Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legkorábban novemberben dönt a fehéroroszok doppingolással vádolt két kalapácsvetőjének, a pekingi játékokon második Vagyim Gyevjatovszkijnak és az ott bronzérmes Ivan Tyihonnak az ügyében, akiknek eltiltása esetén az eredetileg negyedik Pars Krisztiáné lenne az olimpiai ezüstérem.

Szeptemberben a NOB péntekig adott haladékot a két atlétának arra, hogy bizonyítékokkal alátámasztott magyarázatot adjanak arra, miért volt a mintájukban a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszint. "A kért dokumentumok beérkeztek a NOB-hoz, jelenleg a jogi osztály vizsgálja őket, majd továbbküldi a fegyelmi bizottságnak. Ez a testület várhatóan november közepén foglal állást az ügyben" - tájékoztatta az MTI-t Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi titkára, aki Howard Stupptól, a NOB jogi képviselőjétől értesült a fejleményekről.

A két atlétának az augusztus 17-i, ötkarikás döntő után levett mintájában volt túl magas a tesztoszteronszint. Amennyiben bűnösnek találják őket, elveszthetik az érmeiket, s ez esetben az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Parshoz kerülne.