Vágólapra másolva!
Storcz Botond a londoni olimpia legeredményesebb magyar sportágának szövetségi kapitánya, mégis csak augusztus végéig van szerződése. A kajak-kenu vezetői átalakítják a sportág strukrútáját,  a jövőben a szakmai igazgató dönt majd a szövetségi vezetőedzőkről, ám egyelőre nincs szakmai igazgató. Storcznak viszont elege van a bizonytalanságból, és azt sem érti, miért kell megváltoztatni egy jól működő rendszert.

Londonban három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar kajak-kenu, amivel a legeredményesebb olimpiai sportág lett. Noha hagyományosan olimpiai ciklusokra kapnak megbízást a sportág szövetségi kapitányai, Storcz a siker ellenére csak fél évre kapott szerződést, majd annak lejárta után - március végén - újabb fél évre. Jelenleg tehát szeptember végéig van szerződése a szövetségi kapitánynak, így fut neki a június közepi Eb-nek és az augusztus utolsó hétvégéjén kezdődő vébének.

A szövetségnél azt állítják, Storcz azért nem kapott hosszabb távú szerződést, mert éppen átalakítják a sportág működtetését. A szakmai vezetésben új posztokat hoznak létre, a régi elnökség pedig az április tisztújítás előtt nem akarta három évre az új elnökség által tervezett szerkezetbe betonozni a kapitányt.

"A szövetség közgyűlése elfogadott egy új alapszabályt, amivel átállunk egy új struktúrára. Hamarosan megválasztunk egy szakmai igazgatót, aki a teljes sportág szakmai munkájáért felel, tehát koordinálja az edzők munkáját, a versenyeket, a szabadidősportot, a sportág fejlesztését. Ugyanakkor a válogatottak élén megmaradnak a szövetségi kapitányok, de szövetségi vezetőedzőnek fogják hívni őket, ennyi a különbség" - mondta Schmidt Gábor, akit áprilisban a szövetség szakmai alelnökének választottak.

"Van egy átmeneti időszak, nem akarjuk, hogy a régi funkciók keveredjenek az újakkal, de Storcz az augusztusi vb végéig nyugodtan dolgozhat" - jelentette ki.

Kérdés, mi lesz az augusztusi vb után. A leendő szakmai vezetőedzőről a leendő szakmai igazgató dönt majd, ám jelenleg ezt a posztot még nem tölti be senki.

Storcz nehezen tolerálja az ebből fakadó bizonytalanságot: "Logikus volna szövetségi vezetőedzőnek lennem, csak most túl sok a kérdőjel. Lassan egy év eltelt az olimpia óta, már jó lenne ismerni a végleges feladatokat. Nem tudom, ki lesz a szakmai igazgató, milyen kritériumok alapján választ vagy jelöl embereket. Nem tudom, még hogyan alakul az egész."

A szövetségi kapitány nem is változtatott volna a jelenlegi modellen, mivel az előző struktúra is sikeres volt. "Bár divatos kifejezés a projektmenedzser, a sportban nem látom indokoltnak az új felállást" - mondta.

Storcz nem bratyizott

"Botond tisztességes sportoló volt, és tisztességes sportvezető vált belőle. Következetes maradt, nem bratyizott a sportolókkal, nem akart érdekeknek megfelelni. Talán azoknak nem jó ez, akik többet akarnak elérni, de tisztességes úton erre nem képesek" - értékelte a helyzetet Fábiánné Rozsnyói Katalin. "Storcz is hibázott, de neki volt a legkevesebb hibája minden kapitány közül, akiket az elmúlt ötven valahány évben láttam."

Az átszervezéseket Schmidt Gábor azzal indokolta, hogy a korábbi években, mikor főtitkárként dolgozott, problémát jelentett, hogy nincs egy ember, aki az egész szakmát átlátja, irányítja, és működteti. "Éppen ez lesz a szakmai igazgató hatásköre. Ha például terveznénk egy programot a női kenu felzárkóztatására, akkor ehhez kell egy adminisztratív funkció, egy vezető, akit meg lehet bízni ezzel. Viszont az egészséges rivalizálást, ami a magyar rendszer alapja, nem kívánjuk feladni, tehát nem tereljük egybe például az összes férfi kajakost. És változatlanul az olimpiai ciklushoz igazodik majd a rendszer, az új szövetségi vezetőedző dolgozhat Rióig."

Fábiánné ugyanakkor Storczhoz hasonlóan szükségtelennek tartja a változtatásokat: "Nincs olyan ember, aki alkalmas volna mindent átfogó szakmai igazgatónak, én sem vagyok az. Ehhez végzettség kell, tapasztalat, múlt, nagyon szilárd erkölcsi alap, és széles körű ismeretek. Én például nem értek a kenuhoz, noha van róla képesítésem. Viszont akad olyan ember, aki ugyanígy nem ért hozzá, de elvállalná a szakmai igazgatói posztot, mert azt gondolja, majd ő megoldja, és van olyan gátlástalan, hogy reklámozza magát."

Viták vannak, nem ellentétek

A szövetségi edzőkről döntő szakmai igazgató személyére Schmidt Gábor tesz majd javaslatot, amit az elnökségnek kell jóváhagynia. "A magánvéleményem, hogy a két kapitány, Storcz Botond és az utánpótlásért felelős Hüttner Csaba jól végzi a munkáját, és kiválóan tud együtt dolgozni. Minden további nélkül lehet Storcz a szakmai vezető. Storcz természetesen tud minden változásról, napi kapcsolatban vagyunk. Előfordulnak szakmai viták, ezek azonban nem jelentenek személyes ellentétet."

Storcz nem készül még a civil életre: "Én kajak-kenuban gondolkodom, a kérdés, mennyire gondolkodnak a szövetségben is ebben. Szeretném minél hamarabb ismerni az új rendszert, és abban elhelyezni magam."