Vágólapra másolva!
Négyszögesítették az eredeti szabvány szerint ovális futópályát az északkelet-kínai Tungho megyében, mert állítólag csak így tudtak határidőre, a pártellenőrök érkezéséig elkészülni vele - adta hírül a helyi média.

A helyi stadionfelújítás határidejének szorításában Hejlungcsiang tartomány szóban forgó megyéjének illetékesei úgy döntöttek, "forradalmasítják" az atlétikai pályák nemzetközileg bevett dizájnját és ezen túl - helyben - derékszögben fordulnak majd a kanyarban a sportolók. Így lett a tunghói a világ egyik legfurcsább sportlétesítménye.

A helyszíni jelentések szerint ezt leszámítva szinte minden tökéletesre sikerült, a nagy költségvetésű beruházásnak köszönhetően a sportaréna kiváló teret nyújt a sportolóknak, a gyepszőnyegben nem lehet kivetnivalót találni, a közönség megújult ülései szépek és kényelmesek.

A szokatlan futópálya azonban a beszámolók szerint nem lopta be magát a kipróbálására meghívott helyiek szívébe. Néhányan csak egyszerűen furcsállották, mások megjegyezték, hogy míg általában a kanyarban fel szoktak gyorsulni, az új pálya kiélesített sarkaiban lelassulnak.


Az újítás tehát óhatatlanul mindenkinek feltűnt, az ötletgazdák pedig magyarázkodni kényszerültek. Ez pedig úgy szólt, hogy mivel a régi pályavonalak rendkívüli módon megkoptak, azok az újrafestéshez nem voltak ismét előhívhatók. A valóság azonban minden jel szerint az - vélik a sajtóbeszámolók -, hogy a pártvezetők bejelentett vizitje miatt már nem jutott idő méricskélésre, az ívek pontos kiszámítására, előrajzolására és festésére.

Az új stadionról a televízióban is tudósítottak, fényképei az interneten is - egyszerre derültséget és megrökönyödést keltve -, hamar terjedni kezdtek. A helyzetre sok vicc született, de a kérdésben szakértők is megszólaltak, akik szerint a szögletes pálya nemcsak csúnya, hanem balesetveszélyes is. Cseng Jong, a kínaiak hosszútávfutója is kipróbálta a pályát, ő csak ennyit nyilatkozott róla: "Lehetetlen futni rajta."