Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben állandó témát adott a sajtónak Janics Natasa és Fábiánné Rozsnyói Katalin konfliktusa, a kétszeres olimpiai bajnok kajakos klasszis ugyanis otthagyta a sikeredző csoportját, és azóta Szegeden készül. A csütörtökön kezdődő spanyolországi Európa-bajnokság előtt már úgy tűnt, hogy elültek a vihar hullámai, amelyeket azonban ismét felkorbácsolt Janics sportnapilapnak adott nyilatkozata.

A Bácskapalánkáról származó Janics többek között arról beszélt a Nemzeti Sport újságírójának, hogy reggel hat óráig ünnepelte a születésnapját, majd elmondta azt is, hogy miként történt a szakítás Fábiánnéval.

Janics verziója szerint egy edzésen a Paksy Tímeával, Kovács Katalinnal és Fazekas Krisztinával alkotott négyesük 500 méteren kikapott egy világbajnokokból álló kvartettől, ami miatt a foglalkozás végén Fábiánné kérdőre vonta őket. Janics kifejtette a véleményét, mire edzője őt nevezte meg a gyenge teljesítmény bűnbakjaként, ami annyira rosszul esett a kétszeres olimpiai bajnoknak, hogy otthagyta a többieket, összecsomagolt, és meg sem állt Szegedig.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón reagált a Janics által mondottakra. "Engem az háborított fel, hogy rögtön azzal kezdődik a nyilatkozat, hogy reggel hat óráig ünnepeltem a születésnapomat. Egy héttel egy világverseny előtt egy olimpiai és világbajnok menjen haza 11 órakor, előtte ne igyon alkoholt, az egyesületének és a mögötte lévő menedzsereknek az a kötelessége, hogy ezt vigyázzák, hogy így legyen. Tudjuk jól, hogy minden ember szeret mulatni, a sportolók is általában vidámak, jópofák, ennek megvan a maga ideje és helye, most nincs."

Ami a szakítás részleteti illeti, a szövetség első embere azt mondta, hogy ismeretei szerint nem minden úgy történt, ahogy az az ominózus interjúban szerepelt, ennek ellenére maximálisan elismeri Janics Natasa eredményeit és képességeit, és azt szeretné, hogy belőle újra olimpiai bajnok legyen. "Érted haragszom, nem ellened" - zárt egy József Attila-idézettel Baráth Etele.


Angyal Zoltán szövetségi kapitány sem örül annak, hogy ismét előtérbe került a téma, mert abban bízott, hogy azzal, hogy kialakult az Eb-csapat, lezárultak a dolgok, és mindenki teszi a dolgát. A kapitány reméli, hogy sikerül félretenni a sérelmeket az Eb idejére, és mindenki a versennyel foglalkozik majd.

Az előjelekkel kapcsolatban Angyal megemlítette, hogy minden résztvevő egészséges, és bár egy nem feltétlenül csúcsformában lévő csapat utazik Spanyolországba, hat-nyolc aranyérem azért elvárható a mieinktől, ebből három elsőséget az olimpiai számokban remél a kapitány.