Vágólapra másolva!
A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel (az olimpiai számokat tekintve két arannyal és egy ezüsttel), valamint 14 ötkarikás kvótával zárta a szegedi kajak-kenu világbajnokságot. Voltak meglepő sikerek és váratlan kudarcok is, Storcz Botond szövetségi kapitány összességében elégedett, bár fejlődést vár a férfikajak-szakágtól, mert abban nincs olyan hajó, amely egyértelműen éremesélyes lenne az olimpián.

Storcz Botond szövetségi kapitány már a vébé előtt is elmondta, hogy Szegeden az érmeknél is fontosabb, hogy minél több kvótát gyűjtsenek a magyar versenyzők, és a célokat nagyjából sikerült teljesíteni, mivel 14 olimpiai kvótával zárták a vébét a hazai kajak-kenusok. A női kajakosok hozták a kapitány által várt szintet, Storcz előzetesen hat kvótát irányzott elő, és ezt a mennyiséget szállították is a versenyzők.

Londonban összesen négy női számra kerül sor, 500 méteren egyesben, párosban és négyesben, 200 méteren csak egyesben rendeznek versenyt, Szegeden egy arany és egy ezüst jött össze ezeken a távokon. Az aranyat a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású egység hozta, ez a négyes az olimpián is komoly aranyeséllyel indulna, kérdés, hogy a gyereket váró Janics Natasa visszatérése okoz-e majd változást.

Az egyesben induló Kozák Danuta is nagy favorit volt, a számban az utóbbi két Eb-t megnyerő, Belgrádban egy hajóhosszal első kajakos az [origo]-nak azt mondta, ha megcsinálja, amit tud, nem lehet gond, de a rajtot elrontotta, és a német Nicole Reinhardtot nem sikerült megfognia. 500 párosban csak negyedik lett a Kovács, Csipes Tamara duó, amelyet pedig a dobogóra várt a közvélemény és a kapitány is, utólag kiderült, az extrém időjárási körülmények és a rossz taktika sem segítette őket.

Hogy ők együtt maradnak-e, illetve hogy a korábban magyar sikerszámnak számító, és az olimpián Londonban debütáló 200 egyesben Paksy Tímea - aki Szegeden utolsó lett a döntőben, de így is kvótát szerzett - jut-e szóhoz, az legkorábban csak jövő tavasszal derülhet ki. A 200 női egyes egy olyan szám, amelyen Londonig meg kell találni a megfelelő embert, mivel az idei Eb-n Kozák kilencedik lett, és most Paksy is utolsóként ért célba, a múltat figyelembe véve akár Janics is szóba jöhet.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Csipes Tamara két egyéni számban végzett az élen, de egyik sem olimpiai

A férfi kajakosoknál Storcz a nyolcból hat kvótával számolt, de ezt sikerült túlteljesíteni, összesen hét részvételi jog került a zsákba. Londonban 1000 méteren öt (K-1, K-2, K-4, C-1 és C-2), 200 méteren három (K-1, K-2, C-1) számban versenyeznek a férfiak, Szegeden ezeken a távokon csak egy magyar érem született, igaz, az arany volt, a minden szempontból hazai pályán versenyző Vajda Attila bizonyította, hogy a belgrádi Eb-n elért nyolcadik helyből korai volt bármilyen negatív következtetést levonni.

Kenu kettesben ezer méteren a Nagy Péter, Széles Gábor kettős nem jutott döntőbe, így a kvótáról is lemaradt, a kajakosoknál a Kökény Roland, Dombi Rudolf párosnak (K-2 500), a 200-on induló Molnár Péternek, valamint a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású négyesnek (K-4 500) az érem nem, de a kvóta összejött.

A magyar csapat legeredményesebb versenyzője a két arannyal és egy ezüsttel záró Kozák Danuta (K-4 500, K-2 200, illetve K-1 500) volt, de Csipes Tamara (K-1 1000 és 5000 m) és Kovács Katalin (K-4 500, K-2 200) is kétszer állhatott fel a dobogó tetejére. A hat arannyal, egy ezüsttel és három bronzzal záró magyar csapat második lett az éremtáblázaton, mindössze egy ezüsttel elmaradva a németek mögött.

"Minden szempontból az egyik legjobban sikerült vébén vagyunk túl, tökéletes volt a szervezés, fantasztikusak voltak a nézők, és a magyar válogatott is hozta a tíz érmet, amit vártam, külön öröm, hogy ebből hat arany" - kezdte az értékelést a szövetségi kapitány.

"A vébén 94 ország 88 versenyzője indult, tizennégy ország nyert aranyérmet. Korábban az a vád érte a kajak-kenut, hogy csak hat-nyolc nemzetből kerültek ki a győztesek, de ez a vébé is bebizonyította, hogy hihetetlen ütemben fejlődik a sportág. Ezért is örülök annak, hogy a pontversenyt megnyertük, az éremtáblázaton pedig a második helyen végeztünk. A megszerezhető olimpiai kvóták közül a női kajakosok mind a hatot megszerezték, a férfi kajakosok nyolcból hetet, a kenusok pedig négyből egyet szereztek, szerintem ebben is az egyik legsikeresebb nemzet vagyunk. Egyértelmű cél jövőre, hogy a maradék kvótákat begyűjtsük, és teljes legyen a csapat Londonban."

Storcz Botond a vébé kellemetlen meglepetéseként az 1000 méteres kenukettes (Nagy Péter, Széles Gábor) szereplését nevezte meg. "Csalódott voltam, hogy nem sikerült kivívni az olimpiai indulást, főleg azért, mert nem az utolsó csepp vérükig harcoltak. A vébé kellemes meglepetése volt, hogy a női kajaknégyes zsinórban harmadszor lett világbajnok, a Tóth, Kulifai kajakkettős aranyérmére pedig még én sem számítottam" - mondta Storcz Botond, aki szerint ezzel együtt a férfikajak-szakágnak van még hova fejlődnie a jövőben, hiszen egyelőre nincs olyan hajó, amely egyértelműen éremesélyes lenne az olimpián.

A pihenő után a magyar válogatott nagy része elutazik a londoni előolimpiára, ahol azonban nem az eredményesség lesz a legfontosabb. "Azért megyünk ki, hogy a versenyzők megismerkedjenek a pályával, a körülményekkel, megnézzük, hogy mennyire tudják az igényeiket kielégíteni. Azt egyébként nagyon viccesnek tartom, hogy a szervezők úgy döntöttek, hogy a négyes versenyszámokat nem rendezik meg az előolimpián."