Kiállt a kokainozó kajakosok mellett a szövetség

Baráth Etele Budapest, 2014. december 1.
Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2014. december 1-jén. Bejelentették, hogy a minisztérium új védjegyet vezet be a vízi turizmushoz kapcs
Budapest, 2014. december 1. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2014. december 1-jén. Bejelentették, hogy a minisztérium új védjegyet vezet be a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalának biztosítására, a minősítő rendszer a Lapátos vízi megállóhelyek elnevezést kapta. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége keddi rendkívüli ülésén határozatot fogadott el a drogteszten megbukott két volt válogatott kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence ügyében. Ennek lényege, hogy eltiltásuk ideje alatt is biztosítsák számukra a lehetőséget sporttevékenységük folytatására.

Az MKKSZ fegyelmi bizottsága hétfőn első fokon tíz hónap eltiltással sújtotta a Honvéd két versenyzőjét, akiknek drogtesztje pozitív eredményt hozott. A szervezetükben kokain nyomaira bukkantak.

A szövetség keddi tájékoztatása alapján a határozatban rögzítették, hogy "a két korábbi válogatott versenyzőnek az őket foglalkoztató szakosztállyal együttműködve biztosítani kell a lehetőséget, hogy

sporttevékenységüket a versenyektől való eltiltás alatt is folytathassák".

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Az elnökség ezért felkérte Schmidt Gábor főtitkárt, Csabai Edvin szakmai igazgatót és Storcz Botond felnőtt-vezetőedzőt, hogy dolgozzon ki egy olyan koncepciót, amely lehetőséget teremt a két sportoló számára, hogy büntetésük letelte után visszatérhessenek a válogatott keretbe" - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki hangsúlyozta: a terv természetesen csak a másodfokú döntés ismeretében konkretizálódhat.

Még májusban jogerős döntés születhet

Az elnökségi ülésen határozat született arról is, hogy az ebben a fegyelmi ügyben is másodfokon eljáró fellebbviteli bizottságot a fegyelmi bizottság volt vezetője, Lőrinczy György fogja vezetni.

Ha a két versenyző hivatalosan is fellebbezést nyújt be a fegyelmi bizottság hétfőn meghozott elsőfokú döntése ellen, akkor még májusban jogerős döntés születhet az ügyben. A fellebbezésre 15 napjuk van.

Az elsőfokú határozat azt mondja ki, hogy a két kajakost a "szövetség versenyein való részvételtől" tiltották el,

azaz tréningezhetnek és edzőtáborozhatnak.

Az eltiltás a versenyektől azt jelenti, hogy nem indulhatnak az idei válogatókon, így nem lesz esélyük bekerülni az augusztusi, milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó csapatba sem. Mivel azonban a vb-n nem személyek, hanem nemzetek szereznek kvótákat a jövő évi, riói játékokra, jövő tavaszi visszatérés esetén mindkét kajakosnak lehetősége lesz arra, hogy kiharcolja az olimpiai indulás jogát.

Ez történt

Az MKKSZ április 21-én kapott értesítést a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje kokainnal pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, amelynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak. A szövetség szakmai vezetése úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti, a szövetség szakmai igazgatója pedig a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta az érintett sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra. Az MKKSZ a múlt hétfőn közölte, hogy fegyelmi eljárást indít a versenyzőkkel szemben.

Múlt kedden a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége is úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a kajakosok mindennemű anyagi támogatását.

A 25 éves, ötszörös világbajnok Csipes Tamara 2011-ben az év sportolónője volt, a 22 esztendős Dombvári Bence pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.