Vágólapra másolva!
Szombaton elrajtol a világ legnagyobb kerékpáros körversenye, a Tour de France, amelyen biztosan nem lesz címvédés, miután a tavalyi bajnok brit Bradley Wiggins sérülés miatt nem indul. Az elmúlt időszak doppingbotránya, a korábbi győztes Lance Armstrong és Jan Ullrich vallomása ellenére szinte biztosra vehető, hogy ismét hatalmas lesz az érdeklődés a verseny iránt, a hegyekben fürtökben fognak lógni a szurkolók, ugyanis a Tour mindig is Tour marad. A Cyclingnews szaklap segítségével összeszedtük a legendás verseny legemlékezetesebb pillanatait.

1910 Ekkor vált gyilkossá a Tour

Az első Tourt 1903-ban rendezték meg, de a klasszikus nagy hegyek, a Pireneusok vonulatai csak 1910-ben szerepeltek először az útvonalban, majd az Alpok hegyei 1911-ben csatlakoztak hozzájuk, ekkor vált a világ legbrutálisabb bringaversenyévé a Tour de France. Az 1910-es győztes, Octave Lapize a célban ezt kiabálta a szervezőknek: "Ti mind gyilkosok vagytok!"

Octave Lapize Forrás: AFP/Roger-Viollet


1913 Kizárás a kovács segítségéért

Az 1912-es Touron Eugene Christophe a második helyen végzett, egy évvel később pedig a győzelemért szállt harcba, és a verseny legnagyobb esélyese volt. Az egyik szakaszon azonban eltörtek a küllői, felkapta a bringáját, és addig szaladt vele, ameddig egy kovácsműhelyt nem talált az egyik faluban. Ott megjavították a kerékpárt, de mivel külső segítséget vett igénybe, így a szervezők kizárták.


1964 Anquetil ötödik Tour-győzelme

Jacques Anquetil és a mögötte örök másodiknak elkönyvelt Raymond Poulidor éveken át nagy versenyt vívott egymással, de a két francia csatájában Poulidor sosem tudta legyőzni Anquetilt. A legnagyobb esélye az 1964-es Touron volt, amikor a huszadik szakaszon, a legendás Puy de Dome hegyen sokáig tartotta a lépést Anquetillel, aki azonban az utolsó néhány száz méteren robbantott, elhúzott honfitársától, és megnyerte ötödik, egyben utolsó Tour de France-át is. Itt készítette Roger Krieger híres fotós azt a képet, amelyen váll a vállat érve küzd egymással a két bringás, és amely akkor bejárta az egész világot (fotó itt). Az akkori rendőrségi jelentések szerint a hegyen félmillió szurkoló tombolt.


1967 Halál a a hegyen az amfetamin-alkohol kombótól

Tom Simpsont a mai napig minden idők egyik legjobb brit bringásának tartják, annak ellenére, hogy sosem tudta megnyerni a Tourt, mindenesetre 1962-ben ő volt az első brit kerékpározó, aki az össszetettben az élen állónak járó sárga trikót viselhette a francia körversenyen. Az 1967-es Tour 13. szakaszán a világbajnok Simpson egyszercsak elájult a gyilkos hegyek közé tartozó Mont Ventoux-n, és hiába szállították helikopterrel kórházba, már nem tudták megmenteni az életét. A vizsgálatok során a vérében anfetaminszármazékokat és alkoholt találtak, amelynek kettősségét nem bírta a szervezete a rendkívüli melegben a hegynek felfelé. Ebben az időben még nem volt doppingellenőrzés a Tour de France-on.


1986 Lemondott a szakaszgyőzelemről

Anquetil és Poulidor párharcához volt hasonló Greg LeMond és Bernard Hinault különcsatája is, a francia bringás ötször nyerte meg a Tourt, utoljára 1985-ben, a következő évben pedig jött a hatalomátvétel. A két verenyző csapattárs volt, amikor a Tour leghíresebb hegyén, az Alpe d'Huezen egymásnak feszültek. Hinault kénytelen volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy fiatalabb amerikai csapattársa gyorsabb nála, LeMond azonban nem akarta megelőzni őt, és kéz a kézben gurultak be a célba. A szakaszt egy hajszállal Hinault nyerte, de a Touron LeMond diadalmaskodott, pályafutása során először, ezt később még kettő győzelem követte.

A befutó 7.30-nál:


1992 Chiappucci az őrültek között

Claudio Chiappuccinak soha nem sikerült megnyernie a Tourt, de háromszor is a dobogóra állhatott, 1990-ben és 1992-ben a második, 1991-ben pedig a harmadik helyen végzett. Az 1992-es verseny 13. szakasza minden idők egyik leglátványosabb szakaszaként vonult be a történelembe, az olasz bringás úgy nyerte meg az etapot, hogy nem volt elég csak az ellenfeleit megvernie, le kellett győznie a megvadult szurkolókat, és a kísérőmotorokat is előzgetnie kellett. Chiappucci a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót is behúzta abban az évben.


2001 A pillantás

A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong januárban tett részletes beismerő vallomást arról, hogy mikor, hogyan doppingolt, júniusban pedig Jan Ullrich is elismerte, hogy ő is használta a doppingdoktorként ismertté vált Eufemiano Fuentes vérdopping módszerét. Ennek fényében is érdekes a 2001-es Tour de France-on látott jelenet, amit sokan csak a "The look" azaz "A pillantás" néven emlegetnek. A Tour történetének leghíresebb hegyén, az Alpe d'Huezen a két nagy esélyes egymás mellett tekert, amikor Armstrong hátranézett Ullrichra, látta, hogy most meg tudja rogyasztani, és mint ha egy motoron ülne, visszaváltott egyet, majd csutkagázt adva elindult a csúcs felé, megnyerve a szakaszt, és ezzel gyakorlatilag a Tourt is.

A pillantás 1.40-nél:

Exkluzív tartalmakért lájkold Facebook-oldalunkat!