Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Tbilisziben rendezik meg a cselgáncs Európa-bajnokságot, amelyen a tervek szerint tizenegy magyar versenyző indul. Ám azt, hogy négyen miként jutnak el a grúz fővárosba, a Magyar Judo Szövetség keddi sajtótájékoztatóján még nem tudták megmondani, miután az ukrán légitársaság hétfőn közölte, törölte a szerdai Kijev-Tbiliszi járatát.

Az utazási kalamajka ráadásul éppen azt a négy versenyzőnket érinti - Burján Lászlót, Ungvári Miklóst, Csernoviczki Évát és Karakas Hedviget -, akik az első csoportban szerdán reggel keltek volna útra, ugyanis ők pénteken lépnek szőnyegre, vagyis csütörtökön mindenképpen a helyszínen kell lenniük. A magyar szövetség vezetése kedden gőzerővel dolgozott azon, hogy az érintetteket kijuttassa Grúziába. Elképzelhető, hogy ez Moszkván keresztül történik meg, az eredetinél jóval drágább jegyekkel. A csapat további tagjainak biztosnak tűnik az utazása, s remélhetőleg nem lesz újabb járattörlés.

Nagysolymosi Sándort, a férfiak szövetségi kapitányát ez mindenesetre nem érinti, mert a repüléstől való fóbiája miatt a pekingi olimpia után az idei Eb-t is kihagyja. A Magyar Judo Szövetség sajtótájékoztatóján a szakvezető bevezetésképpen elmondta, hogy nem szándékozik gyászbeszédet tartani, de Magyarországon mára "hazavágták az élsportot", az egyesületek lehetetlen helyzetbe kerültek, ami azt vonja maga után, hogy még a legjobb versenyzőink menedzselése is veszélybe kerülhet.

"Ami az Európa-bajnokságot illeti, a nemzetközi szövetség az év elején megváltoztatta a 2012-es olimpiai kvalifikációs rendszert, eszerint idén nagyon helyesen mégsem lehet pontokat gyűjteni, így az Eb tulajdonképpen a vb-felkészülés első állomása. A hét indulónk közül Ungvári Miki a legidősebb a maga 28 évével, ő bármely világversenyen ott lehet a tűz közelében, pontszerzésre pedig mindenki képes a csapatból" - szögezte le Nagysolymosi Sándor, aki szigorú elvárást fogalmazott meg: Burján Lászlót, Ungvári Miklóst, Ungvári Attilát, ifj. Nagysolymosi Sándort, Hadfi Dánielt és Bor Barnát egyaránt az 1-5. helyek valamelyikére várja, Madarász Tamás számára pedig az 5. hely elérése a cél.

A kétszeres vb-bronzérmes, Európa-bajnok Ungvári Miklós a tavalyi lisszaboni Eb-n ezüstérmes volt, mellette Hadfi még a "nagy név", ám rossz hír, hogy a 2007-es Európa-bajnoknak időnként legyengül az immunrendszere, és az orvosok nem igazán tudják meggyógyítani...

A nőknél csak négy indulónk lesz: Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Gáspár Eszter és Mészáros Anett; s akárcsak a férfiaknál a szövetségi kapitány, Csernoviczki Csaba ugyancsak szoríthat a gyerekéért, a tavalyi Eb-n bronzérmes lánya pedig most is odaérhet a dobogóra. A vb-harmadik Mészáros Anett január végén vakbélműtéten esett át, emiatt nyolc hetet kihagyott, de már harcra kész. Az idén remeklő Karakas Hedvig pedig - aki a prágai Világkupán úgy lett aranyérmes, hogy a döntőben a vb-3. Baczkó Bernadettet győzte le, kiszorítva ezzel az Eb-csapatból - kellemes meglepetést szerezhet.

Az Eb programja a magyarokkal:
péntek:
férfiak: 60 kg (Burján László, UTE), 66 kg (Ungvári Miklós, MTK-Erzsébetváros), nők: 48 kg (Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya), 52 kg, 57 kg (Karakas Hedvig, Miskolci VSC)
szombat: férfiak: 73 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE), 81 kg (ifj. Nagysolymosi Sándor, Kecskeméti JC), nők: 63 kg (Gáspár Eszter, Miskolci VSC), 70 kg (Mészáros Anett, TFSE-Honvéd)
vasárnap: férfiak: 90 kg (Madarász Tamás, Debreceni SC), 100 kg (Hadfi Dániel, TFSE-Honvéd), +100 kg (Bor Barna, Atomerőmű SE), nők: 78 kg, +78 kg