Vágólapra másolva!
Pars Krisztián és Németh Kristóf is bejutott a kalapácsvetés döntőjébe kedden a barcelonai Európa-bajnokságon. Hozzájuk hasonlóan bejutott a döntőbe a súlylökő Márton Anita is.

A szombathelyi Pars kissé ráijesztett a magyar csapatra, mivel csak utolsóra, azaz harmadikra biztosította helyét a szerdai fináléban. Elsőre szinte telibe találta a 75,50 méteres szintet jelző vonalat, a kijelzőn mégis csak 74,23 méter jelent meg. Másodikra nem sikerült javítania, 71,06-tal folytatta, majd harmadikra túldobta a szintet, s 76,48 méterrel meg is nyerte selejtezőcsoportja küzdelmeit.

"Már az első dobásom is 76 méter feletti lett volna, de technikailag elrontottam a végét - mondta Pars. - A döntőben nem így szeretnék kezdeni, hanem mondjuk a mostani harmadik dobással, s arra rátenni két-három métert. Mindenképpen 79 méter felett akarok dobni, helyezésről most nem szeretnék beszélni."

Pars Krisztián után Németh Kristóf is bejutott a döntőbe: a 22 éves, juniorként Eb-aranyérmes versenyző - Parshoz hasonlóan - harmadik dobásával került a szerdai fináléba. Bár egyéni csúcsa és idei legjobbja 76,45 méter, elsőre csak 69,76-ig, másodikra 69,94-ig jutott. Utolsó kísérlete viszont a 75,50 méteres szintet jelző vonal közelében landolt, s a 74,28 méterrel összesítésben a kilencedik helyen lett a 12 versenyzőt felvonultató döntő tagja.

"Kicsit megilletődötten kezdtem" - nyilatkozta az első felnőtt Eb-jén szereplő Németh. "Nem ment a lábam, ezért az első két dobás nem sikerült jól. Aztán harmadikra változtattam, s ez meghozta az eredményt. Eddigi formám alapján úgy éreztem, be tudok jutni a döntőbe. A fináléban szeretném ott folytatni, ahol most abbahagytam, mert van még bennem tartalék."

Pars másodikként finalista, nála jobb eredményt csak a 80,59-cel világranglista-vezető, szlovák Libor Charfreitag ért el, 77,70 méterrel.

Márton Anita ugyancsak bejutott a döntőbe női súlylökésben. A mezőny második legfiatalabb versenyzője volt az első dobó a selejtezőben, s 17,84 méterrel elsőre a 17,50-es szint fölé lökte a súlygolyót.

"Nagyon-nagyon izgultam első dobóként, főleg, mert a bemelegítés nem sikerült jól"- nyilatkozta Márton Anita. "Ez a harmadik legjobb dobásom idén. Remélem, az esti döntőben is jól megy majd, de ott már minden perc ajándék."

A 18,20 méteres egyéni csúcsát idén elérő, 21 éves magyar atléta összesítésben a nyolcadik helyen került be, ami kedd este 19:35-kor kezdődik.

Lukács Máté viszont kiesett 400 méteren. A mezőny legfiatalabb indulója futamában a hatodik, utolsó helyen ért célba 47.74 mp-cel.