Megbukott a doppingteszten egy magyar kajakos

Dudás Miklós akció FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY verseny
Milánó, 2015. augusztus 23. A második helyezett Dudás Miklós célba ér a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének B döntőjében a milánói kajak-kenu világbajnokságon 2015. augusztus 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Pozitív lett Dudás Miklós kajakos tavalyi, utólag másodszor is megvizsgált doppingmintája, így a sportoló eltiltásra számíthat. Riói olimpiai kvótát eddig nem szerzett, de a duisburgi világkupán még lett volna rá esélye. A szövetség visszafizeti a MOB-nak a felkészülésére fordított pénzt.

Doppingvétséget követett el Dudás Miklós – közölte honlapján a Magyar Kajak-kenu Szövetség. A 25 éves Eb-ezüstérmes kajakos a tavalyi Európa Játékokon adta le azt a mintát, amely alapján megállapították, hogy tiltott hormonkészítmény került a szervezetébe.

A sportoló nem tagadja, hogy elkövette a doppingvétséget.

"A teszt eredménye egyértelmű, de számomra megdöbbentő. A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett benne a tiltott szer. Elismerem, hogy

tettemért vállalom a felelősséget. 25 éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek" – idézi a közlemény Dudás Miklóst.

Dudás Miklós a tavalyi milánói vb-n Forrás: MTI/Kovács Tamás


Dudás 2012-ben hatodik lett a londoni olimpián K-1 200 méteren, a tavalyi milánói kvalifikációs világbajnokságon azonban nem került be a döntőbe, így nem szerzett kvótát a riói olimpiára. Van egy ezüstérme a 2013-as Európa-bajnokságról (K-1 500 méter), U23-as világbajnokságon pedig volt első is 200-on. 2009-ben az év legjobb magyar junior sportolója volt.

Gyanús lett a tesztoszteronszint

A szövetség azt írja, hogy a versenyzőnek a bakui Európa Játékokon adott mintája eredetileg negatív lett, de azóta további három doppingvizsgálaton esett át, és ezeken feltűnt, hogy a tesztoszteronszintje ingadozik. A versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg a tiltott a szert.

"Azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, semmi keresnivalójuk a válogatottban, ezért

Az eredményességünknél is fontosabb, hogy kiszűrjük azokat, akik nem tanúsítanak a sportág hagyományaihoz méltó magatartást, és rossz példát mutatnak, mert ezzel a saját egészségükön kívül veszélybe sodorják a kajak-kenu sportág szellemiségét is" – mondta Storcz Botond, a válogatott szövetségi kapitánya.

Visszafizetik a támogatást

A Magyar Kajak-kenu Szövetség kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vonja meg Dudás Miklóstól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemeltedző-programjából. A sportág vezetése egyben felajánlja, hogy visszafizeti a MOB-nak azt a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított, ennek költségét pedig Dudás Miklós klubjára, az AVSE-re terheli.