Benedek Dalma szerb hajóban győzte le a magyarokat

Dalma Benedek, Ruzicic-Benedek Dalma, kajak-kenu
Portugal, MONTEMOR-O-VELHO : Serb canoeist Dalma Benedek celebrates after winning the K1 Senior Women 1000m at the ECA European Canoe Sprint Championship 2013 in Montemor o Velho on June 15, 2013. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők 2 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőiben.

Az első magyar érdekeltségű fináléban Takács Tamara állt rajthoz K-1 1000 méteren. A rajt után a német Conny Wassmuth azonnal az élre állt, és hatalmas iramot diktált, de a végére elfáradt. Takács a végére tartogatta az erejét, ekkor óriási hajrába kezdett, az utolsó 100 méteren hatalmasat csatázott a szerb Kristina Bedeccsel, de riválisa végül 148 ezredmásodperccel hamarabb érkezett a célba, így a magyar kajakos ezüstérmet szerzett.

Őt Vajda Attila követte C-1 1000 méteren. Peking olimpiai bajnoka jól kezdett, a táv felénél azonban már jelentős volt a hátránya az első hárommal szemben. A 33 éves klasszis a negyedik helyért vívott nagy csatát, és az utolsó ötven méteren könnyedén tartotta is ezt a pozíciót.

Vajda pénteken azt nyilatkozta, hogy egy hatodik hellyel már nagyon elégedett lenne,

ennek fényében ez remek eredmény. A számot az olimpiai címvédő német Sebastian Brendel nyerte.

Vajda jobb eredményt ért el, mint amire számított Forrás: AFP/ATTILA KISBENEDEK/Attila Kisbenedek

Kopasz Bálint K-1 1000 méteren (olimpiai szám) ígéretéhez híven rendkívül erősen kezdett, a mindössze 19 éves ifjúsági világbajnok bírta is az iramot, az utolsó 200 méteren pedig őrült csatába kezdett a dobogóért. Az utolsó métereken a szám olimpiai bronzérmesével, a német Max Hoff-fal harcolt a bronzért, és habár először azt írták ki az eredményjelzőre, hogy negyedik lett, a hivatalos időeredmény szerint egy leheletnyivel megelőzte riválisát. Az arany a portugál Fernando Pimenta nyakába került.

Női K-2 1000 méteren - ahol nem rendeztek előfutamokat - Takács Tamara már egy ezüstéremmel a zsebében ült be a hajóba Medveczky Erikával. A magyar és a szerb hajó - utóbbi Benedek Dalmával - pillanatok alatt ellépett a mezőnytől, és nem volt kérdés, hogy kettejük között dől el a verseny. A hajrában a szerb egység jól váltott ritmust, a magyarok pedig nem tudták tartani velük a lépést, ezüstérmüket azonban semmi sem veszélyeztette.

Benedek Dalma, immáron szerb színekben Forrás: AFP/Francisco Leong

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztia, Csipes Tamara összeállítású K-4 500 méteres egység az olimpiai indulás megerősítésének céljával is állt a rajtgépbe - előfutamot itt sem rendeztek. A jó start után a várakozásoknak megfelelően a magyar, a fehérorosz és a német hajó külön párbajává vált a finálé, az utolsó száz méteren azonban már csak előbbi kettő harcolt egymással.

A magyaroknak az utolsó centiméterig szükségük volt minden erejükre,

de végül sikerült elsőként célba érkezniük.

Női C-2 500 méteren - melynek szintén ez volt az egyetlen futama - a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros már a rajt után élre állt, és gyakorlatilag 420 méterig vezetett, a hajrában azonban a végső győztes fehérorosz és a második orosz egység is elhúzott mellettük.

A férfi K-4 500 méteres egység saját bevallása szerint a pénteki előfutamban tökéletes pályát ment, és a döntő is nagyszerűen sikerült a számukra. A Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás négyes rendkívül magabiztosan nyert, a többiek csak a további dobogós helyezésekért harcolhattak mögöttük.

C-2 1000 méteren (olimpiai szám) a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros - a szám 2013-as világbajnoka - kifejezetten lassan kezdett, az elején még utolsó is volt, a táv felénél pedig az 5-6. helyen. Az utolsó 200 méteren azonban megmutatták erejüket, hatalmas hajrába kezdtek, sorra hagyták le a többi hajót, s bár az orosz és fehérorosz duót már nem tudták befogni, végül a harmadik helyen zártak. A számot a hazai közönség nagy örömére az oroszok nyerték.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert bronzérmet nyert Forrás: Origo

Egy újabb olimpiai szám döntőjében, K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence egység volt érdekelt. Erősen kezdtek, a táv felénél az élen álltak, 200 méterrel a cél előtt azonban a németek elmentek mellettük, s bár ez a két egység végig komoly harcot vívott egymással,

a németek győztek, a magyaroké pedig az ezüstérem lett.

A délelőtti program zárásaként a férfi C-4 1000 méteres egységek egyetlen futamát, a finálét rendezték meg: a Korisánszky Dávid, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid kvartett sokáig vezetett, de a végét nem bírtam, így ötödik helyével végül lemaradt a dobogótól.

A délutáni program magyar idő szerint 13 órakor kezdődik a 200 méteres előfutamokkal, a többi döntőt vasárnap rendezik.

vasárnap:
500 m-es döntők 9.40
200 m-es döntők 12.40
5000 m-es döntők 15.22