Vágólapra másolva!
Várhatóan több millió dollárnyi prémiumot kell visszafizetnie Lance Armstrongnak, akit doppingvétség miatt hétfőn mind a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott, és örökre eltiltott a versenyzéstől a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI).

Az SCA Promotions amerikai biztosítótársaság pályafutása során mintegy 12 millió dollárral támogatta a texasi kerekest, a fejlemények ismeretében viszont jogi lépéseket tervez ellene.

"Mivel már nem ő a Tour de France-ok győztese, megengedhetetlen, hogy megtartsa az általunk neki juttatott prémiumokat" - jelentette be ügyvédjén keresztül a dallasi cég, amely 2006-ban 7,5 millió dolláros bónusszal díjazta Armstrong hét Tour-diadalait.

Az Armstrongtól elvett Tour de France-elsőségeket nagy valószínűséggel senki nem kapja meg, ugyanis az UCI szerint akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág. Az egyetlen jelentősebb eredménye, amit a mostani döntés ellenére megtarthat Armstrong, az 1993-as világbajnokságon mezőnyversenyben nyert aranyérme.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Maga a kerekes egyelőre nem reagált címeinek elvételére és örökös eltiltására, ugyanakkor Twitter-oldalán a portréjából már eltávolította azt, hogy hétszeres Tour de France-bajnok.

Továbbra is hisz viszont Armstrong ártatlanságában a spanyol Miguel Indurain, aki maga is ötször nyerte meg a világ legrangosabb országúti kerékpáros körversenyét.

"Még most is hiszek az ártatlanságában. Ő mindig tisztelte a szabályokat" - mondta a Tourt 1991 és 1995 között sorozatban megnyerő korábbi sztár.

Indurain közölte, kicsit meglepte a nemzetközi szövetség (UCI) hétfői döntése, hogy kizárólag vallomások alapján megbüntette az amerikai kerekest. Ezzel arra utalt, hogy Armstrong egyszer sem produkált pozitív mintát, pedig több százszor ellenőrizték pályafutása során.