problémákat igyekezett magában elfojtani, de egyre nőtt benne a feszültség. Amikor a hitelező bank egy nagyobb összegű elmaradt fizetés miatt jelezte részbeni igényét a fedezet alatt álló házára, attól tartott, hogy a feleségével és négy gyermekével együtt utcára fog kerülni.

A vádlott 2012. november 12-én reggel a cég budaörsi telephelyének udvarán már sokadszor kérdezte meg főnökét, mit tudott intézni a banknál, mire a sértett durván visszaszólt, egyebek mellett azt mondta: "…mész a családoddal az utcára”. Ezután megkérte M. Józsefet, hogy vegye ki a bélyegzőt a kocsiból, amelynek egyik tárolórekeszében aztán a férfi kezébe akadt egy kés. Ezt magához vette és nagy erővel mellkason szúrta főnökét, aki még megpróbált telefonálni, de a garázs előtt elesett és perceken belül meghalt. M. József közben a budaörsi rendőrségen feladta magát.

A pénteki tárgyaláson a bíróság végzést hirdetett ki, amely szerint a vádtól eltérően emberölésnek is minősülhet a bűncselekmény - közölte Koszta János. Hozzátette: míg az erős felindulásban elkövetett emberölés büntetési tétele 2-től 8 évig terjed, addig emberölésért 5 és 15 év közötti büntetés szabható ki.