Szégyelld magad, Giro!

Nairo Quintana, Giro, kerékpár
ITALY, Val Martello : Colombia's Nairo Quintana rides and wins the 16th stage of the 97th Giro d'Italia (Tour of Italy) cycling race, 139 km from Ponte di Legno to Val Martello, on May 27, 2014 in Val Martello. Quintana took the overall leader's pink jersey by winning the Giro d'Italia's 16th stage. AFP PHOTO / LUK BENIES
Vágólapra másolva!
A hazai közönség előtt szereplő Stefano Pirazzi nyerte a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny szerdai, 17. szakaszát. Összetettben továbbra is a királyetapot megnyerő kolumbiai Nairo Quintana áll az élen, miközben a versenyzők és a sportvezetők forrongnak, hiszen a keddi botrány alapjaiban írta át az esélyeket.

Botrányt emleget a kerékpáros szakma a Giro d'Italia 16. szakaszán történtek miatt, a keddi események ugyanis döntően befolyásolhatják az olasz országúti kerékpáros körverseny végeredményét.

A Ponte di Legno és Val Martello/Martelltal közötti 139 km-es királyetapot több méteres hófalak között, havazás közepette a kolumbiai Nairo Quintana nyerte, és összetettben is az élre állt. Külső szemlélő csak azt láthatta, hogy az utolsó emelkedőt követően egy háromfős élboly elhúzott, illetve az összetettben éllovasnak járó rózsaszín trikót viselő Rigoberto Urán vezette mezőny lelassult.

Állítólag azért, mert a 2758 méteres Passo di Stelvióra menet a szervezők azt jelezték, hogy a köd, a hó és a jeges útviszonyok miatt annyira veszélyes a pálya, hogy lefelé menet verseny nélkül, motoros felvezetéssel viszik le a mezőnyt. Hogy ez valóban elhangzott hivatalosan, vagy csak felvetették, mint lehetőséget, nem tudni, az tény, hogy a mezőny nagy része megállt, a versenyzők felöltöztek, így sok időt veszítettek az első hárommal szemben.

Quintana kihasználta a vetélytársak leállását Forrás: AFP/Luk Benies

A pórul járt csapatok vezetői tiltakoztak, mire Mauro Vegni versenyigazgató azt mondta, a versenyrádióban nem hangzott el a lejtmenet eltörlése, tehát minden szabályos volt. "Az valóban elhangzott, hogy lefelé nagyon veszélyes a pálya, így egy motoros piros zászlóval fogja jelezni a nehezebb kanyarokat. De semmi másról nem volt szó."

A legdühösebb az Omega Pharma - Quick-Step vezetője, Patrick Lefevere, hiszen versenyzője, Rigoberto Urán a szinte biztos győzelmet bukta el így. Lefevere a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnökét, Brian Cooksont, illetve Vegnit is kritizálta a Twitteren: "Nem tudom, hogy ennek mi köze a modern kerékpársporthoz. Szégyelld magad, Giro!"

Eredmények, 17. szakasz, Sarnonico-Vittorio Veneto, 208 km:
1. Stefano Pirazzi (olasz, Bardiani Valvole) 4:38:11 óra
2. Tim Wellens (belga, Lotto) azonos idővel
3. Jay McCarthy (ausztrál, Tinkoff - Saxo) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 73:05:31 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, Omega Pharma - Quick-Step) 1:41 perc hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 3:21 perc h.