Nem futók lettek az év atlétái

French Olympic pole vault champion and world record holder Renaud Lavillenie (L) and New Zealander shot put champion Valerie Adams (R) pose with their awards ahead of the IAAF World Athlete of the Year gala in Monaco on November 21, 2014. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
A rúdugró Renaud Lavillenie-t és a súlylökő Valerie Adamset választották az év atlétájának, a győzteseket a nemzetközi sportági szövetség (IAAF) péntek esti monacói gáláján hirdették ki.

A Londonban olimpiai bajnok francia Lavillenie sorozatban a harmadik Európa-bajnoki aranyát nyerte az augusztusi, zürichi kontinensviadalon, de idényének csúcspontja előbb volt, mégpedig februárban, amikor Donyeckben 6,16 méterre javította a fedett pályás világcsúcsot.

A kétszeres olimpiai aranyérmes, szabadtéren négyszeres, fedett pályán háromszoros világbajnok új-zélandi Adams azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tovább folytatta győzelmi sorozatát, és már 56 verseny óta veretlen.

A győztes páros Forrás: AFP/Valery Hache

Az IAAF október elején tíz-tíz férfi, illetve női jelöltet nevezett meg, a versenyzők, sportági tisztségviselők, tagszövetségek és újságírók október 16-ig szavazhattak a legjobb háromra.

A férfiaknál az idén veretlen Justin Gatlin amerikai sprintert, valamint Dennis Kimetto világcsúcstartó kenyai maratonfutót tartották még esélyesnek a végső győzelemre, a nők között pedig Genzebe Dibaba etióp futó és Sandra Perkovic horvát diszkoszvető nevét emlegették Adamsé mellett.