Dudás: felelőtlenül, amatőr módon viselkedtem

Dudás Miklós, kajak-kenu
Dudás Miklós odatette magát a felkészülési időszakban
Vágólapra másolva!
Amatőr hibát követtem el, nagyon felelőtlen dolog volt, amit tettem - jelentette ki a világbajnok kajakos Dudás Miklós, akiről kedden derült ki, hogy doppingvétségen érték.

"Tegnap kaptam a telefont a szövetségtől, hogy az edzőmmel együtt menjünk be a Magyar Olimpiai Bizottságba. Ott már várt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki közölte velünk a rossz hírt. Teljesen ledöbbentem" - mondta az M1 aktuális csatornának a 25 éves sportoló.

Dudás Miklós szervezetében a tavalyi Európa Játékokon leadott mintája alapján bukkantak tiltott hormonkészítmény nyomaira, ahogy most elmondta, szintetikus tesztoszteronra. A viadal előtt hetekig Sevillában edzőtáborozott. Úgy fogalmazott: egy hosszú edzőtáborozás alkalmával előfordul, hogy kifogy valamilyen táplálékkiegészítőből, ezúttal is ez történt.

Tiszeker Ágnes közölte a rossz hírt Dudással Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Amatőr hibát követtem el. Ellenőrizetlen helyről, ellenőrizetlen táplálékkiegészítőt vettem. Egyszerűen egyedül bementem egy spanyol boltba, és megvettem egy spanyol feliratú terméket. Nagyon felelőtlen dolog volt, amit tettem" - mondta Dudás Miklós, aki a 2014-es moszkvai világbajnokságon a 4x200-as váltó tagjaként aranyérmes lett. Hangsúlyozta, hogy 16 éve kajakozik, s ez idő alatt soha semmit nem találtak a szervezetében, nem is használt soha tiltott szert.

Ingadozott a tesztoszteron

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) kedden közleményben számolt be arról, hogy a versenyző az Európa Játékokon adta le azt a mintát, amely alapján megállapították a doppingvétséget. Dudás aranyérmet nyert Bakuban. Az MKKSZ közleményéből kiderül, hogy Dudás ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult. Ugyanakkor a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a sportoló tesztoszteronszintje ingadozik, éppen ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott szert.

Dudás Miklós szerint amatőr hibát követett el Forrás: PETER SZALMAS/Peter Szalmas

Az úgynevezett biológiai útlevelem miatt buktam le"

- mondta erről az interjúban Dudás Miklós.

A londoni olimpián K-1 200 méteren hatodik sportoló versenyzői engedélyét és kerettagságát azonnali hatállyal felfüggesztették, a MOB pedig megvonja tőle az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kikerül a MOB kiemelt edző programjából.

Lőttek a párosnak is

Dudás Miklós elmondta, hogy egyelőre még nem gondolkodott a jövőn, de "próbál talpon maradni". A közelgő válogatókon egyesben, és Horváth Bencével párosban is szerette volna kivívni az olimpiai indulás jogát.

"Természetesen a párostársam is össze van törve. Szeptember óta együtt készültünk, sülve-főve együtt voltunk, s most nagyon dühítő, hogy meg se próbálhatjuk megmutatni, mit tudunk" - mondta Dudás Miklós.

Ahogy fogalmazott, számára a mostani eset legnagyobb tanulsága, hogy "okosabbnak kell lenni".