Vágólapra másolva!
Rendőrségi eljárás, valamint a Magyar Kajak-kenu Szövetségben és klubjukban, a Honvédnál is vizsgálat indulhat a drogteszten megbukó Csipes Tamara és Dombvári Bence ellen.

A világbajnok és a világbajnoki ezüstérmes kajakos drogtesztje pozitív lett, az Origo kiderítette, hogy kokaint találtak a két versenyző szervezetében, de ezt szombaton délelőtt még Baráth Etele, a szövetség elnöke, Schmidt Gábor főtitkár és Storcz Botond szövetségi kapitány sem erősítette meg. Mindannyian úgy fogalmaztak, hogy "sportolóhoz nem méltó magatartás miatt ideiglenesen felfüggesztették a versenyengedélyüket."

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Szövetség vezetője szombaton délelőtt még azt mondta kérdésünkre, hogy nem tud semmilyen ügyről, néhány órával később azonban a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának elismerte, hogy valóban kokaint találtak a 2011-ben az év sportolónőjének választott Csipes és a vb-ezüstérmes Dombvári mintájában.

Csipes ötszörös világbajnok, 2011-ben az év sportolónője volt Forrás: AFP/Ferenc Isza

Azóta Baráth Etele is elismerte a Blikknek. "Szombat este értesültem arról, hogy kokaint találtak a sportolók szervezetében, ez más megvilágításba helyezi az ügyet, hétfőn tárgyalunk a szövetségben a következményekről" – közölte a szövetség elnöke.

A Honvédnál is elismerték

"Hétfőn áttanulmányozzuk, hogy a klub szabályai szerint milyen előírás vonatkozik az ehhez hasonló esetekre, és döntést hozunk" – mondta a Honvéd szakosztály-igazgatója, Horváth Gábor.

Az első hírek arról szóltak, hogy a kajakosok a dunavarsányi edzőtáborban fogyasztottak kábítószert, de a bulvárlap úgy tudja, hogy a múlt hét végén Csipes és Dombvári is bulizás közben kokainozott. Az anyagi támogatást megvonták tőlük, kikerültek a válogatottból is, így nem indulhatnak a júniusi Európa Játékokon.

Dombváriék bulizás közben kokainoztak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a vb-válogatón hajóba ülhetnek, és a milánói, olimpiai kvalifikációs vébén is részt vehetnek, mivel nem verseny közben történt az ellenőrzés, ám a tények ismeretében akár komolyabb büntetést is kaphatnak, és az is lehet, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nem csak három hónapra vonja meg tőlük a Gerevich-ösztöndíjat.

Ezzel párhuzamosan kábítószerfogyasztás miatt rendőrségi eljárás is indulhat a két sportoló ellen. Ha a kajakosok vállalják az elterelést (egyfajta leszoktatást), megússzák a komolyabb büntetést, ellenkező esetben akár börtönnel is fenyegethetik őket - írja a Blikk.