Vágólapra másolva!
Hivatalos eljárást indított doppingolás gyanúja miatt Lance Armstrong kerékpáros ellen az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA), amely egyúttal azonnali hatállyal eltiltotta a jelenleg a triatlonsportban jeleskedő klasszist a versenyzéstől.

A The Washington Post című lap helyi idő szerint szerdán arról írt, hogy az USADA kedden értesítette Armstrongot és öt másik személyt - a US Postal profi kerékpáros csapathoz köthető embereket - arról, hogy eljárást indít ellenük. A hatóság megerősítette a lap értesülését.

Az USADA arról adott tájékoztatást, hogy Armstrong mellett három orvost és két csapatfelelőst érint az eljárás. A jogi procedúra első lépése volt az a levél, amelyet a doppingellenes ügynökség kiküldött.

A Washington Post - amely birtokába jutott a levélnek - arról írt, hogy a Lance Armstrongtól 2009-ben és 2010-ben vett vérmintákon "manipuláció" nyomai mutathatók ki, beleértve az EPO nevű doppingszer és/vagy vértranszfúzió alkalmazását.

A lap úgy értesült, hogy az USADA tanúvallomásokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Armstrong és csapatának öt másik tagja - köztük az olasz Michele Ferrari szerelő és Johan Bruyneel csapatmenedzser - 1998 és 2011 között doppingügyek részese volt.

Lance Armstrong közleményben cáfolta a vádakat, mint fogalmazott, soha nem doppingolt, és egy vizsgálata sem lett pozitív. A sportolóval szemben a szövetségi főügyész februárban ejtette a doppingolás vádját. Ez azt jelentette, hogy kétéves nyomozást követően az Egyesült Államokban nemzeti hősnek tartott, rákbetegsége után sikert sikerre halmozó bringásnak nem kellett attól tartania, hogy bíróság elé állítják doppingügyek miatt. Az USADA már akkor jelezte, hogy saját részéről nem tekinti befejezettnek az ügyet.

Amennyiben az USADA elmarasztalja a sportolót, akkor egyes vélemények szerint akár mind a hét Tour de France-győzelmétől megfoszthatják a kerékpárost.