Vágólapra másolva!
Végleg búcsút inthet a pekingi olimpián szerzett bronzérmének Ara Abrahamian, a svédek birkózója, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn elutasította a sportoló és a helyi szövetség közösen beadott fellebbezését.

A felek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon határozatát szerették volna megváltoztatni, amellyel az örmény születésű, 84 kg-os kötöttfogású versenyzőtől elvette a harmadik helyért járó érmet.

A NOB azért tette ezt, mert Abrahamian az eredményhirdetéskor dühösen a földre dobta az érmet és elviharzott, mivel ő - favoritként - az aranyért érkezett a kínai fővárosba.

"A CAS megállapítja, hogy a sportoló eredményhirdetéskor tanúsított magatartása megsértette az olimpiai eszmét és a NOB elveit. Az ilyen viselkedés még akkor sem megengedett, ha a sportoló úgy érzi, az elődöntőben némely, vele szemben hozott ítélet nem volt korrekt" - áll a CAS indoklásában.

A súlycsoport küzdelmeit végül az elődöntőben Abrahamiant legyőző olasz Andrea Minguzzi nyerte Pekingben, miután a fináléban Fodor Zoltánnál is jobbnak bizonyult.