Vágólapra másolva!
A nyugdíjba vonult Mérei László utódjaként tavaly év végén az addig az utánpótlás korosztályt irányító Dornbach Ildikó lett az atléták szakmai igazgatója. A szakvezető úgy számol, hogy a március eleji, torinói fedett pályás Eb-re hat-hét versenyzőből álló magyar csapat utazik, amely két-három döntős helyezés megszerezésre is képes lehet.

- A kinevezését megelőzően tizenkét éven át irányította az utánpótlást. Szakmai igazgatóként milyen elképzelésekkel vágott bele az új munkába? - kérdeztük Dornbach Ildikót a budapesti Syma csarnokban szombaton rendezett hazai fedett pályás idénynyitón.
- Ez egészen más tevékenységet kíván, hiszen a szakmai igazgató alapjában véve koordinációs munkát lát el. Miként a többi egyéni sportágakban, a felkészülés gyakorlatilag nálunk is a klubokban zajlik. Ám én szeretném a sok évvel ezelőtt szétesett központosított rendszert valamilyen szinten visszahozni. Természetesen nem úgy, ahogy a hetvenes években működött, hiszen azóta nagyot változott a világ, és ehhez alkalmazkodnunk kell. A versenyzőkkel és az edzőkkel folytatott egyéni beszélgetésekből azonban azt szűrtem le, hogy van igény a közös edzőtáborokra, és sokan hiányolják a felméréseket. A dobó szakágban már rendeztünk egy ilyen felmérőt, és mondhatom, nagy sikere volt. S a dobók éppen vasárnap jönnek haza egy portugáliai edzőtáborból.

- Pótolhatatlan veszteség, hogy január elején elhunyt Németh Pál, aki többek között Pars Krisztián edzője is volt. Lehet már tudni, hogy a doppingoláson ért fehérorosz versenyzők kizárásával utólag olimpiai ezüstérmessé avanzsált kalapácsvető kivel készül tovább?
- Ez egyelőre még képlékeny, hiszen a csapat közvetlenül Pali bácsi temetése után utazott el Portugáliába. Így erről még nem volt lehetőség beszélgetni. De most már minél előbb megoldást kell találnunk.

- A 2009-es évben a Magyar Atlétikai Szövetség hozzávetőleg mekkora költségvetéssel kalkulálhat?
- Csak arányt tudok mondani. Az olimpiai felkészülésre, az új négyéves ciklus első évére a 2008-as keret hozzávetőleg negyven százaléka áll majd a rendelkezésünkre.

- Ebből jut majd pénz edzőtáborokra?
- Az élversenyzők számára muszáj előteremteni a szükséges anyagiakat. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy a közvetlen utánpótlás felkészülésére a Héraklész-programnak köszönhetően megvan az anyagi fedezet. Ennek az utánpótlás menedzselési programnak két alprogramja van: a Bajnokprogram a 15-18, a Csillagprogram pedig a 19-23 éves korosztályra vonatkozik.

- Ha valaki, akkor ön igazán képben lehet, hogy az utánpótlásból kik törhetnek be a felnőtt mezőnybe. Akadnak ilyen reményteljes fiataljaink?
- Amennyiben csak a hazai mezőnyt nézzük, akkor kijelenthetem, hogy jó néhányan fellépnek az úgymond "nagyok" közé. Tendencia, hogy egyre inkább a fiatalabbak nyerik a bajnokságokat, ami viszont nem feltétlenül az ő érdemük, inkább a felnőttekre vet rossz fényt. Sajnos elfogy a felnőtt élmezőny... Az már más kérdés, hogy a fiatalok közül kik azok, akik nemzetközi szinten is megállják majd a helyüket. Vannak tehetségek, akikben benne rejlik a potencionális lehetőség, de ennek a kiaknázásához közös akarat szükséges. Azt, hogy kiben milyen tűz lobog, csak sejteni lehet, így konkrét neveket nem is mondanék. Bevallom, értek már csalódások. Akadtak olyanok, akikről azt hittem, felrobbantják a világot, de egyszer csak eltűntek...

- Az első nagy próbatétel idén a március eleji fedett pályás Eb lesz, Torinóban, és egyelőre csak a sprinter Miklós Péter teljesítette a szintet. Hány fős csapatot tervez, és mi a célkitűzés?
- Igaz, hogy még csak egy szintesünk van, de még nagyon a fedett pályás szezon elején járunk. Hat-hét főből álló csapatot tervezek, s hiszem, hogy ketten-hárman bejutnak a döntőbe. Ne feledjük, hogy Bene Barnának és Takács Dávidnak már van 1500 méteren ötödik, illetve 800-on hatodik helyezése fedett pályás Eb-ről. S ezeket miért ne ismételhetnék meg? De Kürthy Lajos, Kiss Dani, Papp Kriszti és Miklós Peti is szerezhet kellemes meglepetést.

- Az év fő versenyén, az októberi berlini vb-n mire számíthatunk?
- A világbajnokságon csak a dobóinktól várható kimagasló eredmény, a többiek számára a vb még túlságosan nagy feladat. Lehet, hogy most meglepőt mondok, de úgy gondolom, nem feltétlenül a világbajnokság lesz idén számunkra a legfontosabb verseny. Úgy kezdtem el a munkát, hogy hosszú távon gondolkodok, és a 2012-es londoni olimpiára való építkezést tekintve idén az U23-as Eb talán fontosabb is, mint a felnőtt vb.

A szombati budapesti nemzetközi versenyen férfi 3000 méteren Bene Barnabás az Eb-szinttől alig elmaradva 7:58.53 perces idővel nyert, megelőzve az ugyancsak jól teljesítő Minczér Albertet (7:59.59). Férfi 60 m gáton Palágyi Gergely 7.82-vel lett első, 60 méteren pedig a győztes szlovén Osovnikar (6.71) mögött Németh Gergely 6.76-tal végzett a második helyen. Említést érdemel még, hogy női rúdugrásban Erős Enikő kétszer is egyéni csúcsot elérve 420 centivel győzött.