Dombvári nem halt ki, Vajda rég nem érezte így magát

Dombvári Bence, kajak-kenu
Szolnok, 2015. augusztus 26. Az első helyen célba ért Dombvári Bence a kajak-kenu országos bajnokság férfi kajak egyes 1000 méteres versenyszám döntője után Szolnokon 2015. augusztus 26-án. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Dombvári Bence nyerte pénteken a férfi K-1 1000 méteres versenyt a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóján, Szegeden, ezzel megismételte egy hónappal ezelőtti sikerét. Három további számban azonban szétlövést rendeznek, miután ezúttal más győztest avattak, mint az első fordulóban.

A délutáni döntők sorát a férfi kajak egyesek 1000 méteres futama nyitotta. Az ifjúsági világbajnok Kopasz Bálint hamar egyhajós előnyre tett szert, a rutinosabbak azonban óvatosabbak voltak. Az algyői versenyző féltávnál vezetett, de 750 méternél már Dombvári volt elöl, aki bombaformáját igazolva a hajrát is remekül bírta, így ismét ő haladt át elsőként a célvonalon. Kopasz lett a második, Dombvári honvédos klubtársa, Ceiner Benjámin pedig a harmadik, míg negyedikként a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán zárt.

Dombvári leiskolázta a mezőnyt Forrás: MTI/Mészáros János

„A középfutamok láttán egy kicsit tartottam Kopasz Bálinttól, mert nagyon jó időt ment. A félelmem be is igazolódott, mert a döntőben 750-ig nagyon húzott, de én próbáltam úgy beosztani az erőmet, hogy csak az utolsó öt méteren haljak ki. Végre sikerült egy olyan pályát mennem idén, amelyben minden húzás érdemi volt, bele tudtam feszülni. A hétvégén szeretném bizonyítani a szövetségnek és magamnak is, hogy bírok három számot" - nyilatkozott a tavaly eltiltását töltő Dombvári, aki csütörtökön nyert a négyes tagjaként, szombaton pedig még párosban is érdekelt lesz a versenyen.

A férfi kenusok egy kilométeres versenyét egy hónapja Vasbányai Henrik nyerte, a 2008-ban olimpiai bajnok Vajda Attilát azóta fűtötte a visszavágás vágya. A pénteki finálé azonban sokáig nem róluk, hanem a Pekingben párosban bronzérmes Kiss Tamásról szólt, aki parádésan kezdett az erős hátszélben, és egészen a finisig vezette is a mezőnyt. Az utolsó 200 méterre aztán elkészült az erejével - végül még a dobogóról is lecsúszott -, ekkor jött Vasbányai és Vajda, akik az utolsó méterekig izgalmas csatát vívtak egymással. A szegediek klasszisa 28 századdal előbb ért a célba, így egyenlített a válogatón, és kivívta az úgynevezett szétlövés jogát.

Vajda jól hajrázott Forrás: Kajakkenusport.hu

"Nagyon fájt, de semmit nem adnak ingyen - értékelt Vajda Attila. - Sikerült nagyon jól felépíteni a pályát, jó iramot választani. Tamás nagyon meghúzta az elejét, voltak pillanatok, amikor azt gondoltam, fogalmam sincs, hogyan fogom elérni, de bíztam magamban, és próbáltam tartani magam az eltervezettekhez.

ez egy olyan szintű versenyzés volt, amely az olimpián is megállná a helyét."

A férfi kajakpárosok 200 méteres számában a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó májusban meglepetésre kikapott a győriek fiatal kettősétől, Szomolányi Mátétól és Horváth Bencétől, így Vajdához hasonlóan most ők is az egyenlítésre hajtottak. Ez össze is jött nekik, miután nagyszerűen rajtoltak, és előnyüket a célig sikerült megőrizniük. Szomolányiék lettek a másodikak, ez a két egység a szétlövés keretében ismét összecsap.

"Nehéz volt a futam, főleg annak fényében, hogy nem nálunk volt az előny. Szerintem a szétlövés már könnyebb lesz mentálisan, már nagyon várjuk" - fogalmazott Tótka Sándor.

Szétlövés lesz férfi C-1 200 méteren is, miután a májusban győztes Hajdu Jonatánt az előfutam után kizárták, mert a hajója könnyebb volt az előírtnál. Az ő ellenfele Nagy Péter és Lantos Ádám lesz a különversenyben, miután utóbbi két győri kenus között a pénteki döntő befutója után a célfotó sem tudott dönteni.

A szétlövéseket legkésőbb hétfő délelőttig lebonyolítják.

Janics Natasa Forrás: Blikk TV

A 12 olimpiai szám közül korábban háromban dőlt el, hogy ki a hazai különcsata győztese, a többiben a mostani, vasárnapig tartó viadal a válogató második fordulója. A női kajakosoknál Kozák Danuta 500 méteren, Douchev-Janics Natasa pedig 200 méteren, míg a férfi kenusoknál párosban Vasbányai és Mike Róbert 1000 méteren már korábban megnyerte a magyar válogatót azzal, hogy a duisburgi világkupán, illetve az azt követő úgynevezett szétlövésen jobbnak bizonyult hazai ellenfelénél.

A női kajaknégyest az egyesben és párosban nyújtott teljesítmények alapján állítják össze - most is rendeztek K-1 500 méteres futamot, amelyet Csipes Tamara nyert meg óriási fölénnyel Kárász Anna előtt -, míg a férfi kajakos kvartettek hazai versenyében Hufnágel Tibor, Dombvári, Ceiner és Kugler Attila győzött csütörtökön, így ebben a számban ők indulhatnak a moszkvai Európa-bajnokságon, s ha ott megfelelően szerepelnek, az olimpián is.