Vágólapra másolva!
Módos Péter az 55 kg-os kategóriában, Lőrincz Tamás 66 kg-ban, Bácsi Péter pedig a 74 kg-ban szerzett bronzérmet a kötöttfogásúak között a bakui birkózó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A 2008-ban ugyancsak Eb-harmadik Módos a nyolcaddöntőben kezdte meg szereplését az azeri fővárosban, s előbb a török Rüstem Hammetet győzte le, majd a nyolc között az észt Anar Zejnalov ellen nyert biztosan. Az elődöntőben az oroszok olimpiai bajnoka, Nazyr Mankiev megállította a fiatal magyart, aki az esti helyosztón újra jól teljesített, a harmadik helyért rendezett összecsapáson a grúz Lasa Gogitadze ellen lépett szőnyegre, és két menetben, az elsőt 5-3-ra, a másodikat pedig 2-0-ra nyerve szerezte meg pályafutása második kontinensbajnoki bronzérmét.

A 2006-ban Eb-győztes 66 kilós Lőrincz Tamásnak a sorsolás folytán selejteznie kellett, ám ez nem okozott neki problémát, előbb a finn Tero Velimäkit, majd a görög Gievgeni Pentorecet és a litván Edgaras Venckaitist is legyőzte, így jöhetett az elődöntő, ahol megnyerte ugyan az első menetet a későbbi győztes orosz Ambako Vahadze ellen, ám végül elveszítette a mérkőzést. A bronzcsatában aztán Lőrincz szinte egyedül volt a szőnyegen, kis túlzással azt csinált a grúz Anton Mamagesvilivel amit akart: az első két percet 4-0-ra, a másodikat pedig 9-0-ra nyerte.

A 2008-ban Eb-győztes, olimpiai ötödik Bácsi Péter ugyancsak selejtezővel kezdett a 74 kilósok között. Az FTC birkózója az izraeli Ilja Safrannal "melegített be", majd a svéd Robert Patrik Rosengren és a török Serek Tüfent sem jelentett akadályt a számára. A négy között nem sikerült az újabb siker, mert a hazai Elvin Murszalijev ellen hiába lett övé az első menet 2-0-lal, ezt követően két 1-0-ra elvesztett szakasz jött. A bronzmérkőzésen - Módoshoz és Lőrinczhez hasonlóan - nagyon jól teljesített, a cseh Tomas Sobeckyt győzte le két menetben, az elsőt 1-0-ra, a másodikat pedig 7-1-re nyerte meg.

"Boldogok vagyunk az érmekkel a vesztett elődöntők ellenére is" - nyilatkozta az MTI-nek Struhács György kötöttfogású szövetségi kapitány.
A kontinenstorna előtt két éremben bízó szakember szerint versenyzői nagyon jól birkóztak egész nap, a helyosztókon pedig kifejezetten remek teljesítménnyel győztek. "A bronzmeccseken nagyszerűek voltak mindannyian, s mindhárman elégedettek az éremmel" - mondta a kapitány. "A legfontosabb, hogy ezek az érmek megerősítik őket abban, hogy jó úton járunk, ami nagyon fontos a londoni olimpiáig vezető úton."

Az elődöntőkről a kapitány elmondta, hogy Módosnak az orosz olimpiai bajnok ellen nem volt esélye, Lőrincz és Bácsi ellenben szoros csatában maradt alul. Mindkettőjük mérkőzésén volt egy-egy olyan akció, amit, ha másként ítélnek meg a bírók, akkor talán döntőt is birkózhattak volna a magyarok.

A nap negyedik magyarja, Komáromi Ede (60 kg) a nyolcaddöntőben kikapott román riválisától, és kiesett. A magyar küldöttség eddig négy bronzérmet szerzett a bakui Eb-n, az elsőt még csütörtökön Sastin Marianna nyerte.

A vasárnapi zárónapon Fodor Zoltán (84 kg), Kiss Balázs (96 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) lép szőnyegre.

"A sorsolásuk nem tűnik rossznak, de ezzel élni kell. Majd meglátjuk" - mondta a kapitány.