Pistorius újra hányt a sokkoló képek láttán

oscar pistorius hof court high
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius gestures during a hearing of his murder trial at the North Gauteng High Court in Pretoria on March 13, 2014. Oscar Pistorius is charged with murder for the shooting death of his girlfriend, Reeva Steenkamp, on Valentines Day in 2013. AFP PHOTO POOL ALET PRETORIUS
Vágólapra másolva!
Talán a csütörtöki volt az eddigi legkeményebb nap Oscar Pistorius tárgyalásán, aki tavaly lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. Hátborzongató fotókat mutattak be a gyilkosság helyszínéről, a paralimpiai bajnok futó rosszul is lett, és el is hányta magát, amikor meglátta az egyik képen Reeva Steenkamp arcát. Pistorius hálószobájában légpuska, fecskendő és injekciós tű is volt.

A szerdán is valló Johannes Vermeulen igazságügyi szakértő volt az első tanú csütörtökön, Barry Roux, Pistorius ügyvédje főleg arról kérdezte, hogy elképzelhető-e, hogy a sportoló a protézisével a lábán próbálta meg betörni az ajtót, mert szerinte könnyedén fel tud addig rúgni. Vermeulen szerint elképzelhető, de a fürdőszobaajtón található nyomok alapján szinte biztos, hogy a krikettütővel próbálta meg betörni az ajtót, ekkor pedig – az ütések szöge alapján valószínű, hogy – nem volt rajta a műlába.

Roux megkérdezte a szakértőt, hogy látta-e a YouTube-on azt a videót, amelyen egy férfi azt teszteli, hogy a krikettütő hangja, ha azzal ütik az ajtót, és egy 9 mm-es pisztoly elsütése mennyire hasonlít egymásra, és hogy végeztek-e hasonló tesztet. Vermeulen mindkét kérdésre nemmel válaszolt, mire Pistorius ügyvédje javasolta neki, hogy nézze meg a felvételt, és még a videó url-jét is felolvasta neki.

A lényeg 2.10-nél van:


Közben képeket vetítettek ki a tárgyalóteremben a gyilkosság éjszakájáról, egyszer csak feltűnt a fotók között Reeva Steenkamp arca a halála után, Pistorius azonnal rosszul lett, zokogni kezdett, majd elhányta magát, a családja adott neki gyorsan egy zacskót, majd egy zöld vödörrel szaladtak oda hozzá. A tárgyalóteremből az élő videoközvetítést azonnal megszakították, Pistorius szédelgett még egy kicsit, de aztán jobban lett. Reeva Steenkamp egyik barátnője, Desi Myers is rosszul lett, ő el is hagyta a tárgyalótermet.

Vermeulen után Van Renbsurgot szólították a tanúk padjára, aki 29 évig volt rendőr, őt küldték ki Pistorius házához a tragédia éjszakáján. Van Rensburg aztán tavaly december 10-én lemondott a posztjáról, miután kiderült, hogy a vécéajtót nem a bizonyítékoknak fenntartott raktárba, hanem a saját irodájába vitette.

Van Rensburg így emlékezett vissza az ominózus éjszakára: "Hajnali 3 óra 55 perckor érkeztem a helyszínre, egy földön fekvő nőt láttam, körülötte minden véres volt. A rohammentős hölgy azt mondta, a nő meghalt. A dereka jobb oldalán, a jobb kezén a könyöke felett, valamint a bal kezén a mutatóujja és a középső ujja között láttam sebeket. A vádlott, egy fehér férfi a konyhában állt, megtörten. Megkérdeztem tőle, hogy mi történt, de nem válaszolt, csak sírt."

Pistorius nem bírta nézni a fotókat Forrás: AFP/Alet Pretorius

Az egykori rendőr továbbá elmondta, hogy egy fehér nő, Ms Stander is ott volt. A hölgy a birtok tulajdonosának a lánya, akit Pistorius arra kért meg, hogy az autójával vigyék be Reevát a kórházba, de ő azt mondta, hogy inkább hívjanak mentőt. A nő és Pistorius törülközőkkel próbálták elállítani a vérzést. Miután Hilton Botha nyomozó megérkezett a helyszínre, együtt mentek fel a fürdőszobába, Van Rensburg állítása szerint a márványpadló, a márványlépcső és mellette a fal végig vérfoltos volt.

Ezt követően újabb fotókat mutattak be Pistorius házáról a tragédia éjszakájáról, ezeket a sportoló már nem láthatta, mivel kikapcsolták az előtte lévő monitort. A képekből kiderült, hogy a hálószobában volt egy légpuska, egy tár, néhány töltény, egy baseballütő, valamint fecskendő és injekciós tű. A gyilkosság helyszínét, a fürdőszobát is megmutatták, a sokkoló fotókon minden vérben úszott, többek között a két iPhone közül az egyik vértócsában fürdött. A vetítésen mutatott képeket a Facebook-oldalunkon megtekintheti.

A tárgyalás pénteken folytatódik.