Vágólapra másolva!
Anyagilag komolyan érintheti Dudás Miklós klubját a kajakos doppingügye. Az angyalföldiek elnöke szerint nekik több a költségük egy profi versenyzőn, mint amennyi bevételük van, de most még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a szövetség úgy fizetné vissza a MOB-nak a sprinter felkészülésére fordított összeget, hogy a költségeket Dudás Miklós klubjára terheli.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Dudás Miklós doppingesetének nyilvánosságra kerülése után rögtön jelezte, hogy a MOB-ot arra kéri, vonja meg tőle az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemeltedző-programjából. A sportág vezetése egyben felajánlotta, hogy visszafizeti a MOB-nak azt a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított, ennek költségét pedig Dudás Miklós klubjára, az Angyalföldi Vízisport Egyesületre (AVSE) terheli.

Dudás edzője, Pál Zoltán szerint az egyesület ezzel nehéz nagyon helyzetbe kerülne, hiszen több millió forintról van szó. "Nehéz ezzel egyetérteni első körben,

Az AVSE kis költségvetésű klub, már elköltötte a pénzt a felkészítésre, konkrétan edzőtáborozásra. Mondom ezt annak ellenére, hogy megértem, hogy ezeket a pénzeket visszavárják" – mondta az Origónak Pál Zoltán.

A Dudás-ügy

A londoni olimpián hatodik Dudás Miklós a tavalyi Európa Játékokon adott le mintát, ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult. Ugyanakkor a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a tesztoszteronszintje ingadozik, ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott a szert. Dudás Miklósé a biológiai útlevél adatai alapján kért újravizsgálattal megállapított első doppingeset Magyarországon.

"Mi egyesületi támogatást nem kapunk, egy profi versenyzőn több a költségünk, mint a bevételünk.

– mondta a Blikknek Irmai István, az egyesület elnöke. Szerinte behajthatnák a sportolón a költséget, de nem tartja valószínűnek, hogy meg is teszik.

Tényleg visszakérhetik

A szövetség lépése egyébként teljesen jogszerű. Az MKKSZ doppingellenes szabályzata ugyanis kimondja, hogy doppingvétség esetén az érintett klub köteles megtéríteni az MKKSZ azon felkészüléssel, versenyeztetéssel összefüggő költségeit, amelyek az adott versenyidőszakban a doppingvétséget elkövetőhöz voltak köthetők, így különösen az edzőtáborok, versenyek költségeit.

Forrás: MTI/Kovács Tamás


Sőt, a sporttörvény is lehetővé teszi olyan sportfegyelmi büntetés alkalmazását az AVSE-vel szemben, amellyel a szövetség az általa adott juttatásokat megvonja vagy csökkenti – mondta az Origónak Rippel-Szabó Péter sportjogász.

"Fentiek alapján, ha az MKKSZ a MOB által adott támogatásból az AVSE-nek is juttatott és azt vagy annak egy részét az AVSE Dudás Miklós felkészülésére fordította, úgy az MKKSZ elviekben ráterhelheti az AVSE-re a MOB-nak visszafizetésre felajánlott összeget, például oly módon, hogy

– magyarázta Rippel-Szabó Péter .

A támogatás ilyen megvonása előtt lényeges azonban, hogy egyrészt a Dudás Miklós és Pál Zoltán által elkövetett doppingvétséget, másrészt sportfegyelmi eljárás keretei között az AVSE felelősségét is jogerősen megállapítsák.

Dudás K1 és K2 200-on is riói részvételre pályázott Forrás: MTI/Kovács Tamás


A doppingesete után a Magyar Olimpiai Bizottság kemény hangú közlemény adott ki. "Elvárjuk az MKKSZ vezetésétől, hogy egy hónapon belül, saját költségére, valamennyi válogatott kerettagját ellenőriztesse a MACS munkatársaival” – írta többek között a MOB.

Mindenkit tesztelnek

A szövetség elnöke, Baráth Etele szerint a kéréssel semmi probléma nincs. "Mi egyébként is végezzük ezeket a doppingvizsgálatokat, ez teljesen természetes. Az elmúlt négy év közgyűlésein rendre felhatalmazást adtunk arra, hogy a saját költségvetésünkből minden hazai és nemzetközi verseny esetében legyenek doppingvizsgálatok.

Természetes, hogy el kell végezni a vizsgálatokat, nem lehet úgy kimenni egy eseményre, hogy bármi kockázatot vállaljunk" – mondta az Origónak Baráth Etele.

Forrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn


Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára annyit tett ehhez hozzá, hogy a pozitív doppingtesztek esetén mindig megtették a szükséges lépéseket, és továbbrai is a zéró tolerancia elvét vallják.