Gyerekként Janicsot majmolta, most sztárokat ver

Kárász Anna, kajak-kenu
Kárász Anna a kajak-kenusok első világbajnoki válogatóján a Szeged melletti Maty-éren, a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban 2015. június 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Edzője szerint Kárász Anna még nem kajakkirálynő, de minden adottsága megvan hozzá, hogy az legyen. A vb-válogatón 500 és 200 méteren is remekelt, de Milánóban csak az előbbi számban indul, mert edzője szerint kockázatos lenne pár hét alatt két futamra is felépíteni őt.

Hat évvel ezelőtt Kárász Anna ugyanúgy megnyerte a női kajakozók első 500 méteres világbajnoki válogatóját, ahogy öt héttel ezelőtt Szegeden, a bombameglepetés azonban elmaradt, mert az akkor még csak 17 esztendős lány vállsérülés miatt visszalépett a második összecsapástól. Idén viszont megérdemelten lett az övé az indulás joga 500 méteren az augusztusi milánói világbajnokságon.

Janicsot bosszantotta, hogy riválisa lett házon belül

Kovács László, Kárász mestere pontosan emlékszik arra a napra, amikor Annát a szülei először hozták le a pályára, és azt kérték tőle, hogy olyan nagy versenyzőt neveljen a lányukból, mint amilyen Janics Natasa, az akkor már háromszoros olimpia bajnok klubtársa.

„Gyorsan kiderült, hogy egy remek emberrel ajándékozott meg a sors, aki mindenkitől próbál ellesni valamit, persze a legtöbbet Natasától, akit nap mint nap alaposan szemügyre vehetett. Egy ideig csak majmolta a példaképét, de aztán addig hajtott, amíg egy szép napon hajszálra ugyanazt az időt lapátolta 200 méteren, mint a szakosztályunk sztárversenyzője. Azt nem mondom, hogy ettől kezdve vissza kellett fognom, viszont finoman jeleztem neki, hogy Natasát kifejezetten bosszantja, hogy házon belül is nagy riválisa akadt” – emlékezett a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó Kovács László, aki a pekingi olimpia után Janics edzője is volt.

Kárász Anna a mostani válogatón legyőzte a példaképét Forrás: MKKSZ

Még nem kajakkirálynő, de az lehet

Kárász Anna első igazán látványos egyéni győzelmeit a tavalyi U23-as világbajnokságon aratta, amikor 48 óra leforgása alatt 500 és 200 méteren is bezsebelte az aranyérmet. A szakmát tehát csak részben lephette meg az idei válogatókon bemutatott duplázása.

„Nem kell attól tartani, hogy Anna most el fog szállni, mert azt hiszi, hogy máris őt illeti az új kajakkirálynő titulus. Egyrészt azért nem, mer két lábbal áll a földön, másrészt mert tőlem is csak fegyelmet, alázatot és mértéktartást tanulhatott. A királynő jelző minden kétséget kizáróan Kovács Katalint illeti, akinek a három olimpiai győzelme és a 31 világbajnoki aranyérme egyelőre mindent visz. Annának szerényen be kell érnie azzal, hogy ő az új trónkövetelő, akiből viszont tényleg kajakkirálynő lehet. Minden adottsága megvan ehhez, és én magam is mindent meg fogok tenni azért, hogy a pályája továbbra is felfelé vezessen" - magyarázta Kovács László.

Vad Ninettával (balra) nagyon hatékony párost alkot Kárász Anna Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 200-at most nem vállalta be

Nem sokkal a szolnoki válogató után edző és versenyző együtt döntötte el, hogy 200 méteren nem élnek a szétlövés lehetőségével, beérik azzal, hogy Anna indulhat egyesben 500 méteren, és a nagy esélyes kajaknégyesben is övé az egyik beülő.

„Jól átgondoltuk a dolgot, és csak azután engedtük el a második lehetőséget. Szakmailag túl bonyolult és kockázatos feladatot jelentett volna alig néhány hét alatt 500 és 200 méteren is az ideális pálya felépítése, azzal is számolva, hogy a rövidebbik sprintszámban a rizikófaktor sokkal magasabb. Egy halványabb 200-as világbajnoki helyezés talán megzavarta volna, de most már ettől sem kell tartani. Mostantól az a közös feladatunk, hogy a szegedi és a szolnoki formáját átmentve, sőt ha lehet, még tovább spécizve Milánóban egy olyan Kárász Anna álljon oda a rajthoz, aki senkitől sem fél” – hangsúlyozta Kovács.