Vágólapra másolva!
Harmadannyi pénz van a profi kerékpározásban, mint az ezredforduló körüli években, de arra semmilyen jel nem utal, hogy a dopping megásná a sportág sírját, noha korábbi klasszis versenyzők és mértékadó újságok is emlegették már ezt. A szurkolók kitartanak, illúziók nincsenek, a televíziós nézettséget sem befolyásolják a botrányok. A mezőny fele már minimálbérért teker, a támogatók miatt mégsem kell aggódni.

Lance Armstrong doppingügye megrendítette a profi kerékpározást, szól az utóbbi hónapok közismert mantrája. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) nyomozása végén mind a hét Tour de France-győzelmétől és az olimpiai bronzérmétől is megfosztották a közelmúltig élő legendaként tisztelt kerékpárost, aki januárban nyilvános beismerésre kényszerült. Kiderült, hogy valamennyi sikerét tiltott szerek segítségével érte el, azóta viszont már átlendült támadásba, legalábbis közölte, hogy egyetlen generáció sem volt tiszta, és név szerint említett olyan korszakos bringásokat, mint Merckx, Hinault, LeMond, Coppi, Indurain, Bartali.

Scott Mercier, a US Postal egykori reménysége azt állítja, hogy a dopping miatt nem lett belőle profi, és több, hozzá hasonlóan tehetséges, de lelkiismeretes fiatal fordított hátat a kerékpározásnak. Armstrong egykori csapattársa, Tyler Hamilton pedig kijelentette, hogy ha a nemzetközi szövetség elnöke, Pat McQuaid a helyén marad, az a sportág halálát jelentheti.

Ugyanakkor Armstrong ügye csak a puzzle egy darabkája: 1999 és 2005 között a Tour de France huszonegy dobogósa közül húsz doppingolt, derül ki az USADA jelentéséből. Januárban Angliától Új-Zélandig több lap is azt tárgyalta, kikerül-e a kerékpár az olimpiai sportágak köréből, a BBC pedig arról írt publicisztikát, hogy a kerékpársportban a történtek ellenére sem várható megtisztulás.

Az Alföldön unalmas lenne

Mindezek ellenére a kerékpársport csak akkor kerülne komoly bajba, ha a szurkolók, a média vagy a támogatók hátat fordítanának neki. Erre azonban szinte semmilyen jel nem utal. A többmilliós rajongótábor minden tagját ugyan képtelenség meginterjúvolni, mégis sokat mondó, hogy az [origo]-nak nyilatkozó tucatnyi szurkoló egyikét sem befolyásolják a doppingügyek.

"Eddig is tudta mindenki, hogy nem a bablevestől mennek fel harminc-akárhányas átlaggal a hegyekre" - közölte Dávid. "Armstrongot továbbra is hétszeres Tour-győztesnek tartom. A sportvetületen túl azért is jó egy ilyen verseny, mert olyan helyeket láthat az ember, ahová egyébként soha nem jut el."

Forrás: AFP/Pascal Pavani
A minap másodszor is elcsapott Hoogerlandért szorítanak a Touron

"Ha az ember egyszer is körbebiciklizte a Balatont, akkor érzi, hogy ezt nem lehet három hétig csinálni az Alpokban. Felőlem nyugodtan heroinozhat is mindenki, legfeljebb beledöglik, az ő döntése. Nem kell túllihegni, üldözzék csak, amennyire tudják, kapják el, aki tiltott szereket használ, de ennyi. Úgyse lesz vége soha" - véli Zoltán, aztán hasonló tömörséggel hozzáteszi: "Az emberi teljesítmény így is csodálatra méltó."

A nekünk író rajongók közül Zsófia az egyetlen, aki "egyre keserűbb szájízzel" követi a Tourt. De követi, elvégre "az egész lényege az emberfeletti teljesítmény. Nekem nem attól lesz értékesebb, hogy dopping nélkül csinálják. Szeretem látni, ahogy felküzdik magukat háromezer méterre naponta kétszer. Ha az Alföldön tekernének, a kutyát sem érdekelné, mert hüledezni akarunk: hülye vagy, egy métert nem tudnék itt menni!"

Hasonlóan egységesen utasította vissza mindegyikük a szabályozott dopping ötletét, miszerint a versenyzők orvosi ellenőrzés mellett használhatnának (ma még) tiltott szereket. "Ezzel ördögi kör kezdődne, csalnának tovább, csak másképp" - írta az egyikük, más szerint "a megengedett kereteken felül lőnék magukat", megint más úgy érzi, "ott is lenne tilosban járkálás, bár az élvezeti értékből még mindig kevesebbet vonna le, mint a győzelmek elvétele".

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Armstrong-graffiti Los Angeles bohém negyedében

Armstrongot sem csak Dávid tekinti hősnek továbbra is. Szabolcs, egy volt profi kerekes osztja a véleményét: "A Touron mindenki doppingol, Armstrongban az a lenyűgöző, hogy dopping nélkül menne úgy, mint a többiek doppinggal."

Gábor ennél is tovább ment, merész ötlettel rukkolt elő: "Ha műsorigazgató lennék, biztosan felkérném Armstrongot szakkommentátornak az idei Tourra."

Csak a vérminták ötöde kerékpárosé

Minden jel arra mutat, hogy a szurkolók nagy részét nem befolyásolják a botrányok, a nézettség tehát szinte biztosan nem esik majd vissza drámaian.

