Vágólapra másolva!

Négy vb-aranyat lapátoltak össze fiatal kajak-kenusaink

Nagyszerű teljesítmény nyújtva négy arany- és két ezüstérmet nyert a magyar kajak-kenu válogatott a moszkvai ifjúsági világbajnokság szombati, 1000 méteres döntőiben.

Az első magyar arany rögtön az első döntőben megszületett. Kenu egyesben Vasbányai Henrik lett a világbajnok, miután hatalmas csatában legyőzte az Európa-bajnok lengyel, illetve a fehérorosz ellenfelét.

Ahogy Hüttner Csaba fogalmazott: "Vasbányai tökéletesen betartotta a megbeszélt taktikát, és az utolsó métereken néhány centivel leelőzte a többieket. Felnőtt módjára versenyzett, nagyon kievezte magát!"

A második aranyat női K-1-ben Dira Zsófia nyerte, aki olyan magabiztosan versenyzett, mintha nem is egy világbajnoki döntőről lenne szó. "Nagyon érett taktikával, az első 500-on a mezőnnyel ment, a táv második felében aztán ellépett tőlük, több mint egy hajóhosszal nyert, fantasztikus! - mondta Hüttner a futam után.

Arról, hogy a fiú kajakosok se maradjanak arany nélkül, a Balogh Marcell, Szabó Balázs páros gondoskodott. Az Európa-bajnok olasz, illetve az Eb-ezüstérmes spanyol párossal vívtak hatalmas csatát. Elrontották ugyan a rajtot, de 500 után már átvették a vezetést, az utolsó 250 méteren pedig olyan finist mutattak be, hogy lenyűgözték a nézőket és a szakembereket is Moszkvában, végül fölényesen nyertek.

És, ha már így beindult a csapat, a női páros sem akart kimaradni az aranyosztásból. Groholy Orsolya és Fónagy Veronika 500-ig az oroszokkal és a németekkel ment együtt a mezőny elején, aztán, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, féltávnál iramot váltottak, és méterekkel vertek mindenkit, ezzel megszerezték a magyar válogatott negyedik aranyát.

Négy század hiányzott egyébként egy ötödikhez, hiszen Hufnágel Tibor (K-1) mindössze ennyivel kapott ki a spanyol Európa-bajnok kajakostól. Persze, szomorkodni kár lenne, mivel K-1 1000 méteren ez is csodálatos eredmény, főleg úgy, hogy az elmúlt években ez igencsak lyukas szám volt számunkra.

A C-4-es hajó (Lángi, Belicza, Müller, Androkity) a hetedik helyen végzett, "fiatalok még, nagyon szépen végigmentek, övéké a jövő", mondta róluk Hüttner. C-2-ben pedig nem volt magyar döntős, mivel Korisánszky Dávid párja, Olajos Tamás rosszul lett a középfutamban, így nem kerültek be a fináléba (Tamást egyébként kórházba vitték, de már jól van, a kapitánnyal együtt nézhette végig a délutáni döntőket). Vasárnap folytatás 500 méteren.

Hüttner Csaba értékelése az 1000 méteres döntők után: "4 arany és 2 ezüst az első napi mérlegünk, én nem is nagyon emlékszem hasonlóra. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak lehetek a kapitánya! Minden szakágban nyertünk aranyat, minden szakág erős tehát, azt kell mondanom, hogy teljesen rendben van a magyar utánpótlás. Remélem, hogy ezek a fiatalok a jövőben meghatározó egyéniségei lesznek a sportágnak."