Vágólapra másolva!
A jövőben franciaként versenyez tovább Bodrogi László, a legsikeresebb magyar kerékpáros. Bodrogi már korábban jelezte szándékát, és most, hogy megkapta a francia állampolgárságot, már nem Magyarországnak gyűjti a ranglistás pontokat.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az egyéni időfutamban a 2000-es vb-n bronz-, a tavalyin pedig ezüstérmes Bodrogi levélben jelezte: megkapta a francia állampolgárságot, a 2009-es idényben az orosz Katyusa csapatában franciaként szerepel, és lemond a magyar válogatottságról.

A régóta Franciaországban élő versenyző még tavaly folyamodott francia állampolgárságért, miután a világbajnokság egyéni időfutamában a második helyen végzett - ez a magyar kerékpársport történetének legjobb eredménye.

Akkor családi okok mellett azzal indokolta döntését, hogy nem kapja meg a kellő támogatást a magyar szövetségtől. Sérelmezte, hogy nem fedezték a világbajnoki szerepléshez szükséges költségeit, és megemlítette azt is, hogy bár a szövetség képviselői közül sokan ott voltak a stuttgarti vb időfutamán, a mezőnyfutamra csak hárman maradtak.

A bringás - aki csütörtökön ünnepli 32. születésnapját - a pekingi olimpia mezőnyversenyében nem ment végig, míg az időfutamban, ahol éremben reménykedett, csak a 27. lett. Szeptember 6-án, a német körverseny utolsó szakaszán hatalmasat bukott, eltörött a lába, és csak nemrégiben épült fel teljesen.

Bodrogi a magyar kerékpársport történetének első vb-érmese, illetve ő volt az első magyar, aki indulhatott a világ legjelentősebb viadalán, a Tour de France-on, illetve a szintén patinás Vuelta a Espanán.