A Tourt szervező Amaury Sport Organisation [origo]-nak küldött adatai alapján a verseny közvetítési ideje 2000 és 2012 között a 3,4-szeresére nőtt világszerte. A nézettségi csúcs 2003-ban és 2012-ben volt, miközben Floyd Landis (2006) és Alberto Contador (2010) doppingügye után is többen ültek a képernyők elé a következő évben. A 21 napos versenyt globálisan mintegy 3,5 milliárdan nézik a tévében, 190 országban összesen ötezer órában közvetítik. Amíg nézettség van, támogatók is jönnek, viszont a szponzoráció szerkezete átalakult az elmúlt években.

"Az ezredforduló környékén háromszor annyi pénz volt az országúti kerékpársportban, mint most" - mondta Stubán Ferenc, az egyetlen magyar kontinentális csapat, az Utensilnord Ora24.eu sportigazgatója. "A bevételek a gazdasági válság miatt csappantak meg, a Tour-indulók legalább fele úgynevezett minimálbért kap a nemzetközi szövetségtől, évi bruttó 27-30 ezer eurót, de néha még ezt is vissza kell adniuk a csapatvezetőknek. Idézőjelben fiatalítanak, azaz olyan versenyzőket indítanak a csapatok, akiknek még ilyen feltételek mellett is megéri részt venni a Touron. Régebben ez elképzelhetetlen lett volna."

A Tour de France ezzel együtt megmaradt kirakatversenynek, a költségvetése lényegében nem változott az elmúlt években. "A legnagyobb profikat továbbra is busásan megfizetik, de csak őket" - magyarázta Stubán. "A recesszió ellenére a gyártók keresik a csapatokat, mert ha nem lenne, aki a termékeiket reklámozná, hatalmasat esne vissza a forgalmuk. A nagy csapatok mindig is képesek lesznek szponzort találni, de a kisebbekre komoly terheket rónak a doppingellenőrzéssel kapcsolatos plusz költségek."

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
Maradnak a szponzorok

Az országúti szövetségi kapitányként is dolgozó Stubán szerint azért szállhattak rá annyira a sportágra a doppingellenőrök, mert a Tour rendkívül magas nézettsége vonzotta a pénzt. "A doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes a napokban úgy vallott, hogy a birtokában lévő kétszáz vérmintából csak negyven volt biciklistáé. A kerékpárosoknál mégis jóval több a doppingügy, mint a teniszben vagy a fociban, részben az egyre szigorúbb ellenőrzés miatt. A teniszben 2011-ben kétezer vérvételes vizsgálat történt, míg az országúti kerékpárban 14 ezer" - fejtette ki Stubán, akinek a végkövetkeztetése mindezek ellenére az, hogy "kizárt, hogy mindezek miatt megcsappanna a Tour közönsége".

Jut is, marad is

Tavaly novemberben Armstrong egyik régi támogatója, az Oakley elfordult tőle, de bejelentette, hogy a szponzorálásra szánt pénzt átcsatornázza a Tourba.

Szintén év végi hír, hogy a francia LCL pénzintézet több mint két évtized után is kitart a Tour mellett: "Mi nem egy csapatot vagy versenyzőt szponzorálunk, hanem egy sporteseményt, amelynek hatalmas, odaadó rajongóbázisa van" - magyarázta Pierre Baillot szóvivő.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure
Az érdeklődés is fennmaradt

Három további főszponzor ugyancsak marad a Tour mellett, az ásványvizet forgalmazó Vittel, a gyógyszergyártó Carrefour, valamint a Skoda logói továbbra is ott virítanak majd végig az út mentén. A Skoda 2003-ban csatlakozott, vagyis talán a legkritikusabb évtizedben támogatta a kerékpárt, ennek ellenére a szóvivője közölte: "Kilenc éve sikeres ez az együttműködés, a márkanév ismertebb és kedveltebb lett."

Azért nem mindenki ilyen lelkes. A holland Rabobank októberben kihátrált a róla elnevezett csapat mögül, 2010-ben a francia Caisse d'Epargne bank távozott, a 2006-os botrányok után pedig a svájci Phonak Holding és a német MAN szállt ki a sportból. Pat McQuaid, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanakkor jelezte: máris megkereste a Rabobank egyik lehetséges utóda. "Az elmúlt évek tendenciája, hogy a magántőke mellett egyre több állami forrás is megjelenik a sportágban. Erre példa a Kazahsztánt képviselő Asztana csapat, az orosz Katyusa vagy az erős brit érdekeltséget képviselő Sky" - mondta Stubán.

Landis és Contador lebukása sem számított

Az Armstrong-ügy utóhatása az 1998-as Festina-botrány utáni éveket idézheti, véli a sportmarketinggel foglalkozó Zsédely Péter. "A Festinát kizárták, sportvezetőket tartóztattak le, több csapat visszalépett, akik pedig folytatták, azok végigsztrájkolták a versenyt, tiltakozva a folyamatos ellenőrzések ellen. Egy sportág becsülete nem állhat egyetlen versenyzőn. Fontos, hogy a nemzetközi szövetség a lehető leghamarabb egyezségre jusson a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel a vizsgálatokról, hogy a közönség és a szponzorok is lássák a megtisztulási szándékot."

Forrás: AFP
Szponzorként még most is jelen van a Festina

Igaz, hogy a kerékpárszövetség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a határozott fellépés helyett egyelőre egymásnak esett, ám a sportpolitikai csatározások a múltban hidegen hagyták a nagyközönséget.