Vágólapra másolva!
Csernoviczki Éva szövetségi kapitány édesapjával, Csernoviczki Csabával együtt úgy gondolja, hogy övé a jövő, így nem bánkódik amiatt, hogy a bécsi cselgáncs-Eb-n elvesztette a 48 kg-os súlycsoport döntőjét. Az ezüstnek már csak azért is örülhet, mert vasárnap, lázasan, torokgyulladással küszködve még az sem volt biztos, hogy indulhat a kontinensbajnokságon.

Csernoviczki Éva még csütörtökön három győzelmet aratva jutott be a 48 kg-os súlycsoport döntőjébe, ahol a sportág egyik jelenkori legnagyobb alakja várt rá, a pekingi olimpiai bajnok román Dumitru, aki már ötszörös Európa-bajnokként érkezett Bécsbe. Az Ippon JC 24 éves versenyzője korábban kilencszer mérkőzött meg vele, de csak egyszer tudta legyőzni; igaz, éppen a tavalyi, tbiliszi Eb-n. Csernoviczki a grúz fővárosban végül ezüstérmes lett, a fináléban a francia Jossinet-vel szemben maradt alul. Dumitrutól azóta kétszer kikapott, és sajnos a sorozat a Ferry Dusika-sportcsarnokban sem szakadt meg.

A 28 éves olimpiai bajnok fél perccel a vége előtt ippon értékű akcióval vetett véget a finálénak. Megjegyzendő, hogy addig csak Dumitrut intették egyszer, amiért még nem járt pont Csernoviczkinek, de az egyik oldalbíró másodszor is javasolta az intését, ami jukót jelenthetett volna a magyar versenyző számára.

"Taktikailag még mindenképpen fejlődnie kell Évinek, hogy amikor már csak fél perc van hátra, a hosszabbításra készüljön, és ne rizikózzon. Ezekben a helyzetekben egyelőre még jobb a román lány. Úgy érzem, hogy a jövő azonban Évié, ő még sokat fejlődhet, Dumitru viszont lassan leszálló ágba kerül majd" - nyilatkozta Csernoviczki Csaba, aki szövetségi kapitányként és apaként is elégedett lehetett az Eb-ezüstéremmel, mert az előjelek nem azt ígérték, hogy a lánya dobogóra állhat Bécsben.

Forrás: [origo]

"A múlt héten csütörtökön még szuper formában voltam, de péntek reggelre belázasodtam, aztán a torkom is begyulladt" - mondta az [origo]-nak Csernoviczki Éva. "Három napig nem ment le a lázam, eléggé legyengültem, és ilyen állapotban kellett megkezdenem a fogyasztást. Még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán elindulhatok-e az Európa-bajnokságon. Idén amúgy még Világkupa-versenyeken sem álltam dobogón, háromszor végeztem az ötödik helyen, szóval, ezek után szép eredmény ez a második hely. No persze 2008-ban bronzérmes voltam a lisszaboni Eb-n, tavaly Tbilisziből már ezüstöt hoztam haza, s most megvolt a lehetőségem, hogy a dobogó tetejére állhassak. De ami késik, nem múlik, remélem, hogy leszek én még Eb-döntőben, és sikerül majd nyernem is. Dumitru négy évvel idősebb nálam, ami sokat számított a döntőben. Fél perccel a vége előtt belementem egy csínbe, mert úgy éreztem, hogy előtte is jobb indításaim voltak, és szerettem volna eldönteni a meccset. Most már persze tudom, hogy nem kellett volna. Az ellenfelem türelmesebb volt nálam, és neki lett igaza. Egy kis szomorúság persze van bennem, de pár nap múlva biztosan nagyon örülök majd ennek az ezüstnek."

Csernoviczki 1500 euróval is vigasztalódhatott, az Eb-n ugyanis ennyi jár a második helyezetteknek. A győztesek 2500, a bronzérmesek 500 eurót kapnak.