Vágólapra másolva!
Szombaton magyar sikerrel zárult a budapesti UniCredit-kupa nemzetközi fedett pályás öttusaverseny női egyéni száma: az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna állhatott a dobogó tetejére, Cseh Krisztina pedig a harmadik helyen zárt. A legjobb tíz közé négy magyar került be, de ha a görög színekben induló Partics Katalint is számoljuk, akkor öt.

Az UniCredit-kupa szombati női egyéni versenyében az előzetes hírekkel ellentétben a magyar válogatottból nem állt rajthoz Máthé Vivien, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta sem, akik az elmúlt hét végén a kaírói Világkupán szerepeltek. Ugyanakkor Cseh Krisztina megmérette magát, holott ő is ott volt Egyiptomban.

Az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna 179 körös lövészettel kezdett (1084 pont), ami a negyedik legjobb eredmény volt a 32 fős mezőnyben, vívásban pedig huszonhárom asszóját nyerte meg, azaz csak nyolcat veszített el (1028 pont), és ennél jobb mutatót csak a görög színekben szereplő Partics Katalin ért el, 25/6-ot. Vörös úszásban is jól teljesített, ebben a számban az ötödik legjobb eredmény volt az övé (1284 pont), s bár lovaglásban csak 12. lett, mindössze időtúllépés miatt vesztett négy pontot (1196 pont). Tízen hiba nélkül, azaz 1200 pontot érően lovagoltak.

A záró számra, a 3000 méteres futásra a Syma-csarnokban került sor, és mielőtt elrajtolt volna a mezőny, Vörös állt az élen (4592), megelőzve Gyenesei Leilát (4456), Pataki Viktóriát (4456), Particsot (4444), a brit Heather Fellt (4436) és Cseh Krisztinát (4424). A Vörös utáni második legeredményesebb versenyző, az athéni olimpián bronzérmes, csapatban háromszoros világbajnok brit Georgina Harland csak a 13. helyet foglalta el (4240), "köszönhetően" annak, hogy lövészetben mindössze 156 kört ért el.

S a nemzetközi mezőny egyik legjobb futójának számító Harland ezúttal csak kétszáz métert teljesített, egy kör után kiállt. A táv elején Bartalis Zsófia vezetett, aztán Fell állt az élre, akinek az edzője a hajrá előtt bekiabálta, hogy akár még az aranyérmet is megszerezheti, ám ez hiú ábránd volt. Vörös Zsuzsanna ugyanis kontroll alatt tartotta a britet, és az aranyéremhez bőven elegendő volt számára, hogy csak fél perccel kapott ki a szigetországi versenyzőtől; 10:54,22 másodperces ideje ebben a számban a kilencedik legjobb lett (1104 pont).

"Ugyanezen a versenyen tavaly tíz másodperccel jobbat futottam, de mivel most egy vírusos betegségből felgyógyulva álltam rajhoz, eleve nem számíthattam ilyen jó időre. Az volt a célom, hogy tizenegy perc alatt érjek be, ezt szem előtt tartva figyeltem az ezer méteres részidőimet. Kétezerig minden úgy történt, ahogy elterveztem, az utolsó ezren pedig hét másodperccel gyorsabb voltam annál, mint amit vártam" - nyilatkozta az eredményhirdetés után Vörös Zsuzsanna.

Olimpiai bajnokunk mögött Fell lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig Cseh Krisztina állhatott fel. A negyedik helyen Gyenesei Leila, az ötödiken Bartalis Zsófia végzett, Partics Katalin pedig hetedikként zárt.

Eredmények, nők:
1. Vörös Zsuzsanna 5696; 2. Fell (brit) 5656; 3. Cseh Krisztina 5572, 4. Gyenesei Leila 5536, 5. Bartalis Zsófia 5536; 6. Ferguson (brit) 5520

A férfi egyéni vasárnapi 32-es döntőjében tíz magyar versenyző lesz. A pénteki selejtező A csoportjából Horváth Viktor, Kasza Róbert, Fülep Sándor, Tibolya Péter, Demeter Bence és Szendrei Dániel, míg a B csoportból Marosi Ádám, Németh Róbert, Bíró Szabolcs és Dorozsmai Viktor jutott be a fináléba.