Vágólapra másolva!
Fellebbez a kokainfogyasztással megbukott két kajakos, mert túlzónak érzik a 10 hónapos eltiltást. Csipes Tamara és Dombvári Bence több hetes kemény edzőtábor után egy hétvégi buliban drogozott. Megbánták, és miután minden anyagi támogatástól elestek, a szövetségnek most áthidaló megoldást kell találni bűnhődés és újrakezdési esély között - véli Baráth Etele, a kajak-kenusok elnöke.

"Nem akarom megítélni a fegyelmi bizottság szigorának mértékét, tisztességes döntést hoztak elsőfokon. A két érintett versenyzővel szándékosan nem beszéltem az ítéletig, tegnap azonban már konzultáltam velük és ügyvédeikkel: fellebbezni akarnak, mert a 10 hónapos eltiltást túlzottnak tartják" - fogalmazott a szövetség elnöke, a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. Arról is beszélt, hogy a sportolók valóban beismerték, hogy kokain volt a szervezetükben, de nagyon bánják, hogy ez bekövetkezett.

A felelősséget nem kenték másra, egyikük sem állította, hogy tudtukon kívül került a szervezetükbe drog.

"Versenyidőszakon kívül nem számít a cselekedetük doppingnak, ez egy erkölcsi vétség. Kemény, hosszú, többhetes edzőtábor után hétvégén elmentek egy buliba, Csipes Tamara például még előző nap is 26 kilométert evezett" - jelezte Baráth Etele.

A két sportoló a versenyzésen kívül bármit tehet, edzhet, készülhet a klubjában, de az elnök szerint ez nem egy egyszerű helyzet.

Egyszerre kell büntetni és támogatni

"Ami számukra még nagyon súlyos, hogy minden anyagi juttatásuktól elesnek erre az időszakra. És innen kezdődik a történet második része: honnan lesz pénzük lakbérre, életre, a versenyzés folytatására. A szövetségnek valahogyan támogatni kell őket a visszatérésben, miközben bűnhődniük is kell. 15 éve élnek ebben a sportágban, segítenünk kell a kieső időszakban, hogy megtalálják életük értelmét. Büszke lennék, ha vissza tudnának térni, olimpiára jutnának, de ehhez minimális feltételekre lesz szükségük, de az sem megy természetesen, hogy a szövetség bújtatott módon, kiskapukkal támogassa anyagilag őket. A mai elnökségi ülésnek áthidaló megoldást kell találnia, vannak rá elképzeléseink. Egy biztos: nekik is kell feltételeket vállalni a gyámkodásért cserébe” - mondta el Baráth Etele.

A teljes beszélgetés