Vágólapra másolva!
Amennyiben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) nyári határozatával összhangban Lance Armstrongot megfosztja az 1998 augusztusa után elért eredményeitől, így a hét Tour de France-győzelmétől is, akkor azokat valószínűleg senki nem kapja meg.

Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója ezt az elképzelést azzal indokolta pénteken, hogy akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág.

"A legjobb megoldás az lenne, ha azokban az években nem lenne hivatalos győztes" - jelentette ki a sportvezető.

Az USADA örökre eltiltotta a hivatásos versenyeken való részvételtől Armstrongot, egyben pedig közölte, hogy az amerikai kerekes és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki.

Az ügynökség a nyomozás lezárultával szerdán küldte meg az UCI-nak a bizonyítékokat, amelyek pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaznak a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról. Erre azért volt szükség, mert az UCI konkrét bizonyítékokat várt az USADA-tól, hogy saját hatáskörben döntsön Armstrong eltiltásáról és címeinek elvételéről.

A kerékpárosként már visszavonult Armstrong egészen nyárig mindenkit beperelt, aki csak doppingolással megvádolta, amint azonban az ügye polgári bíróság elé került - ahol már neki kellett volna bizonyítania ártatlanságát a felhozott vádakkal szemben -, elállt ettől és hagyta, hogy az USADA megfossza minden eredményétől 1998 augusztus elsejétől kezdve. Hamis vallomásért szabadságvesztéssel is sújthatták volna, ha bíróság előtt támadja meg az őt ért vádakat. Akkor úgy fogalmazott, már belefáradt az állandó védekezésbe, ezért nem nyújt be keresetet.

A 41 éves egykori sztárkerekes 1999 és 2005 között rekordot jelentő módon egymás után hétszer nyerte meg a világ legrangosabbnak tartott országúti kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t.

A Lance Armstrong által megnyert Tourok második helyezettjei:
1999: Alex Zülle (svájci)
2000: Jan Ullrich (német)
2001: Ullrich
2002: Joseba Beloki (spanyol)
2003: Ullrich
2004: Andreas Klöden (német)
2005: Ivan Basso (olasz)