Vágólapra másolva!
Az eddig rendelkezésre álló információk szerint kokaint fogyaszthatott Kucsera Gábor világbajnok kajakos, ezzel pályafutása minden bizonnyal befejeződött. A pekingi olimpia után roppanhatott meg a karrierje, ami most azért ér véget, mert amíg Csipes Tamara és Dombvári Bence csak etikai vétséget követett el, Kucsera a WADA definíciói szerint doppingolt. 

2015 májusában kokainhasználat miatt bukott meg a drogteszten a júniusi Európa Játékokra készülő kajak-kenu válogatottból Csipes Tamara és Dombvári Bence. Az esetben a Magyar Kajak-kenu Szövetség fegyelmi bizottsága járt el, és úgy ítélte meg, hogy a vétség olyan súlyos, hogy indokolt a tíz hónapos eltiltás, amely csak a hazai rendezésű versenyekre szól, ettől Csipesék még edzhetnek és részt vehetnek edzőtáborokban.

Ugyanakkor a döntés azt is jelentette, hogy a két sportoló se a bakui Európa Játékokon, se az olimpiára kvalifikáló milánói világbajnokságon nem indulhat. Viszont a jövő évi, hazai olimpiai válogatókon ismét versenyezhetnek. Ezzel szemben az ugyancsak kokaint fogyasztó Kucsera Gábor 2-4 éves eltiltással számolhat.

Csipes és Dombvári csak etikai vétséget követett el, nem doppingolt Forrás: Origo


Mi a különbség kokain és kokain között?

Nagyon sok. Abból a szempontból biztosan, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) versenyidőszakon kívül nem veti alá a versenyzőket drogtesztnek, csak doppingtesztnek. Csipes és Dombvári esetében azért derült fény a kokainfogyasztásra, mert a MOB egészségnevelési programjának keretében tesztelték őket, de ebben az esetben a pozitív teszt - hiszen nem versenyelőny megszerzésére szolgált - csak fegyelmi, etikai vétségnek minősül, és így ahhoz a WADA-nak nincs is köze. Ezért is került Csipesék ügye a kajak-kenu szövetség fegyelmi bizottsága elé.

Kucsera Gábor viszont a háromnapos válogatóverseny időszaka alatt produkálta a pozitív mintát, emiatt az eset doppingvétségnek minősül.

A WADA-kódex alapján a doppingvétségek:

- Tiltott anyagnak vagy származékának vagy markerjének jelenléte egy a sportoló testéből származó mintában
- Tiltott anyag vagy Tiltott módszer használata vagy ennek kísérlete
- A mintaszolgáltatási kötelezettség megtagadása vagy a mintaszolgáltatás elmaradása megfelelő indoklás hiányában
- A doppingellenőrzés bármely elemének manipulálása, illetve ennek kísérlete.
- Tiltott anyagok vagy módszerek birtoklása
- Üzérkedés bármely tiltott anyaggal vagy tiltott módszerrel.
- Tiltott anyag vagy tiltott módszer beadása a sportolónak vagy ennek kísérlete, avagy ebben való
közreműködés


A kokain csak versenyidőszakban dopping

"A versenyen történő mintavétel drog- és doppinghasználatra is irányul. A kokain teljesítményfokozó hatása egyértelmű: a versenyző mentálisan és fizikálisan is jobban pörög, agresszívabb, nagyobb teljesítményre képes, kevésbé érzi a fájdalmat is" - mondta az Origónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


"A kokain ürülési ideje 3-4 nap. Azt egyelőre nem tudni biztosan, Kucsera mikor fogyasztott kokaint, mert még nem zajlott le a meghallgatása, de az biztos, hogy a pozitív mintát július 18-án vettük le tőle. A háromnapos válogató egyértelműen versenyidőszaknak minősül, a doppingvétség pedig alapesetben négyéves eltiltással jár. Ez két évre enyhíthető, ha például igazolást nyer, hogy a versenyző nem a versenyképességének növelésére használta a szert, hanem néhány nappal korábban így lazított" - tájékoztatta az Origót Tiszeker.

Pekingben kezdődhetett minden

A 2008-as pekingi olimpiára 1000 méteren egyértelmű favoritként érkezett a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakpáros.

A kettős 2006-ban világbajnokságot nyert, egy évvel az olimpia előtt pedig Európa-bajnokok lettek. A rutinos Kammerer a magyar csapat zászlóvivőjeként érkezett az olimpiára, Kucsera viszont még újonc volt.

A páros elképesztő tempót ment 750 méterig, két hajóhossz is volt az előnyük, a táv háromnegyedénél viszont lelassultak, és a németek, a dánok, az olaszok és lengyelek is elmentek mellettük, így végül nemhogy aranyat, de érmet sem tudtak szerezni - ekkor nyert viszont bravúros bronzot a Kozmann György, Kiss Tamás kenupáros, amely Kolonics György tragikus halála miatt szinte csak hetekkel az olimpia előtt ült össze.

A kajak-kenu világát közelről ismerő forrásunk szerint saját pekingi kudarcukat borzasztó nehezen, vagy nem is igazán tudta feldolgozni Kucsera, aki aztán évekre el is tűnt a sportág elitjéből.

Kucsera Gábor versenyzői pályafutása minden bizonnyal véget ért Forrás: AFP


Szeretett volna felállni a padlóról

"Elmondtam neki, lehet, hogy valaha volt valaki, de most nullán van. És ha akar még magának jövőt, felejtse el itt nekem ezt a celebkedést, nőjön be a feje lágya, mert én vagyok az utolsó lehetősége" - mondta meg egyenesen a versenyzőnek 2013 októberében Fábiánné Rozsnyói Katalin, amikor Kucsera jelentkezett nála, hogy újra felépítené önmagát. Ez végül a kajakosra nehezedő nyomás miatt nem sikerült. 

"Évek óta nem értem el jelentős eredményt sportolóként, ha nem tudtam volna nyerni a szolnoki második válogatón, minden bizonnyal az is versenyzői karrierem végét jelentette volna. A pályafutásom szempontjából tehát rendkívül fontos volt a jó szereplés, és ezt a terhet képtelen voltam elviselni. Lazítani akartam, és a legrosszabb utat választottam. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora károkat okoztam a kajak-kenu sportágnak, egy életen át szégyellni fogom magam. Megbántottam a családomat is, tőlük is elnézést kérek" - nyilatkozta Kucsera Gábor.